Kjører for veldig mange andre.

Siv C. Hamre og Ingema Vik skal slite seg oppover og danse nedover stupbratte fjellsider i Alpene til inntekt for kreftsyke barn.

Sist oppdatert: 7. mars 2016 kl 07.00
Siv C. Hamre (til venstre) og Ingema Vik har bare konkurrert sammen som team en gang, i AIM Challenge Hemsedal 2015. I juli legger de ut på 7 lange etapper i TransAlp, til inntekt for barnekreft. Foto: Privat
Siv C. Hamre (til venstre) og Ingema Vik har bare konkurrert sammen som team en gang, i AIM Challenge Hemsedal 2015. I juli legger de ut på 7 lange etapper i TransAlp, til inntekt for barnekreft. Foto: Privat
Lesetid: 5 minutter

TRANSALP 2016

  • Hva: 7-dagers etapperitt for 2-mannslag i Østerrike, Sveits, og Italia

  • Hvem: 1200 syklister fra 40 nasjoner på 2-mannslag

  • Dato: 17-23 juli 2016

  • Profil: 520km fordelt på sju etapper, 17750 høydemeter

  • Rute: Starter fra Imst (Østerrike), videre via Nauders (Østerrike), Scuol (Sveits), Livigno (Italia), Bormio (Italia), Mezzana (Italia) og Trento (Italia) til mål i Arco (Italia).

  • Hjemmeside

Det 520km lange terrengsykkelrittet byr på nesten 18.000 høydemeter, og er kjent for å diske opp med flere ulike klimasoner i løpet av den uka konkurransen pågår.

Hamre har alltid likt fysiske utfordringer. Hun kommer fra en aktiv idrettsfamilie, og har bakgrunn fra langrenn, landevei, fotball og tennis. De siste åra er det triatlon som har vært hovedfokus, og Hamre har blant annet kjørt Norseman Xtreme og flere ironman-konkurranser. Hun er vokst opp med en far som har vunnet Trondheim-Oslo flere ganger og praktisk talt fått sykling inn med teskje gjennom oppveksten. Nå har faren feriested i nærheten av Transalp-løypa, og rittet har vært en drøm for 30-åringen i fem år allerede, forteller Ingema Vik. 

Les også: Norsk dominans i TransAlp

Selv har Vik bakgrunn fra langrenn og løping, men begynte å satse på terrengsykling for fire år siden da skader gjorde at hun måtte se seg om etter alternative treningsformer. De siste to årene har 27-åringen vært en del av Meridas triatlonsatsing, og blant annet kjørt VM i terrengtriatlon på Hawaii. Det ga mersmak men med en krevende jobb er det utfordrende å satse på triatlon. Derfor blinket Vik seg ut Transalp, men var beit for en makker.

Saken fortsetter under

Montebello 2015 Ingema - privat - 1400x924
Ingema Vik satser hovedsakelig terreng, og Montebellorittet er ett av rittene hun vil kjøre som oppkjøring til TransAlp. Foto: Privat

Ingema Vik satser hovedsakelig terreng, og Montebellorittet er ett av rittene hun vil kjøre som oppkjøring til TransAlp. Foto: Privat

Da Vik traff Hamre i fjor sommer, ante de begge en mulighet til å realisere Transalp-drømmene. De bestemte seg for å teste samarbeidsprosjektet i multisportkonkurransen AIM Challenge i Hemsedal, og det var full klaff. Som lag utfyller de hverandre godt, og duoen lå lenge an til å vinne hele konkurransen på første forsøk, inntil de mistet tre skruer i drevet foran på slutten av konkurransen. Dermed røk seieren, men testprosjektet hadde innfridd til de grader. 

– Vi hadde det utrolig morsomt, så vi skjønte fort at Transalp 2016 var noe vi bare var nødt til å prøve, sier Vik.

Sugen på en skikkelig utfordring på hjemmebane? Nyetablerte Offroad Valdres byr på rikelig høydemeter og opplevelser. Les mer: 15 mil fritt for gel og sportsdrikk  

annonse

Vil ha mer enn melkesyre
For jentene er det ikke nok å bare teste egne grenser i den brutale løypa. De ønsket seg noe mer. Hamre mistet søsteren sin til kreft for noen år siden, og derfor kontaktet de Kreftforeningen for å se om de hadde noen forslag til hvordan turen kunne bli noe mer enn bare en egotripp om etappetider og sammenlagtresultat.

Der fikk de napp med det samme, og nå søker de om sponsorer for hver av de sju etappene via Barnekreftforeningens prosjekt ”Min Aksjon.” Målet er å få inn 10.000 kroner per etappe til kreftsjuke barn, totalt 70.000 kroner.

– Det føltes veldig naturlig å kontakte Kreftforeningen. Det handler om at vi ikke bare gjør dette som et egoistisk prosjekt for oss selv. Vi skal gjøre dette for veldig mange andre også, sier Vik.  

Saken fortsetter under

Siv C Hamre NXTRI - privat
Siv C. Hamre gjorde Norseman Xtreme Tri for Aktiv mot kreft. Nå vil hun kjøre TransAlp for barnekreft. Foto: Privat

Siv C. Hamre gjorde Norseman Xtreme Tri for Aktiv mot kreft. Nå vil hun kjøre TransAlp for barnekreft. Foto: Privat

Pusher høydemeter og mengde
Selv om begge er godt trent fra før, er det fortsatt mye jobb som gjenstår før de føler seg rittklare, og dermed er det bare å nitrene fram til rittstart i midten av juli. Begge har bakgrunn fra sykkel, om enn fra hver sin disiplin og med hver sine styrker.

– Jeg er god i motbakke, og Siv er rå på bortover, så nå i starten vil vi fokusere på svakhetene våre og snu dem til våre styrker, sier Vik, og legger til at de har planer om en del fellesøkter inn mot rittet.

– Det er heldigvis ennå lenge igjen å trene. Først og fremst vil vi fokusere på mengde og motbakkeintervaller, og utover våren skal kjøre noen ritt, sier Vik, som har hyret inn samboeren sin som trener.

Han har ni år på baken som profesjonell terrengsyklist, og skal bidra med hjelp til både teknikk og treningsprogram, selv om Hamre trives best uten fastsatt program grunnet en hektisk og variert hverdag. Med høy motivasjon og god gjennomføringsevne hos begge jentene tror Vik det vil gå greit så lenge de holder seg skadefrie og trener i tråd med planen.

Hamre har bakgrunn hovedsakelig fra landevei, og har kjørestyrke så det renner over, men mangler kanskje litt på kapasiteten.

– Siv er beinsprek, men hun er nok litt spent på alle motbakkene, sier Vik.

Saken fortsetter under

Siv C Hamre  - privat 1400x924
Siv C. Hamre er teamets sterkste bortover. Foto: Privat

Siv C. Hamre er teamets sterkste bortover. Foto: Privat

Gir jernet
Vik er mer bekymret for lengden på rittet og de stupbratte høydemetrene enn de tekniske elementene i løypa. Og siden ingen av dem har kjørt noe liknende før, ikke har mål krefter med noen av de antatt tøffeste konkurrentene og derfor har lite å sammenlikne med, er ambisjonene rett og slett å gi jernet.

– Vi satser på å gjøre det så godt som vi kan. Vi vet vi har en solid bakgrunn og vil selvsagt prøve å komme så langt opp på lista som mulig men vi skal jo nyte litt underveis også, sier Vik. 

Terrengtrening i Mohab i Utah, Ingema 2015 1000x1370
Ingema Vik elsker motbakker. Det håper hun vil smitte over på makker Siv C. Hamre. Her fra trening Foto: Privat

Ingema Vik elsker motbakker. Det håper hun vil smitte over på makker Siv C. Hamre. Her fra trening i Moab, Utah. Foto: Privat

Publisert 7. mars 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 7. mars 2016 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen