På første etappe torsdag gikk det nemlig glimrende for Høydahl i Engelberg. Da kunne han flyte på gammel moro og teknikk, og han skled inn på en pen tredjeplass.
– Det var en løype som passet meg bra. Det var ikke for krevende i forhold til formen og jeg fikk den feite baken min over de kulene som var, og så gikk det slakt ned mot byen og noen runder der, forteller Høydahl.
Fredag morgen var det verre. Da ventet motbakkeritt med 850 høydemeter fordelt på 12km, og alt i over 1000 meters høyde.
Se også Aaron Chase opp og ned i lufta på tjukksykkel
– Jeg merker at kondis er ferskvare. Monsterbakken her var 12km rett opp. Jeg har trent altfor lite og har altfor dårlig grunnlag. Det gikk med 170 i puls hele vegen, og jeg merker jo at jeg har brukt lungene, sier Høydahl, og legger til at
Ole Kristian Silseth har plassert seg blant de topp 30, og er greit fornøyd med det. For ham er opplevelsen og turen langt viktigere enn resultatet.
Slik er det også for Høydahl, men årets ferske veteranverdensmester legger ikke skjul på at det er moro å hevde seg. Dessuten er feltet fullt av gamle kjenninger, og det blir både fest og alvor når gamlegutta får på seg startnummer igjen.
– Det er masse gamle slitere her nede. Jeg drev og kjørte sammen med en engelskmann som jeg konkurrerte med tilbake i 1993-94, sier Høydahl, og fortsetter:
– Tomi (Misser) som vant er en jeg kjenner fra tida jeg kjørte utfor på 90-tallet. Han gjorde det forresten skarpt i veteran-VM på Lillehammer i sommer, sier Høydahl.
Les også: Høydahl blir veteran-verdensmester
Snow Epic 2015 er et prøvearrangement for arrangøren. Det er den samme organisasjonen som også står bak Cape Epic i Sør-Afrika, av mange ansett som ett av verdens tøffeste og mest prestisjetunge etapperitt for terrengsykkel. Og når den gjengen setter i gang med noe, da kommer rytterne.
– Det er masse fatbikeentusiaster her nede. Det er vel utøvere fra 20 forskjellige nasjoner - folk fra Sør-Afrika, Namibia, Canada, USA og hele Europa. Det er one big happy family, sier Høydahl, og røper at han definitivt er en av dem.
Arrangørene levert prima vare fra første startskudd, forteller Høydahl og Silseth. Det åpnet med en prolog torsdag, og fortsatte med motbakkeritt fredag morgen. Etter litt påfyll og pause ved målgang ble det utforritt på veg ned til start. Fredag kveld var det eliminasjonsritt med fire mot fire i heatene, og lørdag formiddag ble Snow Epic avsluttet med distanseritt i høyden.
– Det eneste som er litt synd, er at det er litt for lite snø. Derfor blir det en del asfalt og barbakke, forteller Høydahl.
For Høydahl er snømangelen en ulempe, for han har merket seg at en del av de skarpe spanjolene og mellomeuropeerne sliter på snøføre.
– De kjørte for eksempel ganske dårlig på utforløypa fordi de har dårlig teknikk på snø.
Snow Epic er et etapperitt, men rangeringa sammenlagt er basert på plassering i de ulike rittene snarere enn tida.
Høydahl sikret seg en tredjeplass i rittets første konkurranse torsdag, ble nummer 12 i motbakkerittet fredag, nummer seks i utfor på veg ned igjen, nummer sju på eliminasjonsrittet fredag kveld, og nummer 11 på distanserittet lørdag. Men ettersom sammenlagtplasseringa også avhenger av konkurrentenes plassering, så hold det til andreplass sammenlagt.
Silseth kom på 38. plass sammenlagt.