Vidar Mehl får peptalk fra Morten Vaeng under forrige ukes live Zwift event i Oslo. Nå blir de begge lagkamerater i Kalas eSport Racing Team, som rittdebuterer online i morgen. Foto: Wahoo
Lesetid: 4 minutter
– Vi etablerer et elitelag med navn Kalas eSport Racing Team. Det første rittet blir WorldofFusion-rittet i morgen, tirsdag, sier Ole Christian Fagerli.
Den tidligere terrengproffen, som også var trener for Team Terrengsykkel de siste sesongene, er en av initiativtakerne til der nystartede laget som skal sykle internasjonale e-sykkelritt framover vinteren.
Kalas eSport Racing Team består foreløpig av sju ryttere, hovedsakelig terrengsyklister: Regjerende Zwift-norgesmester Vidar Mehl, tidligere Zwift-norgesmester Morten Vaeng, Øyvind Bjerkseth, Kristian Oftedal, Tom Ove Kaland, Odd Erlend Hansen Berg og Ole Christian Fagerli.
Stort spenn E-sykkel-erfaringen i laget varierer. Mens Fagerli syklet 13 Zwift-ritt siden debuten 30. september i år, har Kaland i skrivende stund syklet 951 Zwift-ritt siden sin debut i 2016. Vaeng har over 190 Zwift-ritt på CV’en, og Mehl har 118. Fagerli knekte imidlertid raskt koden for online sykkelkonkurranser og har fått sansen for konseptet som fra i år også har status som offisiell gren i det internasjonale sykkelforbundet UCI.
– Dette er noen av de sterkeste og ivrigste norske utøvere på Zwift. Jeg er riktignok nybegynner på Zwift, men har blitt helt hekta og ser jo framtida i denne formen for sykling, sier Fagerli.
– Perfekt for terrengsyklister Laget fokuserer på ritt i Zwifts online univers, og selv om rittene hovedsakelig er landeveisorienter, er Zwift-konkurransene som skapt for terrengsyklister, mener Fagerli.
– Rittene varer som regel fra en til to timer, og det passer perfekt for terrengsyklister og den konkurransetida de er vant til. Det eksperimenteres også med terrengløyper nå, og selv om dette fortsatt er på forsøksstadiet, så kommer det også, sier han.
Saken fortsetter under
Selektive Rekruttering til Kalas eSport Racing Team skjer utelukkende via invitasjon.
– Vi er foreløpig sju mann på laget, så får vi se hva der blir etter hvert. Men dette er ikke et lag kan melde seg på. Her blir man tatt ut, og vi er nøye på at det er folk som har utstyret på stell, slik at vi er helt sikre på at det ikke blir noen spørsmål rundt juks med watt/kroppsvekt. Det er mange som juger på de verdiene, og da får de urettmessig høy fart, særlig i bakkene, sier Fagerli.
Lager er også selektive på hvilke ritt og rittserier de vil satse på. Mange av rittene og seriene i Zwift har lite formell kontroll med deltakernes rapporterte watt- og vektdata, og det er lett å jukse. For de fleste er Zwift en måte å gjøre innetreningen mer interessant, og eget treningsutbytte viktigere enn konkurrentene. Men for Kalas eSport Racing Team er resultater et overordnet mål, og da blir det viktig å vite at alle konkurrerer på mest mulig rettferdige premisser, sier Fagerli.
Derfor satser laget satse på ritt i Fusion-serien. Den serien setter strenge krav til deltakerne, og rytterne må godkjennes av serien før de får konkurrere der.
– Det er hardt å bli godkjent i den serien. Det er blant annet krav om video-innveiing før ritt, og dobbeltregistrering av watt slik at man er sikker på at rulla viser det samme som wattpedalene. Fusion-serien offentliggjør også hvem som blir disket og årsaken til disk. Derfor prioriterer vi denne serien, sier Morten Vaeng, som er en av rytterne i laget med mest Zwift-erfaring og har deltatt i Fusion-serien før.
Eget antidoping-organ For å få bukt med digitalt juks, inkludert triksing med watt og vekt, har Zwift opprettet et eget program: ZADA. ZADA står for Zwift Anti Doping Association. For å få godkjenning fra ZADA på watt over fem watt per kilo, må rytteren vise at han eller hun kan generere den samme watten ute i den virkelige verden. Da må det sendes inn wattfiler fra turer på Strava. Videre er Zwift også oppmerksom på plutselige endringer i vekt.
– Hver gang du endrer vekta på Zwift profilen din blir det logget, og alle kan gå inn og se din profil. Hvis noen plutselig blir 5-10 kilo letter over natten, så er det jo opplagt. Men det er ZADA som gjør den seriøse vurderingen, og at en rytter søker om ZADA godkjenning viser bare at de er seriøse. Her blir du gått etter i sømmene, sier Vaeng.
Klart for e-sykkel-VM i 2020 Zwift og UCI har inngått en avtale der e-sykling blir en offisiell gren under UCI og første VM arrangeres i 2020.
Avtalen mellom Zwift og det internasjonale sykkelforbundet UCI skal sørge for at mesterskap og konkurranser går rettferdig for seg. Som en del av avtalen, blir det fra 2020 arrangert VM i e-sykling, i regi av Zwift. Dato og sted for VM er foreløpig ikke klart.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.