For første gang på lenge kolliderer ikke Sykkelenern med Grenserittet, så arrangørene satser på også å få med syklister syd for Dovre for en gangs skyld. Midt-Norges største sykkelritt arrangeres for syvende gang den 10. august, med start og mål på Oppdal. I 2012 hadde de 1800 deltakere, der i blant Ola Kjøren og Borghild Løvset. Begge stiller til start også i år med favorittstempelet i god behold.
- Jeg gleder meg til Enern hvert år. Løypen er både hard og morsom. Jeg liker veldig godt klatringen opp Vinstradalen og terrengpartiet over fjellet. Arrangørene på Oppdal er veldig flinke: Det er alltid god stemning og masse folk i Oppdal sentrum, forteller Borghild som vant forårets utgave.
- Masse flyt
Løvset er ikke den eneste trønderen som gleder seg til det 72 km lange rittet. Fjorårets raskeste, Ola Kjøren, er full av lovord når han blir spurt om hva han synes om Enern:
- Jeg gleder meg. Det er et veldig kult ritt, og det er morsomt at også tøndelag har et stort turritt som er godt organisert! Det er en fin løype, med en spektakulær bakke opp Vinstradalen. Etterpå er det et morsomt stiparti med masse flyt, og heftige grus-utforkjøringer ned mot mål og Oppdal igjen!
Han legger til at opplegget rundt rittet er proft, og at det er en fin anledning til å oppleve området rundt Oppdal på en helt ny måte.
Hva er ditt beste tips?
- Start kontrollert, fin din egen fart opp Vinstradalen og nyt en lang stigning med rå utsikt etterfulgt av artig sti! Husk å drikke nok hele veien, slik at du har krefter igjen på de siste grusveiene! svarer Kjøren.
- Fine forhold
Forrige uke var en gruppe med representanter fra Dovrefjell nasjonalparkstyre og Oppdal sykkelklubb på befaring i terrengpartiene i den lange løypen.
- Så langt kan vi melde om fine og tørre forhold i fjellet. Litt forebyggende arbeid må gjøres, men hvis det ikke blir mye regn fremover ser dette bra ut, konkluderer Svein Erik Mellemsæter og Arne Rønning fra Oppdal sykkelklubb.
Arrangørene opplyser om at naturen i området er sårbar, og at det er restriksjoner knyttet til trening i løypens terrengpartier:
- På grunn av sårbar natur og dyreliv er det restriksjoner mot sykling i terrengpartiet utenom rittdagen. Sykling i dette partiet utenom rittdagen vil medføre startnekt for neste Sykkelenern.
Velger grusdekk
Riktig utstyr på sykkelen er alfa omega på rittdagen. Vaierne skal være smurt og girene riktig innstilt. Enkelt og greit. Her trenger man ikke vurdere forhold eller løype. Det er noe annet når det gjelder dekkvalg. Det skal rulle godt på grusen, og samtidig flyte godt i terrenget. Borghild Løvset deler velvillig sitt tips:
- Dekkvalget blir sikkert et typisk grusdekk som ruller godt. Jeg velger nok Rocket Ron. Terrengpartiet utelukker de letteste dekkene.
Les mer og meld deg på her!