Petter Fagerhaug tok sin første verdenscupseier i Stellenbosch i Sør-Afrika på denne tida i fjor. Stellenbosch er ett av stedene som Cape Epic skal innom neste uke. Foto: EGO Promotion
Lesetid: 3 minutter
Da Petter Fagerhaug, som fra i år sykler på Canyon, ble spurt av leverandøren om han var interessert i å sykle Cape Epic som makker med Kristian Hynek, var ikke 20-åringen vond å be.
Med åtte etapper fordelt ni dager lange etapperittet på pluss/minus 650 kilometer og totalt over 16 500 høydemeter, er Cape Epic i Sør-Afrika ansett som verdens mest krevende terrengsykkelritt. Se fakta nederst i saken
– Det blir dødskult å sykle med Kristian, og jeg gleder meg til å bli kjent med han. Han er 38 år, har vunnet der nede før, og sitter på masse erfaring som vinner av et slikt ritt. Det blir spennende å være med han, og høre historier fra hans karriere, sier Fagerhaug.
Hynek vant Cape Epic i 2014, og tsjekkeren har blant annet to bronsemedaljer fra maraton-VM. Fagerhaug vant U23-verdenscupen i rundbane sammenlagt i 2018, og i fjor høst skrev han proffkontrakt med det belgiske laget Corendon-Circus Cycling Team.
For menn med hår på brøstet Cape Epic er over dobbelt så langt som noe annet han har syklet før, både i tid og distanse. Så langt er det fire dager lange Costa Blanca Bike Race det lengste rittet Fagerhaug har syklet.
– Costa Blanca Bike Race kan nesten ikke regnes med i denne sammenhengen. Jeg spurte Kenneth (Flesjå) og Gunn-Rita (Dahle Flesjå) om Cape Epic i fjor, og da fikk jeg høre at dette var for menn med skjegg på haka og hår på brøstet, sier Fagerhaug.
Men selv om Fagerhaug har respekt for distansen og etappene, regner han med å komme gjennom.
– Jeg tror det blir en fin erfaring, så jeg bare kjører på og håper det går bra. Jeg tror det handler mest om å være flink på det man må være flink på til vanlig. Det blir åtte dager med en del sykling, og det kan godt hende jeg ligger rett ut en stund etterpå. Det må man nesten regne med. Men verdenscupen starter ikke før i mai, så jeg har tid til det, sier Fagerhaug.
Kjente og kjære trakter Men Sør-Afrika er likevel ikke helt fremmed for Fagerhaug. For nøyaktig ett år siden tok han karrierens første verdenscupseier under verdenscupåpningen i rundbane i Stellenbosch.
– Det er et sinnssykt flott område å sykle i. Det fikk vi en smak av da vi var der nede for å sykle verdenscupen i fjor, sier Fagerhaug.
Stellenbosch er ett av stoppestedene på årets utgave av Cape Epic. Og ifølge Fagerhaug er det ingen som reiser umerket fra Sør-Afrika.
– Det er et land med enorme kontraster. Vi sykler og sliter oss gjennom noen kilometer hver dag, men kommer til dekket bord og luksus hver kveld. Langs løypa ser vi folk som bruker hele dagen på å samle kvister slik at de kan fyre opp i hytta om kvelden. Det er veldig spesielt, og du reflekterer virkelig over hvor godt vi har det og hvor bortskjemte vi egentlig er, sier Fagerhaug.
Når: 17. til 24. mars Hvor: Sør-Afrika Hva: Åtte dager langt etapperitt, totalt 624 kilometer og 16 650 høydemeter, UCI kategori HC Hvem: Åpent for tomannslagt i sju klasser: UCI menn og kvinner (elite), menn og kvinner (åpen), Masters, Grand Masters og Mixed. Hvordan: Arrangeres for 16. gang (første gang i 2004), med ny rute hvert år. Variert terreng fra grusveier til smale stier, høye fjell og dype elvedaler, regnskog, sletter, vinmarker og strender. Vinner 2018: Menn elite – Jaroslav Kulhavy (Tsjekkia)/ Howard Grotts (USA) 25:29:48.9 Kvinner elite – Annika Langvad (Danmark)/ Kate Courtney (USA) 29:57:06.5 Dag for dag: 17. mars: Prolog - 21km/600 høydemeter, Cape Town 18. mars: Etappe 1 - 112km/2700 høydemeter, Hermanus-Hermanus 19. mars: Etappe 2 - 86km/2250 høydemeter, Hermanus-Oak Valley Estate 20. mars: Etappe 3 - 103km/2800 høydemeter, Oak Valley Estate-Oak Valley Estate 21. mars: Etappe 4 - 43km/1000 høydemeter, Oak Valley Estate-Oak Valley Estate 22. mars: Etappe 5 - 100km/2850 høydemeter, Oak Valley Estate-Stellenbosch 23. mars: Etappe 6 - 89km/2650 høydemeter, Stellenbosch-Stellenbosch 24. mars: Etappe 7 - 70km/1800 høydemeter, Stellenbosch-Val de Vie/Praal
Norske deltakere: - Menn elite UCI: Team Canyon med Petter Fagerhaug og tsjekkiske Kristian Hynek - Menn åpen klasse: "Bryne" med Thomas Nærland og Knut Reiestad "Gutta Boyz II" med Kim Øverland og svensken Frederik Norrby, - Masters: "Make Skogn Great Again" med Brynjar Farstad og Lars Hjelde, Navnløst lag med Arne Rettedal og Olav Tu Husveg - Grand Masters: "Høydahl by Centra" med Rune Høydahl og Christian Stabell Eriksen "Gutta Boyz" med Ivar Tollefsen og Trond Hilde
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.