– For laget mitt er Cape Epic det store målet i år, og laget har investert mye i rittet, blant annet med nytt draktsett som er laget bare for Cape Epic og noe nytt utstyr til sykkelen. Så reisen finner vi nok en løsning på, men vi får bare håpe at det ikke blir noen problemer når vi kommer til Sør-Afrika. Jeg har i alle fall forberedt meg bra og gjort det jeg skal, sier Hem.
Dette er Cape Epic
Cape Epic trekker hvert år både regjerende og tidligere verdensmestre og proffryttere fra hele verden til Sør-Afrika, og anses av mange for å være det mest krevende etapperittet i verden. Årets utgave har 15 550 høydemeter fordelt på 647 kilometer, som vanlig med start i Cape Town og målgang i Val de Vie.
Perfekt opplading
Hem brukte seksdagersrittet Andalucia Bike Race i Spania sist uke som oppkjøring mot Cape Epic. Etter en sjuendeplass sammenlagt, er Hem optimistisk i forkant av Cape Epic.
– Andalucia Bike Race var en perfekt oppkjøring til Cape Epic. Nivået på Andalucia Bike Race var veldig høyt og det var seks harde etapper. Da var det viktig å ikke kjøre seg helt i senk der, og jeg kom meg igjennom rittet uten å skade meg, sier Hem, som var blant de topp ti på de fleste av etappene i Spania.
Forutsatt at Hem og laget kommer til Sør-Afrika, sykler Hem sammen med Marco Rebagliati. De to syklet også Trans Alp sammen i fjor, der de ble nummer tre sammenlagt.
Møter verdenseliten
Regjerende verdensmester i rundbane Nino Schurter vant cape Epic 2019, sammen med makker Lars Forster. Schurter, som har vunnet rundbane-VM åtte ganger og verdenscupen i rundbane sammenlagt sju ganger, er tilbake for å forsvare tittelen i Cape Epic i år, også denne gangen med Forster som makker.
Danske Annika Langvad, som vant dameklassen i fjor, er tilbake for å forsvare seieren. I år er det Sveriges OL-mester Jenny Rissveds som er makker og laget heter Outride. Langvad har vunnet Cape Epic alle de fem gangene hun har deltatt, Rissveds vant mixed-klassen i 2017. Jennie Stenerhag, som vant i 2017, er også tilbake i år, denne gang med tyske Nadine Rieder som makker i laget Fairtree.
I tillegg til Hem, er det ti andre norske ryttere påmeldt til Cape Epic 2020, men Hem er den eneste i UCI elite-klassen.
Cape Epic 2020
Når: 15. til 22. mars
Hvor: Sør-Afrika
Hva: Åtte dager langt etapperitt, totalt 647 kilometer og 15 550 høydemeter, UCI kategori HC
Hvem: Åpent for tomannslagt i sju klasser: UCI menn og kvinner (elite), menn og kvinner (åpen), Masters, Grand Masters og Mixed.
Hvordan: Arrangeres for 17. gang (første gang i 2004), med ny rute hvert år. Variert terreng fra grusveier til smale stier, høye fjell og dype elvedaler, regnskog, sletter, vinmarker og strender.
Vinner 2019:
Menn elite – Nino Schurter (Sveits)/ Lars Forster (Sveits) 29:09:45.5
Kvinner elite – Annika Langvad (Danmark)/ Anne van der Breggen (Nederland) 31:26:41.4
Dag for dag:
15. mars: Prolog - 20km/600 høydemeter, Cape Town
16. mars: Etappe 1 - 98km/1800 høydemeter, Ceres-Ceres
17. mars: Etappe 2 - 94km/2050 høydemeter, Ceres-Saronsberg
18. mars: Etappe 3 - 88km/2100 høydemeter, Saronsberg-Saronsberg
19. mars: Etappe 4 - 101km/1950 høydemeter, Saronsberg-CPUT Wellington
20. mars: Etappe 5 - 85km/2900 høydemeter, CPUT Wellington-CPUT Wellington
21. mars: Etappe 6 - 95km/2300 høydemeter, CPUT Wellington-CPUT Wellington
22. mars: Etappe 7 - 66km/1850 høydemeter, CPUT Wellington-Val de Vie
Norske deltakere:
- Menn elite UCI:
Wilier Force 7C med Ole Hem og italieneren Marco Rebagliati
- Mixed:
Coinbay med Marianne Bergli og Marius Pratz (Sør-Afrika)
- Menn åpen klasse:
Fredensborg Fritid med Nikolai Tefre Lunder og Andreas Martinussen
The Service Course med Hans Ivar Festad og Jonas Strømberg
- Masters:
Aurora Borealis med Andreas Setting og Erik Steene
Z-Coaching med Rune Hovland og Luis Alberto Garcia Cano (Colombia)
- Grand Masters:
Gutta Boyz 2 med Ivar Tollefsen og Trond Hilde