Kruttsterkt felt i Helterittet

Helterittet på lørdag fungerer også som NM Maraton, og det er helt åpent om pallen i det tradisjonsrike rittet.

Sist oppdatert: 5. august 2015 kl 07.00
Carl Fredrik Hagen vant Helterittet 2014. Han er tilbake på start i år, selv om han nå satser fulltid på landevei. Foto: Arrangøren
Carl Fredrik Hagen vant Helterittet 2014. Han er tilbake på start i år, selv om han nå satser fulltid på landevei. Foto: Arrangøren
Lesetid: 4 minutter

HELTERITTET/NM

  • Arrangeres 8. august

  • Start og mål i Rjukan

  • Fungerer som NM Maraton 2015

  • Distanse: 99-107km (NM), 62km, 25km 13km

Når Telemarkshelten skal arrangere NM i terrengsykkel maraton er det med historisk sus. Store deler av NM-traséen går nemlig i tungtvannsabotørenes fotspor over Hardangervidda, og det i samme år som det er 70 år siden andre verdenskrig sluttet.

Helterittet serverer 2.500 høydemeter fordelt på drøyt 100 km, og krysser flere steder tungtvannssabotørenes deknings- og fluktruter ved og på Hardangervidda i storslått høyfjellsnatur. Hele nedfarten til mål følger flukttraseen til tungtvannssabotørene.

Les også: Helterittet oppdatert til NM 

Lørdag det er duket for nye slag, og blant elitegutta er det mange om beinet.

I forkant av Helterittet er det Thomas Engelsgjerd som leder Norgescupen sammenlagt, og Hardrocx-ABAX-rytteren var også beste norske i Grenserittet på lørdag – sekundet bak vinneren Matthias Wengelin etter en nesten-hekt på målspurten.

Les mer: – Perfekt lagarbeid 

For Engelsgjerd var andreplassen i Grenserittet på hjemmebane en viktig boost for selvtilliten i innspurten mot NM i helga. Men 21-åringen vet det han får et stort og sterkt felt sultne ulver rundt seg.

Saken fortsetter under

TelemarkHelten 2014 - Foto Arrangøren
Helterittet byr på mye og variert natur over Hardangervidda. Foto: Arrangøren

Helterittet byr på mye og variert natur over Hardangervidda. Foto: Arrangøren

– De ti beste i elitefeltet kjenner hverandres styrker og svakheter, og de må samtidig ta hensyn til sin egen dagsform, sier Greg Saw til terrengsykkel.no, og forklarer at strategi og taktikk vil variere avhengig av lagstatus og egne styrker.

– Et lag som Team Trek Mesterhus med fire ryttere i eliteklassen kan kjøre som en lagtempo, og har de en sterk rytter i tetgruppa, kan andre sitte i og holde igjen farten i gruppe to slik at tetgruppa får en større luke, sier Saw.

Fjorårets vinner Carl Fredrik Hagen er tilbake i år, og etter den knusende seieren på Furusjøen Rundt for et par uker siden er det ingenting som tyder på at landeveisproffen har glemt gamle kunster.

Les også: Hagen og Hovdenak vant Furusjøen Rundt NC Maraton 

– Carl Fredrik Hagen er nok en favoritt, og han er absolutt i stand til å vinne Helterittet, men han er avhengig av å gå i brudd tidlig og kjøre alene. Hvis en gruppe sterke og tekniske ryttere som Henrik Kippernes, Ola Kjøren og Thomas Engelsgjerd er med i tetgruppa, kommer det til å gå fryktelig fort nedover de tekniske og steinete utforkjøringene mot mål, sier Saw.

Etter siste nedkjøring er det rett inn på oppløpet, som går på vei, og er tetgruppa samlet blir det spurtoppgjør om pallplassene.

– Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng i Team Trek Mesterhus er en av de som kanskje er sterk nok til å følge Hagen om han stikker, og Bjørnstad-Tuveng har fordelen av å ha et lag bak seg, så det kan bli spennende, sier Saw.

Saken fortsetter under

Helterittet terreng - Foto TelemarkHelten AS
Det er mer enn bare grusvei Helterittet. Foto: TelemarkHelten AS

Det er mer enn bare grusvei Helterittet. Foto: TelemarkHelten AS

Sammenlagtstillingen i Norgescupen etter fire ritt
Menn senior
1. Thomas Engelsgjerd, Halden CK/Hardrocx-ABAX, 1650 poeng
2. Vidar Mehl, Gjøvik og Raufoss SK/Sepura Toyota Racing with Birk, 1410p
3. Christian Amdahl, Solør CK, 1380p

Slik takler du Helterittet
For å vinne Helterittet må du først og fremst være godt forberedt både fysisk og mentalt, og du må ha utstyret og næringsbalansen på stell, sier Saw.

– Studer høydeprofilen og løypekartet, og kjenn dine begrensninger når feltet tar av opp den første stigningen. Etter denne motbakken brekker feltet opp, og du må begynne å kjøre taktisk. Hvilken gruppe er det best å ligge i? Hvor skal jeg bruke kreftene og hvor skal jeg spare på kruttet?

Saw er en av de som kjenner løypa og rittet best, og som har vært på pallen i samtlige Helteritt han har stilt opp i. Årets utgave er NM, og da får ikke australieren delta. Etter NCFs regler kan ikke utlendinger delta i NM, ikke en gang utenfor NM-konkurransen, slik det gjøres i mange andre land og også i Norge i blant annet langrenn og løp.

Les også: Saw får ikke kjøre Helterittet 

Publisert 5. august 2015 kl 07.00
Sist oppdatert 5. august 2015 kl 07.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen