Når Lars Ragnar Manengen er i den formen han er i nå, er han vanskelig å slå. I Farrisrunden stakk han fra feltet tidlig og holdt hele veien til mål.
– En skikkelig seier i Farrisrunden. Stakk i første terrengparti og kjørte solo i nesten 60 km, skrev seierherren selv på sin Facebookprofil etter kjemperittet.
At det var superveteran Rune Høydahl som kom nærmest Manengen i Larvik-skogen var en overraskelse, men alle som kjenner Rune vet at han vet hva som skal til bare han får noen timer til rådighet. Sande-mannen kan trene og kan terrengsykling, det er det ingen tvil om.
Spurten om tredjeplassen ble vunnet av en annen overraskelsesmann, Håkon Marius Gullhaug, foran Morten Simonsen som igjen har fått fart på beina.
Hvis Rune Høydahl fortjener tittelen superveteran er det vanskelig å ikke gi femtemann hedersbetegnelsen ultraveteran. Kjell Karlsen nærmer seg de 50, men ser ut til å bli raskere og raskere for hvert år.
Tidligere utforstjerne, Morten Jemtegaard er også godt i gang med sitt comeback til formen han hadde da han vant Birken i 1996. Mannen med 7. plass fra utfor-VM kom på 8. plass i årets Farrisrunde.
Colin Eicks rapport
Terrengsykkels faste fotograf Colin Eick syklet Farrisrunden for første gang. Den rutinerte syklisten var fornøyd tross surt vær rundt i bøkeskogene i Vestfold.
Som førstereisegutt på Farrisrunden kunne jeg på www.farrisrunden.no lese at runden er 67 km lang med start og mål rett ved Bøkeskogen i Larvik, og at vinneren i 2011 brukte 2 timer og 13 minutter (Lars Ragnar Manengen).Altså et mellomlangt maratonritt.En rask titt på løypeprofilen avslører en småkupert rundløype med et par lengre stigninger med hovedvekt på grus og asfalt , og med innslag av 6 korte partier på sti. Hele 1400 høydemeter skal tilbakelegges, omtrent det samme som Birkebeinerrittet.Jeg satte derfor opp 29 tommeren med stiv gaffel, noe som viste seg og fungere perfekt for undertegnede, men mer om dette senere.Allerede fra start, etter et par km bak masterbilen gjennom et boligfelt går traséen inn på et småkupert asfaltparti et par km før det går over i et lengre noe stigende parti på grus forbi Lauvsetra med små brekkere opp og ned. Her krystalliserer det seg små og større grupper som holder omtrent samme nivå. Selv havnet jeg i en fin gruppe på ca 15 mann som jeg kjørte med mer eller mindre hele vegen til mål. Videre går turen inn og ut av korte stipartier med stein og røtter og tidvis bark som underlag mot rittets første mellomtid og matstasjon på Skjærsjøen med langing av vått og tørt. Etter et lang asfaltparti passeres rundens nordligste punkt før stigningen opp mot Skolapperåsen og 35 km er tilbakelagt. Har du gode bein her kan du glede seg til utforpartiet på sti nedover mot Oklungen og videre på grus og asfalt nedover mot Kjose. Her slår det meg at terrengritt med hovedvekt på asfalt og grus slett ikke trenger og være av det kjedelige slaget. En uendelig rekke med småkneiker og raske svinger sørger for at selv fast underlag fremstår som lekent og lystbetont. Et litt seigt og vått stiparti forbi Kringlemyr, noen km på grus forbi en ivrig mann med Cola i glasset, opp en tøff grusbakke og inn i siste terrengparti, så ser du snart E18 og Larvik i det fjerne. Fra den sørlige del av Farrisvannet og inn er det kun sjarmøretappen gjennom Bøkeskogen igjen, samt en ufattelig bratt brekker rett før målgang, og 67 km med berg og dalbane er gjennomført. Stiv gaffelFor meg fungerte komboen 29-er med stiv gaffel optimalt. Det krever at du har en viss erfaring og forståelse for de tekniske partiene, men disse er aldri så lange eller krevende at stiv gaffel vil være et stort hinder. Av dekk kjørte jeg med et lettrullende stidekk med bra sideknaster på 2.2 og ca 23 psi foran og bak. Til slutt vil jeg nevne at arrangørene hadde mobilisert et bra mannskap som tok seg av flagging av teknisk vanskelige partier, samt godt bemannede matstasjoner og flott påfyll av brødmat og sportsdrikke ved målgang.
Fakta Farrisrunden
Når: 15. juni i 2012 for de mellom 10 og 16 år
16. juni i 2012 for de over 17 år
Lengde: 67 km
Antall høydemeter: ca 1400
Antall startende i 2012: 1800
Webside: www.farrisrunden.no
Underlag:
STI - primært røtter og stein - 8 kilometer.
ASFALT – 22,7 kilometer.
SKOGSVEI (jordbunn/bark) - 3,2 kilometer.
GRUSVEI - 33,1 kilometer.
Les også:
Del dine erfaringer fra rittet på forumet.