Det er sti og terreng som gjelder i den nye løypa til Enern Oppdal. Foto: Arrangøren
Lesetid: 3 minutter
Når Enern på Oppdal arrangeres kommende lørdag vil rytterne tilbringe mesteparten av tida i den 55 kilometer lange løypa i terrenget.
Fram til 2017 var Enern et klassisk grusritt, hvor størsteparten av løypa gikk på grus og kjerreveier, med et lite stiparti i midten. I fjor la Enern om løypa til hovedsakelig sti og traktorvei. I år har arrangøren tatt steget helt ut. Selv om fordelingen nå er omtrent 60/40 prosent mellom grus og sti, er løypa lagt slik at rytterne bruker mesteparten av tida i terrenget.
– Trenden er at stisykling blir stadig mer populært, og vi fikk utrolig mye positive tilbakemeldinger fra deltakerne på de endringene vi gjorde på rittet i fjor. Vi kjørte en evaluering etter rittet i fjor med den nye løypa. Tilbakemeldingene fra denne er at de aller fleste synes den nye løypa var bedre enn den gamle, sier Martine Håstad i Enern Oppdal.
Stadig flere vil sykle sti, og det har Enern Oppdal tatt konsekvensen av. Foto: Arrangøren
Løypevaktreglene tvinger fram endringer I tillegg til stisykkeltrenden, er de nye løypevaktreglene til statens vegvesen som krever løypevaktkurs en medvirkende årsak til at løypa har fått ytterligere andel sti i år og at den korte løypa ble kuttet.
– Den gamle løypa var veldig mannskapskrevende, og det er ikke til å stikke under stol at det ikke har vært noen kjempebutikk å arrangere sykkelritt de siste åra. Det var ikke så veldig mange som var med på halvdistansen, og den gikk i veldig stor grad på grus. Med den nye, kompakte 55-kilometersløypa er det lettere å gjennomføre i tråd med regelverket, og og det krever mindre av arrangøren, sier Håstad.
Da Enern la om løypa til mer sti og skogsvei i fjor, beholdt de også en sløyfe med grus og litt asfalt. Nå ble den kuttet i år på grunn av de nye reglene om krav til kurs for løypevakter i sykkelritt. Nå ligger hele traséen i Kåsen-området, og løypa har nå bare korte strekk på grus for å komme mellom de ulike terrengpartiene.
Drømmer om 500 deltakere En uke før rittet er det 230 påmeldte, men erfaringsmessig kommer det omtrent like mange påmeldinger den siste uka. Hvis det slår til også i år, vil det bli rundt 450 deltakere, og det er arrangøren tilfreds med.
– Vi vil jo selvsagt ha flest mulig deltakere, men nå ligger vi an til omtrent like mange som i fjor og vi vet at mange melder seg på den siste uka. Utfra det vi forventet med ny omlegging til enda mer sti og samtidig kuttet halvdistansen vår på 38 kilometer, er vi fornøyde, sier Håstad, og legger til at påmeldingen er åpen helt fram til rittet starter.
I år går hele løypa i Kåsen-området. Foto: Arrangøren
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.