Heidi Rosasen Sandstø tok nok en andreplass denne høsten. I Grenserittet ble hun akkurat slått i spurten av Gjertrud Hildegunn Hovdenak, og i går var det verdensmester i sprint, Alexandra Engen, som var smartest på slutten av CykelVasan.
Mer terreng enn ventet
Det 95 kilometer lange rittet følger i stor grad løypetraseen til Vasaloppet, og terrenget er kjent for å være ganske likt terrenget i Grenserittet. Som debutant i CykelVasan visste United Bakeris-syklisten lite om hva som ventet før start. Etter å ha syklet med stiv gaffel i Grenserittet, var planen i utgangspunktet å la den stå på også på lørdag. Men etter å ha studert de andre i startområdet, gikk det etterhvert opp for Heidi og servicemann og samboer, Christian, at så å si alle andre syklet med dempegaffel.
Skiftet gaffel i siste sekund
- 45 minutter før start, kom Christian bort og sa: «Alle har jo demper!», så vi bestemte oss for å skifte, forteller Heidi.
Det kom de ikke til å angre på, for det viste seg at det var mye terreng, om enn ikke veldig vanskelig.
- Jeg sparte mye krefter på å bytte gaffel, og jeg er utrolig glad for at vi hadde valgt å bytte. Det var helt avgjørende, sier Heidi.
Kommer du til å bytte tilbake til stiv gaffel før Birken?
- Ja. Jeg har syklet med stiv gaffel de to siste årene. Det er ikke noe problem å sykle terrengpartiene i Birken med stiv gaffel, og man tjener en del i motbakkene. Det er det som er tingen.
Bånn gass fra start
Etter mye regn på fredag, var løypen våt og føret tungt. Under selve rittet ble det likevel bra vær. Både kvinner og menn elite startet i første pulje sammen med de beste seedede i aldersklasser.
- Det var bare å gi bånn gass fra start. Alexandra Engen lå foran meg fra starten av, og jeg så ikke mye til henne. I den første skikkelige bakken holdt jeg farten oppe. Jeg var mest opptatt av meg selv, og at jeg hele tiden skulle jobbe meg oppover i feltet. Dette var siste gangen jeg så noe til de andre jentene, forteller Heidi.
Ledet halvveis
Engen hadde fått en luke på mellom fem og ti sekunder på Heidi ganske tidlig i løpet. Men da de var kommet omtrent halvveis, så Heidi ryggen til den svenske jenten.
- Jeg tok henne igjen rett før en bakkespurt. Jeg bestemte meg for å prøve på den. Alexandra klarte ikke følge, så jeg tok den greit. Da vi kom i mål, sa Alexandra at hun ikke hadde hatt sjans til å henge med på grunn av kramper i beina. Hadde jeg visst det, burde jeg kanskje stukket fra. Men vi var alene, og bak kom det et felt med menn, forteller Heidi.
De to jentene ble snart hentet inn av feltet bak, og de fortsatte å kjøre i samme gruppe nesten helt frem til mål.
- Jeg lå kanskje litt mer i front og jobbet enn Alexandra. Jeg kunne kanskje spart litt mer krefter på å ligge mer bak, men jeg føler at jeg har bedre kontroll når jeg er med langt fremme. Man vet jo aldri når feltet sprekker, og ligger man på halen er det lett å falle av, mener Heidi.
Engen best i kaoset
Det var først etter ni mil at de to jentene begynte å kjempe om seieren i årets CykelVasan. Alexandra beveget seg stadig lenger opp i feltet, og da det gjensto 2 kilometer dro hun skikkelig på.
- Det var mye svinger, inn og ut på gress og masse menn. Det var ganske kaotisk, for å si det sånn. Jeg hadde ikke sjans til å følge henne der, forteller Heidi.
Hun er likevel er godt fornøyd med andreplassen. Å komme åtte sekunder bak verdensmesteren i sprint, er ikke verst. Dette viser at formen er god når det gjenstår knappe to uker til Birken.
Svenske Hanna Bergmann ble nummer tre, mens Grenserittet-vinneren, Gjertrud Hildegunn Hovdenak, måtte nøye seg med den litt sure fjerdeplassen.
Nina Gässler ble tidligere i år fratatt fjorårets seier i CykelVasan etter å ha avlagt positiv dopingprøve i fjor høst.
Roser de svenske arrangørene
Svenske er flinke til å ta vare på utøverne underveis og når de kommer i mål. Det mener iallfall Heidi. For etter å ha blitt fulgt rundt av sin egen følgemann, som sørget for at hun fikk alt hun trengte av mat og drikke, helt frem til premieutdelingen, følte hun seg nærmest kongelig. Kanskje har de norske arrangørene noe å lære?
Drømmer om Birken-seier
Du har blitt spurtslått to ganger på rad. Neste gang tar du vel seieren?
I Birken er målet sier. Helt klart. Men det er flere maratonproffer som kommer, og de er harde. Birken har en helt annen profil enn både Grenserittet og CykelVasan, så da blir løpet annerledes. Det er bakker i Birken, svarer Heidi som ble nummer to i fjorårets Birkebeinerritt.
Samler overskudd
Nå gjenstår kun de siste forberedelsene før et av sesongens store mål.
Hvordan legger du opp de siste to ukene før Birken?
- Jeg skal iallfall ikke finne på noe nytt. Det blir ikke mange sliteturer, for det viktigste er å samle overskudd. Jeg kommer nok til å sykle et par 4x4-økter, men ingen veldig lange turer. Det er ikke så mye man får gjort med formen på to uker uansett, svarer Heidi som er et av Norges største håp i Birkensammenheng.
Resultater finner du her!