Bukkerittet - NC#3
Når: 5. juli
Hvor: Skeikampen
Hva: Maratonritt
Distanse: 68 km (Bukkerittet) / 34 km (Lillebukken)
Bukkerittet er et skikkelig terrengritt og det tredje rittet i årets norgescup. Skeikampen byr på høyfjellsterreng og mye bakker. Bukkerittet er mer mye mer teknisk utfordrende enn Birken, men mindre enn Terrengsykkelrittet, ifølge Inger Eline Romundgard som har syklet alle tre.
- Det er en fin kombinasjon av fjellstier og grus. Skal man lykkes, må man beherske både terrengpartiene og samtidig ha igjen krefter til grusracing, forteller hun.
Bukkerittet starter med en solid oppoverbakke, før det er noen kilometer på relativt flat grusvei. Det gjør at feltet er godt spredt når man kommer inn i terrengpartiet.
- Det er utrolig fine stier på fjellet med godt underlag og flott utsikt – dersom man tar sjansen på å løfte blikket fra stien, forteller Inger Eline.
Bukkerittet 2013 ble en heller våt opplevelse. Hvordan var det egentlig å sykle?
- For min del ble det drøye fem timer med en følelse av å bedrive styrketråkk. Det var utrolig sølete og utrolig tungt, og det regnet vel omtrent hele tiden. Jeg hadde helt ny sykkel og det gjorde vondt i hjertet for hvert tråkk da jeg hørte grusen slure rundt i lagrene. Det krevde mye mental jobbing for å komme i mål, svarer Inger Eline.
Vil du sykle igjen i år?
- JA! «Alt» med Bukkerittet er bra – løypen, omgivelsene, antall syklister, arrangøren og ikke minst muligheten for å kombinere rittdeltakelse med et hotellopphold med gode venner på Skeikampen.
Sykkelhelg i Trysil
1132 Topprittet
Når: 4. juli
Hvor: Trysil
Hva: Bakketempo
Distanse: 13 km, 917 høydemeter
Hvor lang tid bruker du fra Trysil sentrum til toppen av Trysilfjellet? Løypen er 13 km land og går for det meste på asfalt og grusvei. Til sammen klatrer man 917 høydemeter, så her går det mest oppover, men ikke glem at det også er et lite utforparti underveis!
Kunt Erik Nesteby var raskest i 2013 på tiden 44:08. På spørsmålet om hvordan det var å sykle, svarer han:
- Jeg liker utfordringen med mann mot klokke. Og da helst i motbakke. Rittet er tøft, men fullt overkommelig. Det gjelder å åpne i en fart man vet man behersker. Det er bedre å starte rolig, så kan man heller gå i kjelleren og presse seg skikkelig etterhvert. Får man for mye melkesyre tidlig i et slikt motbakkeritt, blir man aldri kvitt den.
Hvor var det tyngst?
- De siste motbakkene før nedoverbakken midtveis var kanskje de tøffeste. Etterhvert ble det slakere og mer flyt i kjøringen, svarer Nesteby.
Trysilrittet 75
Når: 5. juli
Hvor: Trysil
Hva: Maratonritt
Distanse: 75 km
Trysilrittet 75 starter med en lang og slak motbakke på asfalt og grus. Løypen er variert med grus, litt asfalt og flytstier. Det siste strekket inn mot mål er på asfalt. Løypen byr ikke på store tekniske utfordringer. Maj Mork-Johansen syklet i 2013 og mener løypen passer alle. Hun anbefaler rittet sterkt, og stiller til start også i år:
- Det er en fin og variert løype. Den lange bakken i starten gjør at man finner sin plass i feltet og unngår "kaoskjøring" som i mange andre ritt. I tillegg er rammene rundt rittet bra, med god stemning langs løypen og en proff arrangør.
Hva er ditt beste tips for å holde hele veien inn til mål?
- Jobb jevnt og ikke for hardt i første bakke og finn en gruppe å sykle med fra toppen.
Les mer som sykkelhelgen i Trysil her!
Frænarittet
Når: 6. juli
Hvor: Fræna
Hva: Maratonritt
Distanse: 43 km
Henrik Kippernes vant Frænarittet i 2013 og stiller til start også i år. Han forteller:
- Løypen har variert underlag, der mesteparten går på grus og kjerreveier. Noen korte stiparier, og et stykke skikkelig flytsti omtrent halvveis. Bakkene er bratte, men de er utbedret med grus så løypen er rask og fin selv med mye nedbør. Det er et ritt med vakre omgivelser og rå natur.
Har du noen gode tips til dem som skal sykle i helgen?
- Det er lurt å finne sitt eget tempo i løypens lengste bakke. Her blir det store avstander og det blir flere grupper. Havner du for deg selv er det likevel ikke noe problem, rittet er såpass kupert og krevende at fordelen ved å ligge i en gruppe er minimal. Selv om første del av løypen er relativt flat vil jeg anbefale en god oppvarming, da vil du få en lettere reise i starten og bedre posisjon inn i lengste klatringen. Gode muligheter for drikke underveis og mat stasjon halvveis kjørt.
Hva med dekkvalg?
- Velg allround-dekk med litt mønster og beskyttelse, for eksempel Specialized Fast Track. Noen steder er det lett å punktere hvis man er sliten og uoppmerksom.
Les mer om Frænarittet her!
Flere ritt arrangeres denne helgen. Se den fulstendige oversikten her!