Grenutvalgets nye anbefalinger innebærer at jenter i aldersbestemte klasser fra 10 til 16 år får litt lenger konkurransetid mens gutta i samme klasse får litt kortere. Foto: SK Rye
Lesetid: 4 minutter
Nå innfører NCF lik konkurransetid og samme løyper for jenter og gutter i aldersbestemte klasser i rundbane.
Mens kvinner og menn i senior og juniorklassene etter NCFs regler skal ha lik konkurransetid, har det fram til å vært krav om kortere konkurransetid for jenter enn for gutter i de de yngre aldersklassene.
Det er flere som har reagert på forskjellsbehandlingen, sier Tor Bern Hansen, som både sitter i grenutvalget for terreng og i NCFs nye styre.
Grenutvalget for terreng i Norges Cykleforbund har endret reglene for konkurransetid for gutter og jenter i aldersklassene 10 til 16 år.
– Grenutvalget kjenner ikke til den historiske begrunnelsen for denne forskjellsbehandlingen, og har i samarbeid med landslagssjefen for terreng satt opp nye anbefalte konkurransetider for aldersbestemte klasser som likebehandler jenter og gutter, sier Bern Hansen.
Grenutvalget: Ingen grunn til at jenter og gutter skal ha ulik konkurransetid i aldersbestemte klasser. Foto: Per-Eivind Syvertsen
Lik kjøretid, ikke lik distanse De nye anbefalingene gjør at jentene nå får litt lenger kjøretid, mens guttene får litt redusert kjøretid.
– Det er viktig å være klar over at dette er anbefalte kjøretider, og at hver enkelt arrangør må vurdere hva som blir et riktig antall runder for best mulig å treffe innenfor intervallet, sier Bern Hansen.
Han understreker også at det er kjøretiden og ikke nødvendigvis distansen som skal være mest mulig lik for gutter og jenter.
– Erfaringsmessig ser vi at gutter holder litt høyere fart enn jentene, og det er derfor ikke sikkert at de får likt antall runder da det er tiden som vi prøver å få lik, sier Bern Hansen.
Videre legger anbefalingene opp til en progresjon i kjøretiden for hver aldersklasse fram til juniorklassen. Anbefalingene antyder konkurransetid på 10 til 15 minutter for J/G 10 år, 15 til 20 minutter for J/G 11-12 år, 25 til 35 minutter for J/G 13-14 år og 40 til 50 minutter for J/G 15-16 år.
Samme løyper Grenutvalget ser heller ingen grunn til at gutter og jenter på samme alder sykler forskjellige løyper. Fram til nå har guttene i klassen 13-14 år syklet den lengste og mest krevende løypa, mens jentene i samme klasse har syklet den mellomlange og litt mindre krevende løypa. Det er også endret i de nye anbefalingene.
– Vi har fått tilbakemeldinger på at løypene bør bli litt mindre krevende, og vi tror det kan bidra til å øke rekrutteringen til sporten .Vi ser ingen gode grunner til at ikke gutter og jenter på samme alder skal tilbys de samme utfordringene, sier Bern Hansen.
Derfor anbefaler utvalget at både gutter og jenter sykler den mellomlange, litt mindre krevende løypa.
Forholdsvis enkle løyper blir også krevende når de skal sykles fort. Foto: Per-Eivind Syvertsen
Mer attraktive løyper Grenutvalget vil også jobbe med arrangørene for å gi både de korteste og de mellomlange en utforming som gjør terrengsykling attraktivt for flest mulig. Det betyr tilpassede utfordringer og en løypeprofil uten for mange, for bratte eller for lange bakker.
– Selv om disse stiene bør være forholdsvis enkle og uten mye steiner og røtter, vil det likevel kreve tekniske ferdigheter for å sykle fort, sier Bern Hansen.
Han trekker fram at en slik omlegging også vil gjøre at lette og dyre sykler i mindre grad vil gi noen fordel.
– Slik håper vi at de nye anbefalingene også kan bidra til dempe utstyrsfokuset, sier han.
Samtidig trekker Bern Hansen fram at omlegging av løyper må gjøres i samarbeid med arrangørklubbene, og ikke skjer over natten. Derfor blir det begrenset med løypeendringer denne sesongen.
NCF vil at terrengsykling skal være økonomisk overkommelig for flere, og at det i neste omgang vil øke rekrutteringen, sier Tord Bern Hansen, som sitter i grenutvalget. Foto: Nanset IF
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.