26. juli arrangeres norgesmesterskapet i maraton på Kvamsfjellet. Løypen er 73 km lang for herrene, 53 for damer og junior og 70 km for alle andre i mosjonistklassene.
Løypekart og høydekurver kan du se her!
Liker ikke favorittstempelet
Borghild Løvset har vunnet maraton-NM de siste tre årene og syklet inn til EM-bronse tidligere i sommer. Det er ingen tvil om at hun er i storform og en soleklar gullfavoritt. Favorittstempelet kunne hun likevel godt klart seg uten:
– Jeg er ikke spesielt glad i å få favorittstempelet, og det å føle at folk forventer at man hele tiden skal sykle fort og prestere. Jeg skal jobbe med mine oppgaver å utføre dem så godt jeg kan, så får vi se hva det holder til. Rittet skal sykles først og mye kan skje underveis, sier den regjerende norgesmesteren.
Fysisk form er en ferskvare. At man har syklet fort tidligere i sesongen, gir ingen garanti for at man kommer til å gjøre det en måned senere. Flere jenter vil melde seg på i kampen om gullet. Borghild trekker frem Heidi Sandstø, Hildegunn Hovdenak og Mari Trønnes som tøffe utfordrere. I tillegg til Lene Byberg, Kristin Aamodt og Gunn-Rita Dahle Flesjå, dersom de stiller til start.
Hildegunn Hovdenak er en tøff utfordrer. Hun skal gjøre alt for å slå Borghild. Lett blir det ikke, men alt er mulig og alt kan skje.
– Hvordan det skal skje er vel heller usikkert. Jeg må i så fall treffe skikkelig med formen og dagsformen på være på topp. Borghild er svinaktig sterk, så det blir tøft, sier Hovdenak.
Hun hevder at hun er i elendig form både mentalt og fysisk per dags dato. Derfor blir det lystbetont trening frem mot NM: fjellturer, landevei, terrengsykling og lokaleritt uten lang reisevei. Kanskje er det det som skal til for å gi fullklaff akkurat i år?
Løvset liker løypen
Borghild var suveren under Furusjøen rundt i fjor. Løypen passer den seige muskelbunten godt, og etter å ha fokuser på intensiv teknikktrening denne våren stiller hun enda bedre rustet.
– Hva blir tøffest?
– Å holde konsentrasjonen og fokus når jeg blir sliten. Det gjelder å unngå for mye klabb og babb. I denne løypen skjer det alltid noe, og da gjelder det å være våken, svarer den regjerende norgesmesteren.
– Du har fått det til i mesterskap før. Hva er gulloppskriften?
– Jeg har vel gjort stort sett det samme før alle de store rittene de siste årene, så en slags gulloppskrift finner jeg frem. Det gjelder å finne overskudd og fokusere på kvalitet i hver eneste økt. Det er likevel lite man får gjort de siste ukene, så grunnlaget bør være på plass nå, svarer Løvset.
Ekstremt sulten på gull
Carl Fredrik Hagen har etablert seg som en av landets beste maratonsyklister i løpet av de siste årene, men 22-åringen har ennå ikke vunnet NM-gull.
– Hvor sulten er du på gull?
– Ekstremt sulten!
Etter en knallbra sesongstart og seier i NM-løypen under fjorårets generalprøve, har sjansene for å lykkes aldri vært større. Hagen må nesten tåle å være en av de største favorittene i herreklassen, men som Løvset er han opptatt av at det skal sykles ført. Vinneren kåres når førstemann sykler over mål, og Hagen unngår å spekulere for mye i hvem som er de største favorittene.
– Når du står på start, er du nervøs?
– Nei, det er bare et vanlig sykkelritt. Jeg skal gjøre det jeg gjør hver dag, nemlig å sitte på sykkelen og tråkke. Jeg skal gjøre det jeg kan og gi bånn gass, svarer han.
Knallharde bakker
NM-løypen på Kvamsfjellet er knalltøff og de fleste får nok smake på melkesyren underveis. Stigningen opp fra Kvam er 4,5 km lang, med en stigning på 9%. Carl Fredrik mener dette er landets tøffeste maratonløype, og at den holder internasjonal standard. Det passer ham godt:
– Det er null hvile, hard jobbing hele veien, mye motbakker og lang konkurransetid, sier Hagen.
– Hva kommer til å være avgjørende for å komme først over mål?
– Å sykle raskest opp stigningen fra Kvam, i tillegg å unngå tekniske problemer underveis.
Eventyrlandskap
Omgivelsene i Rondane er unike - som tatt ut av et eventyr. Løypen skiller seg også fra andre norske ritt:
– Den første deler er delvis svært teknisk krevende, mens den andre delen har en lang motbakke som både er lengre og brattere enn i andre norske maratonritt, mener Lars Granberg.
I fjor ble norgescuprittet på Kvamsfjellet et oppgjør mellom Lars Granberg og Carl Fredrik Hagen. Granberg ledet frem til den siste lange motbakken opp fra Kvam. Der gikk han tom og ble hentet av Hagen som gikk seirende ut av generalprøven. Den feilen gjør ikke Granberg igjen.
Etter å ha syklet inn til historiens beste norske plassering i VM i Sør-Afrika, er også Granberg en høyst aktuell medaljekandidat.
– Hvem blir de tøffeste utfordrerne?
– Carl Fredrik Hagen er veldig sterk og klatrer lange bakker bedre enn meg. Henrik Kippernes er en annen god utfordrer. Han er utrolig god teknisk og vil nok gi både Carl Fredrik og meg noe å tenke på i terrenget i starten, svarer Granberg.
Utsikten fra Kvamsfjellet mot Rondane er fantastisk. Få steder i landet har man et liknende skue.
(foto: Fredrik Weikle)
– Vi har en unik trasé som går midt i den eventyrlige naturen. Dermed kan man nyte skuet og sykle samtidig, sier daglig leder i Kvam IL, Ole Petter Brendstuen.
Sammen med mange andre lokale har Bredstuen jobbet hardt for at årets NM blir mer enn bare et sykkelritt der man kommer, sykler og drar igjen.
– Vi ønsket å gjøre mer ut av norgesmesterskapet og pratet lenge om en bankett eller fest. Med Høgfjellscenen i Rondane like ved stadion for rittet, lå mulighetene til rette for en høyfjellskonsert, forteller Bredstuen.
Med på laget fikk han BigBang og Valkyrien Allstars. Så på BigBangs turnekalender for sommeren 2014 står det London, Paris, Brussel, oppvarming til Rolling Stones - og Furusjøen Rundt på Kvamsfjellet.
Billetter til konserten kan du bestille her! (http://www.furusjoenrundt.no/Rittet/Konsertbilletter.aspx)
I pose og sekk
Så tar du turen til Kvamsfjellet 26. juli, får du i pose og sekk: En maratonløype som holder internasjonal standard i eventyrlige omgivelser, hele norgeseliten til start, publikumsfest og høyfjellskonsert på kvelden. Grunnen til ikke å dra bør være god. Veldig god.