Fredrik Haraldseth (foran), Lars Granberg (midten) og Ole Hem er alle sterke kandidater til NM-gullet i helga. Her fra Å i Heiane 2017, der Ole Hem vant. Foto: Annar Gaustad
Lesetid: 5 minutter
I fjor var Å i Heiane første ritt i Norgescup maraton. Da var løypa seks mil lang. I år er den både lenger og litt annerledes, men fortsatt av samme karakter: med mye og bråkupert terreng.
I NM-klassene sykler damene 68 kilometer, mens gutta sykler 68-kilometerssløyfa pluss en ekstra bonussløyfe på 30 kilometer, til sammen 98 kilometer.
– I samråd med noen av grunneierne har vi lagt løypa litt annerledes på enkelte steder. Det er en sløyfe vi sykler motsatt vei i år, og noen kneiker vi syklet ned i fjor som vi sykler rundt i år, sier rittleder Øyvind Reiten.
Hovdenak favoritt Blant jentene er det Hildegunn Gjertrud Hovdenak som må tåle favorittstempelet etter en solid første del av sesongen med pallplasser og seiere i inn-og utland siden midt i april.
32-åringen fra Romsdalen vant Å i Heiane i fjor, og tok gull i NM maraton i 2015. Sist helg ble hun nummer to i Nordsjørittet MTB Maraton, bak Gunn-Rita Dahle Flesjå.
– Løypa passer meg greit, men det gjør den vel for flere andre også. Jeg er veldig avhengig av å være helt på mentalt for å prestere, og jeg jobber med det, men jeg er klar. Jeg håper det blir artig og at jeg ikke får noen tekniske problemer, sier Hovdenak.
Saken fortsetter under
Hildegunnn Gjertrud Hovdenak vant Å i Heiane i fjor. Foto: Ingrid Lægreid NCF
Hun får et kobbel av sterke damer å kjempe mot, inkludert Sunniva Dring, som slo Hovdenak med solid margin i Terrengsykkelrittet.
– Det er et damefelt fullt av ryttere som har en sterk sesong i beina. Hovdenak blir nok hardest å slå, men flere av mine lagvenninner i Milsluker’n er også sterke kandidater, sier Dring, som for øvrig var en del av Team Terrengsykkel 2016.
Også hun reiser til NM med ambisjoner om gull, og ser løypa som fordel inn.
– Å i Heiane er en skikkelig jobbeløype som suger krefter hele veien. Det er mye opp og ned og mye terreng, og det er godt med terreng sammenliknet med andre NM-maratonløyper. Det liker jeg, sier Dring.
– Det er ingen lange grus- eller asfaltstrekker. Da blir det mindre taktisk kjøring, mindre lurekjøring, og jeg kan i større grad kjøre mitt eget ritt. Men det er mye mykere underlag enn på for eksempel Terrengsykkelrittet, så denne løypa krever både stamina, watt og god teknikk i terrenget, og det gjelder å ha krefter til å stå hele løpet, sier Dring.
Saken fortsetter under
Sunniva Dring trives godt i traséen til Å i Heiane. Foto: Annar Gaustad
Mesteren må stå over Regjerende norgesmester Jeanette Persson stiller ikke til start på lørdag, selv om det var planen i utgangspunktet.
– Jeg er frisk som en fisk og har over 700 mil med trening i beina så langt i år, men det er private forhold som tar fokuset vekk fra konkurransesykling for en periode, sier Persson.
Hun har hatt NM-trøya i to år, og innrømmer at det ikke er lett å stå over mesterskapet.
– Jeg ønsker de andre jentene lykke til på lørdag, og håper den som overtar trøya får en like positiv opplevelse med å ha den. Jeg er stolt over å ha hatt trøya i to år, og den har betydd mye for meg. Jeg håper jeg har lykkes med å være en god ambassadør for jentemiljøet i terrengsykkelsporten både her hjemme i Norge og i utlandet, sier Persson.
Jeanette Persson har hatt NM-trøya i to år. Her fra EM maraton i 2017. Foto: Filippa Persson Sande
Mange karer om beinet Blant gutta er det også svært åpent, med et halvt dusin kandidater til gullet. Regjerende norgesmester Fredrik Haraldseth ser fram til mesterskapet, i løypa der han ble slått med ett sekund i fjor.
– Jeg har gode minner fra Heiane i fjor. Da kom jeg og Ole sammen til mål. I år blir det nesten dobbelt så langtdet er flere som er i god form nå, så det blir nok en seig affære, men jeg håper å være med i kampen hele veien, sier Haraldseth, som tror løypa passer ham bra.
– Jeg trives godt i bratte kneiker og på sti, og løypa har mange morsomme stipartier, sier Haraldseth.
Trøya betyr mye for Haraldseth, men han understreker at han stiller til start som en del av et lag.
– Det viktigste for oss er jo at trøya blir i laget, og vi har flere sterke kort å spille på. Ole vant rittet i fjor, og resten av gjengen med Thomas (Engelsgjerd), Vidar (Mehl) og Fredrik (Stephansen) har også vist god form i år. Men jeg regner med at vi får hard kamp fra Emil Hasund Eid og Lars Granberg, sier Haraldseth.
Swix Hard Rocx tok hele pallen på Å i Heiane i fjor med seier til Ole Hem foran Fredrik Haraldseth og Vidar Mehl på tredje. Foto: Ingrid Lægreid NCF
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.