/ NM

Helt åpent om NM-tittelen

Hildegunn Hovdenak er usikker på om NM-løypa passer henne, Borghild Løvset er usikker på formen, og Mari Trønnes (bildet) kan fort komme inn i gull-kampen.

Sist oppdatert: 6. august 2015 kl 07.00
Mari Trønnes er den eneste av de tre toppkandidatene som har syklet Helterittet før. Foto: TelemarkHelten AS
Mari Trønnes er den eneste av de tre toppkandidatene som har syklet Helterittet før. Foto: TelemarkHelten AS
Lesetid: 4 minutter

HELTERITTET/NM

  • Arrangeres 8. august

  • Start og mål i Rjukan

  • Fungerer som NM Maraton 2015

  • Distanse: 99-107km (NM), 62km, 25km 13km

De antatt sterkeste kandidatene i dameklassen er slett ikke sikre på egne styrker i Helterittet. 

Hildegunn Hovdenak ble beste norske i Grenserittet på lørdag, fire sure centimeter bak vinneren Jenny Stenerhag fra Sverige, og leder Norgescupen etter de fire første rittene, men føler ikke at Helterittet er hennes styrke.

– NM passer meg egentlig ikke noe særlig. Det er for mange høydemeter. Så nå blir det diett hele uka, sier Hovdenak.

Les mer: Hovdenak snytt for revansjen 

Borghild Løvset har vist både i Trysil og Molde at hun er tilbake for fullt etter en trøblete vår. Grenserittet sist helg ble imidlertid ingen opptur for henne, og nå gleder hun seg til å komme i gang med NM.

– Jeg er i hvert fall klar for at NM snart kommer og bli ferdig med det rittet, for jeg merker det stjeler masse tanker om dagen, sier Løvset, som lurer på hvordan det blir.

Les også: Kruttsterkt felt i Helterittet 

– Formen er jeg spent på. Grenserittet i helga ble ikke en super generalprøve. Veldig tunge bein etter mye trening. Men det har vært planlagt siden ferien og tid til mengde straks er over. Håper bare jeg slapp opp til rett tid og at jeg stiller til start med overskudd og spreke bein, sier hun,.

– Hildegunn er sterk som en bjørn, hun har imponert denne sesongen. Mari er også i veldig bra form. Hun er vel den eneste av oss som sykla NC der i fjor, noterer Løvset, som er helt fersk i Helterittet.

– Løypa vet jeg lite om, men det er vel en god del klatring og også lange flate partier. Men jeg tror den skal passe meg bra, sier hun.

Slik blir NM-løypa: Helterittet oppdatert til NM 

Saken fortsetter under

Borghild Løvset Trysilrittet 2015 - Foto Hans Martin Nysæter Destinasjon Trysil 1400x924
Borghild Løvset satte ny løyperekord i Trysilrittet tidligere i sommer, og har vist at hun er tilbake etter en trøblete vår med mye sjukdom. Foto: Destinasjon Trysil

Borghild Løvset satte ny løyperekord i Trysilrittet tidligere i sommer, og har vist at hun er tilbake etter en trøblete vår med mye sjukdom. Foto: Han Martin Nysæter/Destinasjon Trysil

De siste fem-seks åra har hun kjørt Enern på Oppdal, og det har kollidert med Helterittet på Rjukan.

– Helterittet går alltid samme helg som Enern på Oppdal, så jeg har vært der de siste 5-6 åra. Favorittløypa mi det,så blir rart å ikke sykle den i år, sier hun.

Les også: Borghild back in business   

I tillegg er Mari Trønnes fra Lillehammer CK en sterk kandidat. Hun ligger for tida på andreplass I Norgescupen sammenlagt, mellom Hovdenak og Løvset.

Outsiderne
Dessuten kan det plutselig dukke opp pallkandidater som ikke er blant de vanlige Norgescup-grossistene. Berit Gjelten fra Team Trek Mesterhus vant overlegent i Trans-Østerdalen både etappevis og sammenlagt. Jeanette Persson fra Team Milslukern er en annen sterk rytter som kan hevde seg i NM-løypa.

Se startlista 

Saken fortsetter under

Berit Gjelten Fonnåsfjellet - Per Roger Bekken 1400x924
Berit Gjelten vant overlegent i Trans-Østerdalen, både per etappe og sammenlagt for 3-dagersrittet. Foto: Per Roger Bekken

Berit Gjelten vant overlegent i Trans-Østerdalen, både per etappe og sammenlagt for 3-dagersrittet. Foto: Per Roger Bekken

Sammenlagtstillingen i Norgescupen etter fire ritt
Kvinner senior
1. Hildegunn Hovdenak, Nesset CK, 2200 poeng
2. Mari Trønnes, Lillehammer CK, 1800p
3. Borghild Løvset, Orkla CK, 1560p

Variert og krevende løype
Helterittet åpner med en lang bratt motbakke, etterfulgt av en rask utforkjøring og deretter et kvarters tid med svært teknisk og steinete løype. Deretter stiger løypa pent og gradvis opp til Hardangervidda. Oppe på vidda er det fin og rask grusvei på rolling terreng, men blåser det blir det krevende. Etter vidda kommer et nytt teknisk stiparti før den krevende nedkjøringen. Den siste kilometeren inn til mål går på vei, og her avgjøres rittet ofte med en målsprint.

Løypa er imidlertid full av ulike elementer underveis der rytterne kan utnytte sine styrker og konkurrentenes svakheter. Mot slutten av rittet er det en stekning med skikkelig fjellsti. Den er teknisk og krevende, men de fleste eliterytterne kan fint kjøre den på hardtail. 

Helterittet - TelemarkHelten AS 1400x924
Helterittet byr på spektakulær utsikt og variert terreng over Hardangervidda. Blir det vind er også grusveistrekkene en stor utfordring. Foto: TelemarkHelten AS

Helterittet byr på spektakulær utsikt og variert terreng over Hardangervidda. Blir det vind er også grusveistrekkene en stor utfordring. Foto: TelemarkHelten AS

Publisert 6. august 2015 kl 07.00
Sist oppdatert 6. august 2015 kl 07.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen