- Dette er faktisk den råeste rundbaneløypen jeg har kjørt her hjemme, mener Ole Hem fra Team United Bakeries etter å ha syklet igjennom løypen på Lillehammer i går.
NM-løypen består av to ganske lange og bratte bakker på vekselvis grus og bred sti. Her kan man få opp farten, og det skulle være mulig å sykle forbi om man har mer krefter igjen enn konkurrentene rundt. Bakkene er harde og minner en god del om de man finner sørover i Europa. Her kommer samtlige til å få kjørt seg, og avstandene kan bli store. Dette er en løype som skiller mye.
- Gjennomsnittsfarta vil nok bli ganske lav, da nesten alle tekniske partier er bratt opp eller ned. De få og relativt korte fartsstrekningene er på grus og asfalt. Jeg tror ikke rullemotstand vil være noe tema når man skal velge dekk denne gangen, skrives det på Forum.
Les mer om erfaringer fra løypen på Forumet.
NM-løypen har fått blandede tilbakemeldinger. Enkelte mener den er den beste i historien, andre at den er for teknisk og utfordrende. Når en syklist som Ole Hem hevder at der er relativt tekniske utforkjøringer, er de nok rimelig heftige. Men i følge Ole Hem skal det være mulig å finne flyten også her. I de aller råeste partiene, finnes det heldigvis alternative spor – chickenruns – som er enklere, men tar lengre tid. Enkelte steder kan det nok være like greit å ta beina fatt dersom man ikke er helt stødig i terrenget.
- De aller beste (og mest tekniske) vil trolig finne seg godt til rette, men for de fleste vil det nok bli mye knot og lite flyt, hevdes det på Forum.
Gjengangeren er at de som roser løypen har syklet utenfor landegrensene. Dette er syklister som vet hvordan standarden er på løypene internasjonalt, som har rimelig god teknikk og finner flyten.
Internasjonal standard
I løpet av sesongen har det vist seg at det internasjonale nivået ennå er litt i tøffeste langet for flere av de beste norske terrengsyklistene. Da er det helt essensielt å trene spesifikt på det som minner mest mulig om det som venter de unge syklistene når de skal sykle ritt i Europa.
- Løypen i Lillehammer holder internasjonal standard, mener landslagssjef Eddy Knudsen Storsæther. Lørdagens rundbaneritt er en gyllen mulighet for syklister som konkurrerer mest i Norge til å kjenne på hva som venter når de tar steget og skal sykle i utlandet. Det er også her landslagsledelsen vil vurdere VM-uttaket.