– Vi tror dette blir veldig bra. Vi håper at stafetten vil bli spennende og motiverende for utøverne, og at konkurranseformatet kan være med å bygge lagfølelse i klubbene og styrke samholdet i terrengsykling generelt, sier Per Erik Mæhlum, som er arrangementsansvarlig i NCF.
Det var Konnerud som brakte forslaget på banen for NCF.
– Initiativet kom fra Konnerud, og de la fram et forslag om stafett og en modell for gjennomføring da de søkte om Norgescup, sier Mæhlum.
Utfordringer med poengberegning
Etter at forslaget kom på bordet har forbundet og arrangøren gått noen runder fram og tilbake for å komme fram til riktig format og et oppsett som skal være rettferdig og gi muligheter også til utøvere som ikke har store nok miljøer i sine klubber til å kunne stille med eget lag.
– Vi har kommet fram til et format som gjør at alle som vil kan være med på stafetten. De som ikke har egne klubblag, kan danne mixed-lag, slik at alle som vil sykle stafett skal få sjansen sier Mæhlum.
Poengberegning for stafetten i utøvernes sammenlagtscore i Norgescup var en av utfordringene med stafettformatet, men også der har NCF kommet fram til en løsning som skal være mest mulig rettferdig, både for utøverne og klubbene.
– Vi gikk noen runder fram og tilbake på hvordan vi skulle gi poeng for stafetten ettersom Norgescupen er en individuell konkurranse. Men det vi kom fram til, er at utøverne får poeng basert på sin rundetid i stafetten, sier han.
Les også: VM 2015 Dagen da alt stemte
Bredere tilbud til utøverne
Stafett er en øvelse i VM, men så langt har ikke NCF hatt en formell treningsarena for utøverne på Norgescupnivå. Det blir det nå. Dermed har NCF nå tilbud om sprint, etapperitt, tempo, rundbane og stafett på elitenivå og med UCI-poeng i mange av øvelsene.
Innføring av stafett gjør også at Norgescupen 2016 utvides med ett løp sammenliknet med i fjor. I år vil finalerunden i Norgescupen i september bestå av to ritt i stedet for ett: Det blir rundbane lørdag og sprint søndag, der det i fjor kun ble kjørt et rundbaneritt.
Les også: Stikkord for Norgescup 2016: sti
Solid erfaring
Stafetten blir en del av Norgescuprunde nummer to, som går på Konnerud helga 28. og 29. mai. Lørdagens ritt blir rundbane, og søndag kjøres det altså stafett for første gang i Norgescupsammenheng.
Konnerud har arrangert Norgescup flere ganger tidligere og er medarrangør i Montebellorittet, men har ikke vært en del av Norgescupen de siste fem åra. Mæhlum er glad for å ha klubben tilbake på arrangørsiden, og er overbevist om at stafetten kommer til å bli vel gjennomført. – Konnerud har fine løyper som utøverne er glad i, sier han.
Slik blir Norgescupoppsettet rundbane 2016
NC 1 – Fiskum IL Darbu, 23.-24. april:
Lørdag: Tempo
Søndag: Rundbane med UCI poeng
NC 2 – Konnerud IL Sykkel, 28.-29. mai:
Lørdag: Rundbane
Søndag: Stafett
NC 3 – SK Rye Oslo, 3.-5. juni:
UCI-etapperitt etter samme oppsett som i fjor
Fredag: Kortbane
Lørdag: Rundbane
Søndag: Tempo
NC 4 – TVK Trondheim, 13.-14. august:
Lørdag: Rundbane med UCI-poeng
Søndag: Sprint med UCI-poeng
NC 5 – IF Frøy Oslo, 17.-18. september:
Lørdag: Rundbane med UCI poeng
Søndag: Sprint med UCI poeng
SK Rye arrangerte sin Norgescuprunde som et UCI-etapperitt over tre dager. Det blir også tilfellet i år, og datoen er 3-5. juni. Men i NC-runden før det, 28. og 29. mai på Konnerud, blir det arrangert stafett for aller første gang. Foto: SK Rye