De første stafettene arrangeres under Norgescuprunden på Konnerud 28.-29. mai. Klubben er tilbake som Norgescup-arrangør etter et par års pause, og rittleder Ole Martin Anmarkrud i Konnerud IL Sykkel gleder seg til å få kjøre premiereutgaven av stafetten.
– Løypene som skal benyttes til på stafetten vil i stor grad være de samme som blir benyttet på rundbanerittet, men løypelengden vil tilpasses sluk at de beste etappetidene vil være cirka 10 minutter, sier han.
– Noen av de vanskelige og knotete partiene i løypa blir kuttet ut, og vi vil forsøke å lage så mange forbikjøringsmuligheter som mulig, slik at lagene kan få med seg både landeveissyklister og langrennsløpere uten at handicapet til disse blir altfor stort, forklarer Anmarkrud.
Dessuten skal det være moro å se på stafettene og lett å følge løpsutviklingen. Derfor legges løypene opp med flere sløyfer innom stadion, slik at tilskuerne lett kan se hvordan lagene ligger an, og deltakerne kan ha oversikt over lagkameratene og være klare når de kommer inn til veksling.
Les også: Åpner for samlepåmelding for hele Norgescupen
Fikk napp i NCF
Det var Konnerud som lanserte stafettkonseptet for NCF da Norgescupen 2016 skulle nagles i høst. Der fikk de napp på idéen med det samme, og i løpet av høsten har arrangøren og forbundet diskutert formatmuligheter. Nå er de kommet fram til et konsept for gjennomføring og poengberegning som skal være mest mulig spennende og rettferdig for alle deltakere, og gi muligheter for alle ikke bare de som kommer fra store klubbmiljøer.
– Vi tror dette blir veldig bra. Vi håper at stafetten vil bli spennende og motiverende for utøverne, og at konkurranseformatet kan være med å bygge lagfølelse i klubbene og styrke samholdet i terrengsykling generelt, sier Per Erik Mæhlum, som er arrangementsansvarlig i NCF.
– Vi gikk noen runder fram og tilbake på hvordan vi skulle gi poeng for stafetten ettersom Norgescupen er en individuell konkurranse. Men det vi kom fram til, er at utøverne får poeng basert på sin rundetid i stafetten, sier han.
Les også: Innfører stafett i Norgescupen
Lagene premieres etter plassering. For deltakere fra og med 15 år er det pengepremier til de tre beste lagene i to klaser: rene klubblag og klubbmixlag/rene guttelag. For lag i årsklassene 11 til 14 år er det premier til den beste tredjedelen av lagene. For de under 11 år er det premier til alle.
For etappetider og etappeplasseringer blir det kun delt ut poeng, ikke premier. Det deles ut poeng til utøvere fra og med 15-årsklassene, men masters får ikke poeng. Dersom en utøver sykler flere etapper, er det beste etappetid som gjelder når poeng skal beregnes.
Les også: Slik blir Norgescupen 2016 – stikkord: sti
Saken fortsetter under
Norgescupen får ett ritt ekstra i år med innføring av stafett. Foto: Bjørn Slinger
Bredere tilbud til utøverne
Stafett er en øvelse i VM, men så langt har ikke NCF hatt en formell treningsarena for utøverne på Norgescupnivå. Det blir det nå. Dermed har NCF nå tilbud om sprint, etapperitt, tempo, rundbane og stafett på elitenivå og med UCI-poeng i mange av øvelsene.
Innføring av stafett gjør også at Norgescupen 2016 utvides med ett løp sammenliknet med i fjor. I år vil finalerunden i Norgescupen i september bestå av to ritt i stedet for ett: Det blir rundbane lørdag og sprint søndag, der det i fjor kun ble kjørt et rundbaneritt.
NC Rundbane 2016
NC 1 – Fiskum IL Darbu, 23.-24. april:
Lørdag: Tempo
Søndag: Rundbane med UCI poeng
NC 2 – Konnerud IL Sykkel, 28.-29. mai:
Lørdag: Rundbane
Søndag: Stafett
NC 3 – SK Rye Oslo, 3.-5. juni:
UCI-etapperitt etter samme oppsett som i fjor
Fredag: Kortbane
Lørdag: Rundbane
Søndag: Tempo
NC 4 – TVK Trondheim, 13.-14. august:
Lørdag: Rundbane med UCI-poeng
Søndag: Sprint med UCI-poeng
NC 5 – IF Frøy Oslo, 17.-18. september:
Lørdag: Rundbane med UCI poeng
Søndag: Sprint med UCI poeng