Norges Cykleforbund har store økonomiske utfordringer og må gjøre kutt som går spesielt utover toppidrettssatsingen.
Men hvordan står det til på grasrota?Hvordan går det med rekrutteringen der? Vi har snakket med tre personer i det norske sykkelmiljøet som kan nyansere bildet litt. Og ikke minst hvorfor de tror det de gjør fungerer.
– Utviklingen har jo gått rett oppover. Vi er oppe i 680 medlemmer, fra 390 medlemmer i 2017.
Det sier Ola Resell, som er daglig leder i sykkelklubben TVK i Trondheim.
Den stillingen inntok han i 2022, og grunnen til at klubben kunne ansette han, var en direkte følge av den økte aktiviteten.
– Vi har en hel haug med barn og ungdom. I klubben har vi cirka 160 aktive i gruppen 0-12 år, og 50 i gruppen 13-16. Fokuset vårt er barn og unge.
Tilbudet til TVK var så populært at de en stund måtte ha venteliste for å kunne bli med på treningene i Nilsbyen Terrengsykkelpark.
Klubben hadde rett og slett ikke kapasitet til å dekke opp for etterspørselen.
– I fjor slapp vi inn alle som ønsket. Vi har et tilbud om at alle kan komme og prøve to ganger før de blir med. De aller fleste ønsker å fortsette. For oss er det egentlig kapasitet på anlegg og trenere som begrenser.
Landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter står overfor sitt tøffeste år – med knappe midler og OL i sikte, er situasjonen alvorlig.
Rekruttering skjer nedenfra
Resell forteller at noe av suksessoppskriften kan være at de har vektlagt å ha tilbud både for dem som vil ha det moro, og de som vil satse litt ekstra:
– Fra 13 år og oppover har vi konkurransegruppe for dem som ønsker å satse mer. Der har vi mer strukturert trening. Men vi har fortsatt mandagstrening hvor alle trener sammen, hvor det er fokus på teknikk og moro. Sist sesong markerte mange av utøverne våre seg i norgescup. Det er ikke bare det totale antallet medlemmer som har økt, men også de som vil satse og gjøre det bra, sier Resell.
– Personlig synes jeg dette med folkehelseperspektivet og frafall fra idretten er viktig. Hvis vi klarer å ha et tilbud også for dem som ikke vil satse, så kan det plutselig være at de får lyst likevel. I det minste så har vi skapt glede ved aktivitet som de forhåpentligvis tar med seg resten av livet. Rekruttering skjer jo nedenfra. Ambisjonen er at vi etter hvert håper å få en god junioravdeling.
Over når du er 23?
I intervjuet med Terrengsykkel kom Rune Høydahl med påstanden om at hvis du ikke er på et lag innen du er 23 år, kan du heller ikke forvente mye støtte.
Det utsagnet er Resell bare delvis enig i:
– Det er jo viktig å satse på ungdommen. Men samtidig, så er det sånn i utholdenhetsidrett at det er en del «late bloomers». Du har jo skiløpere som ikke blir gode før de er langt over 23. Jeg har jo et nært eksempel, Berit (Resell, datteren, red.anm.) blir 24 nå. Skal man følge Rune sin filosofi skal hun ikke satse på. Det mener jeg er feil. Det kan jo være flere grunner til at man ikke har slått gjennom. I hennes tilfelle har det jo vært at hun har vært syk, skadet og ikke fått trent nok. Så ja, man bør kanskje starte tidlig for å bli god, men man kan også bli god når man er voksen.
POSITIV UTVIKLING: Nyansatt daglig leder i TVK, Ola Resell, kan konstatere at klubben har en positiv utvikling med god rekruttering blant barn og unge. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Resell mener den må ha mye av æren for at det nå skjer mye positivt i klubben, og for sykling i Trondheim.
– Denne utviklingen har skjedd etter parken kom. Vi har klart å skape et miljø rundt den, med trenere og aktivitet. Og så er det litt som Rune sier, det med velodrom: hvor stor betydning vil det ha? Det er ikke noe for våre utøvere. Vi kan jo ikke rekruttere via velodromen her vi er. Vi har vel tenkt å ha en samling der, og søke regionen i NCF om midler til å sende noen utøvere dit. Men det er jo for dem vi har allerede. Jeg tror at hvis man skal rekruttere bredt, må man ha en sykkelpark i hver by og grend. Ikke misforstå, jeg skulle gjerne hatt velodrom i Trondheim også, men hvis man ser på aktivitet per investerte krone så tror jeg at en terrengsykkelpark som den vi har i Nilsbyen kommer svært bra ut.
Resell har selv vært leder for utbyggingen for Nilsbyen Terrengsykkelpark, og har dermed fulgt prosessen tett.
Og skal man først bygge en slik park, har han ett budskap:
– Man må bygge den første løypa slik at ingen snur i døra etter å ha vært der. Man må begynne med de grønne og blå stiene, ikke de røde. Og så må det ligge sånn til at ungene kan sykle dit selv på kveldstid.
– Bra at mange klubber vil arrangere
Selv om forbundet ikke har midler til å støtte de beste utøverne sportslig, har Resell lett for å trekke fram noe positivt rundt norsk terrengsykling.
Han har vært tett på sykkelsporten i mange år, og ser en tydelig trend nå:
– Det er jo flere klubber nå som ønsker å arrangere. Norgescupen i terrengsykling er jo veldig bra nå. Vi i TVK hadde NM i 2023 og Norgescup i 2022. Tar en pause i 24 for å ta en fot i bakken, men satser på å ha hvert år framover. Det er bra at mange klubber vil arrangere, det viser at det er aktivitet og ønske om å gjøre noe.
Ventelister i norges største sykkelklubb
Også i hovedstaden rekrutteres det.
Med base i Østmarka og noe av det beste sykkelterrenget i Norge, ser Petter Tiltnes i IF Frøy den samme tendensen som Resell i TVK.
– Vi i Frøy har Frøy KIDS for barn i alder 6-12år, her har vi god pågang med nye medlemmer hvert år og til tider ventelister for å få komme på trening, skriver Tiltnes til Terrengsykkel.no.
– Sett i lys av at det er kjedelig for topputøverne at det kuttes i satsing på landslagsnivå, er det noe annet du kan fremheve som positivt?
– Det gror godt i klubben og vi ser jo at det arbeidet klubben har gjort med Frøy KIDS de siste ti årene har noe for seg. Inn mot denne sesongen har vi 26 utøvere i junior, U23 og eliteklassen. Man ser jo hva Martin Farstadvoll, Oda Laforce og ikke minst Sondre Rokke har prestert de senere årene, for å nevne noe. Sondre Rokke sin VM medalje i XCE må trekkes frem som et stort øyeblikk for klubben. Disse prestasjonene er til stor motivasjon og inspirasjon for våre yngre medlemmer, sier Tiltnes.
– Hva tenker du om situasjonen nå hvor landslaget knapt har penger til å drive?
– Det er jo uheldig at NCF og landslaget knapt har penger. Dette medfører at vi som klubb må tilby støtte til verdenscup- og VM-ritt for våre beste utøvere. Vi skulle jo ønske at det var et større tilbud for de beste når de når nivået. Men, dette ser man jo i andre idretter også.
– Terrengsykling bør være et klarere satsningsområde
SK Rye er også blant de større sykkelklubbene i landet.
Der er det rett i underkant av 200 aktive barn i aldersgruppen 7 til 14 år, og rundt 25 aktive utøvere som er 15 år eller eldre. Tilbudet er bredt, med treningsopplegg både i terrengsykling, sykkelkross, utfor, enduro, landevei og banesykling.
– Vi hadde en økning gjennom pandemien, men ser at lagidretter som ikke fikk drive under pandemien har tatt noe tilbake de to siste årene, men det er langt fra dramatisk. Tvert om ser vi statistisk sett god rekruttering i de yngste klassene. Fokus vårt er på å gjøre det vi kan for å beholde disse barna oppover i aldersklassene.
Det sier Robin Mackenzie Robinson, som er leder i Rye.
Klubben jobber med rekruttering gjennom treninger og arrangementer som Kalascup og deres egen Terrengsykkelfestival på Langsetløkka, som på kort tid har blitt et populært og fast innslag på rittkalenderen.
Mackenzie Robinson synes det er trist at det nå er dårlig med ressurser på det øverste nivået i norsk terrengsykling.
Klubben har rundt 25 aktive utøvere blant de som er over 15 år, og han sier miljøet utenfor klubben kan ha stor påvirkning her.
– Det er trist at NCF har havnet i denne situasjonen. Sportslig sett gjør jo terrengsykkelandslaget det bra, spesielt i juniorklassene. Vi opplever også at Eddy og andre legger ned en skikkelig innsats med de begrensede midlene de har til rådighet, sier han, og fortsetter:
– Terrengsykling bør imidlertid være et klarere satsningsområde for NCF. Det er jo på terrengsykkelen de aller fleste sykkelkarrierer starter. At NCF tilsynelatende virker å kutte mest innenfor grenen terrengsykling er for meg en gåte. Skal en jobbe med rekruttering til sykkelsporten bør terrengsykling, være det siste området man kutter.
– Et ikke-eksisterende landslag rammer de eldre ungdommene som konkurrerer på høyt nivå. Men mindre aktivitet og synlighet på topp påvirker også rekruttering blant de yngste over tid. De yngste trenger sportslige forbilder og mål å strekke seg etter. De må se at det er mulig å vokse opp og leve som topputøver innenfor idretten sin. Her spiller selvfølgelig et velfungerende landslag en viktig rolle.
Betaler trenerne
På den positive noten trekker han fram bruken av betalte ungdomstrenere, en ordning klubben har hatt i mange år.
– Trenerne er ungdommer i klubben som selv sykler aktivt og som ønsker seg en jobb ved siden av skole eller studier og egen sykling. Trenerne følger et frivillig utviklingsprogram i klubben med intern opplæring og kursing både i regi av klubb og av NCF. Disse aktivitetene har stor betydning for motivasjonen til trenerne og effekt på treningene.
På noen treninger får også de unge håpefulle muligheten til å sykle med noen av de beste norske syklistene.
– Vi prøver også aktivt å ta i bruk sykkelstjerner inn på treninger som inspirasjon for utøverne, og som et rekrutteringstiltak. Vi har for eksempel hatt med oss Andreas Leknessund, Erik Resell og Will Barta på flere treninger. Det er meget populært, sier han.
– Er det noe NCF kan hente inspirasjon fra når det kommer til det som gjøres på klubbnivå?
– Vi ser at det å være synlig betyr mye. Eddy og andre fra terrengsykkellandslaget har vært flinke og synlige på arrangementer, men flere synes for eksempel at sykkelpresidenten litt for ofte har glimtet med sitt fravær. Det er selvsagt ikke lett å være overalt i trangere økonomiske tider, men tilstedeværelse betyr noe. Videre er arbeid med å gjøre seg interessant for media og sponsorer, synlighet i sosiale medier, ta i bruk våre fantastiske sykkelstjerner i rekrutteringsarbeid områder hvor NCF kanskje kan hente inspirasjon fra klubbene.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.