LANDSLAGET 2016
Damer Elite:
Gunn Rita Dahle Flesjå, UCI 2
Ingrid Sofie Bøe Jacobsen, UCI 61
Damer U23/elite:
Elisabeth Sveum, UCI 118
Marit Sveen, UCI 116
Herrer U23 /elite:
Audun Øverbye Hanssen, UCI 201
Eskil Evensen Lie, UCI 208
Fredrik Haraldseth, UCI 216
Sondre Kristiansen, UCI 264
Herrer 2.års-U23/elite:
Erik Hægstad, UCI 377
Ole Hem, UCI 482
Torjus Bern Hansen, UCI 506
Erik Nordsæter Resell, UCI 819
Herrer 1.års-U23:
Petter Fagerhaug
Eirik Pettersen
Sigurd Salberg Pedersen
Herrer Junior:
Martin Siggerud
– I utgangspunktet er dette er de løperne vi ser for oss at skal representere Norge, og de vil være prioritert i hvert fall tidlig i sesongen. Men det er ikke gitt at det er de som skal kjøre alt. Det er flere utøvere som ikke er nevnt her som kan dukke opp og kjøre løp i landslagsdrakta utover sesongen, sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter.
Rekruttene er forbundets storsatsing
Forbundet økte satsingen på landslaget i forkant av sesongen 2015 med blant annet et rekruttlag av ryttere på junior- og U23-lag som kjører internasjonale løp på et litt lavere nivå, og Storsæter ser allerede at dette prosjektet bærer frukter.
– Vi har flere veldig gode utøvere på gang nå. Fire av U23-rytterne i år tok inn til sammen 800 plasser på UCI-rankingen etter de grepene vi gjorde inn mot 2015 med blant annet å kjøre løp i Danmark, sier han.
Rekruttprosjektet videreføres i 2016 og er ett av de konkret tiltakene som skal gjøre Norge til en sterkere nasjon på sikt og bidra til å heve nivået generelt.
– Rekruttgruppen er satt sammen og basert på prestasjoner og ranking i 2015 sesongen. Ryttere i denne gruppen deltar på mye av det samme som utøvere i a laget, men får tilpasset konkurranse programmet etter nivå. Utøvere i denne gruppa kan kvalifisere seg til A- laget på bakgrunn av prestasjons utvikling og progresjon på ranking. Det gjelder da spesielt gjennom prestasjoner i løyper som likner på det som møter oss ute og i internasjonale felt med gode referanser/sterke ryttere, sier Knudsen Storsæter.
– Det viktigste målet for denne gruppen er å samle UCI poeng, altså å treffe på riktig matchingsnivå og jobbe med utvikling, som i praksis betyr å trene godt også i sesong for å utvikle fysiske kapasiteter. Viktig til tiltak blir at de i første del av sesongen prioriterer UCI i Norden. På bakgrunn av prestasjoner og utvikling her vurderes det om det er grunnlag for ritt på høyere nivå, sier landslagssjefen.
Les også: Ydmyk i overgangen til senior
Mer systematisk satsing
Inn mot sesongen 2016 har forbundet satset på enda flere grep for å hjelpe rytterne i treningshverdagen. 16 av de uttatte løperne har nettopp gjort ferdig første runde med fysiske tester på Høgskolen i Lillehammer, og skal gjennom en ny runde der i februar.
– Dette er et nytt tiltak for å kunne gi utøverne konkret tilbakemelding på intensitetsstyring og trening, sier Knudsen Storsæter.
Les også:
Ikke satsing på maraton
NCF har kun tatt ut ryttere til rundbanelandslaget. Det finnes ikke noe tilsvarende tilbud for maraton, men i forbindelse med testingen på Lillehammer forrige uke ble også Lars Granberg i Sepura Toyota racing with Birk invitert.
– Vi har ikke økonomi til å ha et landslag på maraton, men vi vil ha et opplegg for disse rytterne i forbindelse med mesterskap. Det ideelle ville selvfølgelig vært å ha et maratonlandslag, men vi er nødt til å prioritere det som er OL-grener, sier Knudsen Storsæter.
Gunn Rita Dahle Flesjå (til venstre) og Ingrid Sofie Bøe Jacobsen på Kypros vinteren 2015. Foto: NCF/Kuestenbrueck