Lar seg friste av Finnmarksvidda

Rekordmange lag til Offroad Finnmark – hvem vinner kappløpet gjennom villmarken?

Sist oppdatert: 2. august 2016 kl 07.00
Daniel Leirbakken og Daniel Strand i Team Full Rulle vant OF300 i 2015. Leirbakken er tilbake i år, men med ny makker. Foto: Steinar Vik
Daniel Leirbakken og Daniel Strand i Team Full Rulle vant OF300 i 2015. Leirbakken er tilbake i år, men med ny makker. Foto: Steinar Vik
Lesetid: 6 minutter

Bortimot samtlige av fjorårsvinnerne er tilbake i år, samt flere sterke utfordrerlag med både nye og returnerende ryttere. Terrengsykkel har kikket lagene i kortene, med innspill fra rittleder Jørund Greibrokk.

Lagene i lang løype OF700 starter i dag, mens OF300 starter torsdag, og det er mange som gir tittelforsvarerne pes om pallen.

Lang løype er cirka 700 kilometer og har mellom 9.000 og 10.000 høydemeter. Gjennomsnittsfarten ligger på rundt 12km/t. Underlaget varierer fra grus- og kjerrevei til sti og stiløst terreng, og deltakerne må regne med å krysse elver uten bro. Løypa er ikke merket og rytterne må selv finne fram med hjelp av GPS-sporet som legges ut på rittets hjemmeside. Fjorårsvinnerne Geir Lien og Sten-Are Harjo var i mål på 72 timer, inkludert 12:43 på ulike sjekkpunkt.

Kort løype på 300 kilometer er indrefileten av OF700, basert på samme konkurransekonsept med GPS-spor, villmark og ekspedisjonspreg. Vinnertida til Daniel Boberg Leirbakken og Daniel Strand var 18 timer og 49 minutter, derav 1:22 på sjekkpunkt.

Begge distanser er åpne for lag på to til tre ryttere. Ettersom ATV’ene for beste mann og kvinne over tre år ble delt ut til Geir Lien og Linda Treseng i fjor, er det nå klart for ny treårsrunde med nye ATV’er i potten.

Saken fortsetter under

OF2015 - Steinar Vik 1400x924
Offroad Finnmark OF700 byr på 9.000 til 10.000 høydemeter i løpet av 70 mil. Foto: Steinar Vik

Offroad Finnmark OF700 byr på 9.000 til 10.000 høydemeter i løpet av 70 mil. Foto: Steinar Vik

Favorittene i lang løype
I år er det totalt 20 lag i OF700: 11 herrelag, fire mixlag og fem lag i turklassen. Sistnevnte kjemper ikke om pengepremier eller napp i ATVen.

I herreklassen er vinnerlaget Team Diesel med Geir Lien og Sten-Are Harjo tilbake i år og må regnes som superfavoritter i klassen. Kjekkas-laget med Christoffer Aas Clementz og Rune Henriksen ble nummer tre i 2014. De har trent hardt siden den gang og uttalt at de har mål om å komme høyere på pallen i år.

Slik gikk det i 2015: Team Diesel vant OF700 

Saken fortsetter under

Sten-are Harjo Geir Lien OF700 - Foto- OF 1400x924
Geir Lien og Sten-Are Harjo i Team Dielsel er tilbake for å forsvare seieren fra 2015, og for å ta en napp i den nye ATVen. Foto: Offroad Finnmark

Sten-Are Harjo og Geir Lien i Team Dielsel er tilbake for å forsvare seieren fra 2015, og for å ta en napp i den nye ATVen. Foto: Offroad Finnmark

I mixklassen er fjorårsvinnerne Linda Treseng og Jørn Kandola fra Bioracer Rye tilbake etter mer og regnes også som storfavoritter i denne kategorien. Treseng har tre seire i Offroad Finnmark på CVen, to i OF300 og en i OF700. Men det er flere om beinet også i mixklassen. Jentene i Velo City Specialized Oslo var egentlig påmeldt som damelag med Monika Silvia Valm fra Estland og Lena Halvari, men fikk med seg en dansken Rolf Højmark og hoppet over til mixklassen. Men Treseng og Kandola er ikke sikre på om de fortjener favorittstempelet.

– Er nok forståelig at vi blir ansett som en av favorittene siden det gikk bra i fjor, men om noen hadde sjekket treningsdagbøkene våre så burde de ikke satse pengene på oss, sier Treseng, som også tror feltet er minst like sterkt i år.

– Jeg ser at laget fra Australia har god erfaring med lange ritt, men om de kommer med hardtail, slik som det står i presentasjonen deres, så tror jeg det dessverre vil straffe seg for deres del etter 10-15 mil. Velo-gjengen tror jeg blir knalltøffe! Lena har erfaring fra 300. Hun og Monika har kjørt Cape Eric i år, og den danske makkeren virker å være i svært god form, sier hun.

– Jeg har en teori om hva som skal til for å vinne, så får vi se om teori er mulig å omsette i praksis. Vår utfordring, utover å ha lite treningstimer, blir å beholde roen om og når vi blir frakjørt! Tre-fire døgn på sykkelen gjør at de første timene og det første døgnet egentlig ikke betyr så mye bortsett fra den mentale innstillingen, sier Treseng.

Les også: Rye XP Merida vant mix-klassen 

Saken fortsetter under

Treseng Kandola OF700 2015 - Foto Claus Jørstad 1400x924
Linda Treseng og Jørn Kandola vant OF700 mix i 2015. De håper å forsvare seieren i år, men vet det er mange som har trent mer enn dem. Foto: Claus Jørstad

Linda Treseng og Jørn Kandola vant OF700 mix i 2015. De håper å forsvare seieren i år, men vet det er mange som har trent mer enn dem. Foto: Offroad Finnmark

Kampen om OF300
Torsdag er det start i OF300, og i år er det 35 lag i konkurranseklassene: 20 herrelag, seks damelag og ni mixlag. I tillegg er det 43 herrelag, åtte mixlag og ett damelag i turklassene. Til sammen gir dette 87 lag i OF300.

I dameklassen er Camilla Hott og Gunn Hilleren fra Råholt CK storfavoritter etter soleklar seier i fjor. Blant utfordrerne trekker Greibrokk fram Finnmarkskandidatene: Laget Trek Sport1 Alta med Marita Andreassen og Camilla Walseth, samt det unge Tana-laget Sirma Queens. 19-åringene Martine Joks og Sirin Strand debuterte i fjor og er tilbake i år med mer erfaring.

Saken fortsetter under

Gunn Hilleren - Camilla Hott - OF300 kvinner - Foto Niels Westphahl
Gunn Hilleren og Camilla Hott fra Råholt CK er tilbake etter mer i år og stiller i OF300. Foto: Offroad Finnmark

Gunn Hilleren og Camilla Hott fra Råholt CK er tilbake etter mer i år og stiller i OF300. Foto: Offroad Finnmark

I herreklassen er Daniel Leirbakken fra Team Fulle Rulle tilbake for å forsvare seieren fra i fjor, denne gang med ny makker, og rittleder Jørund Greibrokk er spent på om de lykkes.

Greibrokk gir også pallsjanser til Brumunddal IL med Joakim Vika og Geir Nysveen, samt Team Offroad Skørping Cykler fra Danmark med verdensmester i sykkelorientering Bjarne Hoffmann og makker Johan McLassen.

Team Joks er også en outsider til pallen. Alta-laget består av far Stein Joks som vant OF300 i 2012 og sønnen Henrik Arntzen Joks på 17 år.

Slik gikk det i herreklassen i 2015: Full Rulle vant OF300 

Videre stiller Geir Elde sammen med kona Gry i mixklassen. Han anser seg ikke som noen pallkandidat, men det gjør Greibrokk, og iveren skal han ha for. Elde varmet opp med 150km alene over vidda i OF150 på lørdag, og jobber i tillegg i frivilligapparatet til Offroad Finnmark helt fram til rittstart på torsdag samt etter målgang på fredag.

Les mer: Varmer opp med 15 mil solo på vidda 

I år lanserte Offroad Finnmark også en sprintløype på 150km, åpen for solo-ryttere, fatbike og juniorlag. Denne konkurransen gikk lørdag 30. juli.

Les også: Tøft over vidda for OF150-rytterne 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

OF Finnmark 2015 - Foto OF:Jon Vidar Bull 1400x933
Finnmarksvidda byr på store opplevelser og utfordringer for lagene enten det er "kort" løype på 30 mil eller lang løype på 70 mil det konkurreres i. Foto: Jon Vidar Bull/Offroad Finnmark

Finnmarksvidda byr på store opplevelser og utfordringer for lagene enten det er "kort" løype på 30 mil eller lang løype på 70 mil det konkurreres i. Foto: Jon Vidar Bull/Offroad Finnmark

Publisert 2. august 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 2. august 2016 kl 07.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen