Offroad Finnmark-debutant: – Jeg har aldri syklet et terrengsykkelritt

Josh Stinton fra Australia er helt grønn på terrengsykling, men debuterer med Offroad Finnmark lang løype til inntekt for syriske flyktninger.

Sist oppdatert: 20. juli 2017 kl 07.00
Josh Stinton (foran) sykler 70 mil i Offroad Finnmark som sitt første terrengsykkelritt. Lagkameratene Charlie Allum og Tom Trevor har marginalt mer erfaring. Foto: Privat
Josh Stinton (foran) sykler 70 mil i Offroad Finnmark som sitt første terrengsykkelritt. Lagkameratene Charlie Allum og Tom Trevor har marginalt mer erfaring. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter

Josh Stintons første terrengsykkelritt blir Offroad Finnmark på 70 mil. Han kom til Norge i starten av juli og bruker tida fram til rittet i Stavanger.

– Jeg kan sykle og jeg trener en hel del. Men jeg har aldri syklet et terrengsykkelritt før og absolutt ikke noe som er så langt. Men jeg vet at jeg må være i god grunnform for å takle den fysiske utfordringen det blir å sykle noe som er så lang og går over så lang tid, sier Stinton.

Han har fått med seg to kompiser fra Australia: Charlie Allum som nylig syklet Race Across America (RAAM) på landevei, og Tom Trevor som begge har marginalt mer terrensykkelerfaring enn Stinton, men ingen har syklet noe i nærheten av så langt som Offroad Finnmark.

Les også: Ubeskrivelig, rett og slett 

Saken fortsetter under

Foto: 

Startet med Vasaloppet
For to år siden gikk Stinton Vasaloppet til inntekt for en veldedig organisasjon i Australia som hjelper barn som har mistet et søsken eller en forelder. Det ni mil lange skirennet tok ham 11 timer og 8 minutter, men opplevelsen ga såpass mersmak at han sluttet i konsulentjobben for reise rundt og delta på krevende fysiske utfordringer for å øke oppmerksomheten rundt små veldedige organisasjoner.

I fjor var det et etthjulssykkel-utforritt i Spania som var utfordringen, og i år er det altså Offroad Finnmark.

Les også: Lar seg friste av Finnmarksvidda 

Saken fortsetter under

Josh Stinton Vasaloppet 2015 Foto Erik Bäckström 1400x933
Vasaloppet var Josh Stintons første veldedighetsprosjekt. Foto: Erik Bäckström

Vasaloppet var Josh Stintons første veldedighetsprosjekt. Foto: Erik Bäckström

Mer enn bare penger
I Offroad Finnmark er det Mange Bekker Små som får gleden av innsatsen. Organisasjonen har siden flyktningkrisen i 2015 jobbet for å hjelpe flyktninger fra Syria i Libanon og fattige libanesere med mat, utstyr og medisinsk hjelp, samt at de organiserer aktiviteter for barn i flyktningeleirene.

Men som mange veldedige organisasjoner opplever Mange Bekker Små at det er mange om beinet og mange som kjemper om oppmerksomhet. Stintons prosjekt er unikt og annerledes, og både Stinton og Mange Bekker Små håper at det kan bidra til å gi mer oppmerksomhet.

– Penger er en ting, og alle veldige organisasjoner trenger penger. Men oppmerksomhet er ofte vel så viktig. Jeg ønsker å inspirere folk til å engasjere seg, og ved å fortelle de menneskelige historiene og ikke minst følge opp de familiene og personene jeg engasjerer meg for, så kan du gjøre en forskjell, sier Stinton, som er opptatt av å følge opp prosjektene i etterkant.

– Til prosjektet mitt i Offroad Finnmark reiste jeg til Libanon og laget en dokumentar om mennesker som lever der etter å ha flyktet fra Syria, hvilke problemer og utfordringer de har, og ikke minst hvordan det går med dem framover, sier Stinton.

Saken fortsetter under

Mountain Unicycle Race Start - Foto Carlos Medina 1400x933
Mountain Unicycle Race i Spania i fjor høst var Josh Stintons andre veldedighetsprosjekt. Foto: Carlos Medina

Mountain Unicycle Race i Spania i fjor høst var Josh Stintons andre veldedighetsprosjekt. Foto: Carlos Medina

Utfordringer: mygg og mat
Stinton har vært i Norge sju ganger i løpet av de siste 11 månedene, og han snakket med arrangørene i Alta i november, men verken Stinton eller makkerne har noen erfaring med Finnmark på sommerstid.

– Det vi har hørt om Offroad Finnmark, er at det er to store utfordringer som venter: Det er mygg og det er mat, sier Stinton.

Myggen er han vant til fra Australia, og han har med seg myggoljer av en annen verden til Finnmark. Han har fått avtale med den australske myggoljeprodusenten Bushman, som har lovet å levere rikelig med myggmiddel til laget, av sorten med 97 prosent DEET.

Mat blir en annen utfordring.

– Jeg har fått høre at det viktigste for å greie dette rittet er å ikke slurve med næringsinntaket. Selv om du føler deg fin der og da, er det avgjørende at du ikke hopper over måltider, for det innhenter deg senere, sier Stinton.

Nå skal han skal bruke resten av juli til å eksperimentere med ulike former for mat som kan inntas på sykkelen.

– Jeg har hørt at folk drikker en form for havresuppe med blåbær som de kan ha på flasker og drikkesekker, og det høres lovende ut, sier Stinton. 

Av framtidige prosjekter har Stinton blant annet sett seg ut OL og Paralympics i Tokyo i 2020. I den sammenheng vil han sykle Japan på langs fra nord til sør på håndsykkel for å sette søkelys på aktiviteter for folk med funksjonshemminger av ulike slag.   

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Josh Stinton black-white - Charlie - Tom Trevor - OF 700 Foto Privat 1400x
Josh Stinton på treningstur i Australia med Charlie Allum og Trevor, som blir lagkameratene i Offroad Finnmark. Foto: Privat

Josh Stinton på treningstur i Australia med Charlie Allum og Trevor, som blir lagkameratene i Offroad Finnmark. Foto: Privat

Publisert 20. juli 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 20. juli 2017 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen