Når Tom Pidcock og Mathieu van der Poel gjør det godt i terrengsykling, er det gjerne litt «mot alle odds».
To kunstnere på sykkelen og utvilsomt to fantastiske utholdenhetsutøvere.
Samtidig er det vanskelig å finne tid til nok konkurranser i løpet av året, de risikerer dårlige startposisjoner og de må ta hensyn til andre oppdrag på landeveien når det gjelder formtopping.
Litt over åtte måneder før OL i Paris, har derfor begge to noen viktige valg å ta. Og den planen skal legges nå. I kraft av å satse mest på landeveien, vil det være forventet av dem begge at de sykler sommerens Tour de France.
Etapperittet starter lørdag 29. juni i Firenze, og avsluttes søndag 21. juli – i Nice, på grunn av at Sommer-OL er lagt nettopp til Paris.
Terrengsyklinga i OL starter 28. og 29.-juli, altså er det knapt med tid å restituere dersom man planlegger for en hel Grand Tour. Den 3. august venter så 273 kilometer under herrenes OL-fellesstart.
Regjerende olympisk mester
Pidcock ankommer Paris både som regjerende olympisk- og verdensmester etter at han rykket fra Nino Schurter, Alan Hatherly og Jordan Sarrou inne på sjette av totalt åtte runder i Glentress Forest.
24-åringen fra Leeds fikk – under tvil – starte fra 5. startrekke i VM. Utover høsten la han ned en ekstra innsats ved å stille til start både i Snowshoe og Mont Sainte-Anne (i Canada vant han den olympiske øvelsen).
Han var også med da terrengeliten slapp til i løypene ved Elancourt Hill i Paris da OL-vertskapet kjørte en test event i slutten av september.
I «Just Ride»-podcasten klargjør Pidcock hva prioriteringene hans for den kommende sesongen:
– Jeg ønsker å reise ned og forsvare OL-tittelen min, men samtidig trenger jeg alle poengene jeg kan få, uttaler Pidcock.
Pidcock: – Helt på grensa
Under VM i Glasgow valgte Ineos Grenadiers-rytteren å prioritere bort landeveisrittet. En beslutning som nok overrasket en del, spesielt ettersom mesterskapet var lagt i nedslagsfeltet til arbeidsgiveren hans.
Ettersom de tross alt betaler lønna hans og han lever av å kjøre inn gode resultater på landeveien, er Pidcock nødt til å balansere sesongplanen med omhu.
– De (Ineos Grenadiers, vår anm.) trenger eller ønsker meg i touren, så jeg er nødt til å være der i toppslag. Deretter er det åtte dager fra touren og fram til OL. Det er helt på grensa, og det kommer ikke til å bli enkelt, men jeg skal gjøre mitt beste, sier han.
Tom Pidcock var allerede olympisk mester i rundbane. Da veltet Mathieu van der Poel tidlig ut. Lørdag gjentok historien seg.
Briten er også solid i cyclocross og ble verdensmester her så sent som i 2022. I et intervju med Het Laatste Nieuws har trener Kurt Bogaerts avkreftet at han sikter mot VM i Tabor i starten av februar.
Så det er altså én ball Pidcock tar litt luft ut av foran et hektisk 2024.
Annen strategi enn Pidcock
Mathieu van der Poel er i en litt annen situasjon. Nederlenderen kommer fra en strålende sesong som inneholdt både verdensmestertittel på landeveien og triumfer fra Milano-Sanremo og Paris-Roubaix.
I motsetning til Pidcock og Wout van Aert, har 28-åringen født i Kapellen i Belgia, indikert «full pakke» også med CX-sykkelen.
– Jeg kommer til å starte CX-sesongen sent i desember, omtrent slik jeg gjorde i fjor, med 10 til 15 ritt og VM som det siste målet, bekreftet han til olympics.com i forbindelse med Madrid Criterium i starten av november.
Han kuttet for øvrig de siste to rittene på landeveiskalenderen i høst, og dro i stedet på ferie.
Trøbbel i terrenget
For den allsidige Alpecin-Deceuninck-rytteren har terrengsykling vært en mare de siste sesongene.
I 2020 – da OL i Tokyo egentlig skulle blitt arrangert – var van der Poel fast bestemt på at det skulle være hovedmålet hans.
Så ble OL utsatt ett år, han tok stadig nye steg på landeveien og da han endelig fikk sjansen i Tokyo, året etter, så endte han opp med å gå skikkelig på snørra etter at en rampe som lå der under gjennomkjøringen var fjernet fra det ene store hoppet fforan finalen.
I Glentress Forest skulle det ikke gå så mye bedre. Etter tre minutters sykling veltet han ut i en sving og rittet var ødelagt. Den historiske trippelen med gull fra CX, landevei og siden terreng, skulle det altså ikke bli noe av.
Heller ikke van der Poel blir yngre ...
Mens Pidcock fremdeles er bare 24 år, er van der Poel «et OL eldre». I «Los Angeles 2028» vil nederlenderen alt ha fylt 33 år.
Det gjør lekene i Paris enda viktigere sett med hans øyne.
Utfordringen er at han trekkes litt til alle kanter. Det er selvsagt noe han har valgt selv ved å sjonglere tre forskjellige disipliner så langt i karrieren. For ham er det også et faktum at lønna hans betales på landeveien, selv om Alpecin-Deceuninck er et lag som satser i flere forskjellige grener.
Foran lekene i Tokyo fikk han lov til å stå av etter åpningsuka av touren, for deretter å vende fokus over mot terrenget. Han endte opp med å skape fullstendig kaos i Tour de France med sitt korte fokus, og tok blant annet en magisk etappeseier og gul trøye på dag to med målgang på Mûr de Bretagne.
Van der Poel står nå også overfor en vanskelig øvelse: Begrense seg selv. I prinsippet kan han også være en kandidat til å gi seg i kast med OL-fellesstarten på landveien.
– Det er ikke bestemt ennå (om han vil satse både mot terreng og landevei i OL, vår anm.), har nederlenderen uttalt til olympics.com.
– Vi er fremdeles nødt til å sette sammen puslespillet. Det er veldig vanskelig kombinasjon, spesielt om du ønsker å gjøre Tour de France i tillegg. Vi har noen forskjellige scenarioer på bordet, men vi er nødt til å bestemme oss for hvem vi går for. Jeg er nødt til å gjøre noen valg, og jeg er nødt til å tenke meg om, sa han tidligere denne måneden.
– Er nødt til å starte med teten
For ham er det en utfordring bare å finne plass på kalenderen til å konkurrere i terrenget. Både under OL i Tokyo og i VM har han startet med dårlig utgangsposisjon.
– Jeg liker løypa godt, men jeg dersom jeg virkelig ønsker å bli olympisk mester, er jeg nødt til å starte sammen med teten. Det er vanskelig å utfordre de som ligger i teten på de første to rundene, påpeker han.
Så det ligger altså noen fordeler i potten – som seg hør og bør – for de som regnes som spesialiserte utøvere i terrengsykling.
For van der Poel lever den olympiske drømmen fortsatt, selv om han ser at et tidligere vidåpent vindu nå mer står på gløtt:
– Jeg føler ikke at jeg bærer nag eller har noe uoppgjort etter det som skjedde i Tokyo, men jeg har fremdeles den olympiske drømmen. Men jeg vet det blir vanskelig. Det er ikke som for noen få år siden, da jeg hadde tid til å sykle mer i terrenget. Nå har landeveien blitt mer og mer viktig for meg, innrømmer han.
PS: Verdenscupen sammenlagt i terrengsykling ble i år vunnet av Nino Schurter foran Jordan Sarrou og Mathias Flückiger. Disse vil naturlig nok også tilhøre favorittsjiktet foran OL i Paris neste sommer. Test-eventet i Paris i september ble for øvrig vunnet av franske Victor Koretzy foran Anthon Cooper og Schurter. Koretzy konkurrerer for Specialized Factory Racing i terrenget, men som også er tilknyttet BORA-hansgrohe på landeveien.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.