Rammebygging i Norge

Rammebygging er for syklister, som alkymi er for gullsmeder. En mystisk profesjon, der hemmeligheter voktes i hemmelige losjer. Dag Riise i Bergen hevder at det ikke er noen kunst, og vet hva han snakker om.

Av: Truls
Sist oppdatert: 6. mai 2003 kl 16.51
Riises første BMX-ramme. Her klargjort for slaglodding i en enkel jig.
Riises første BMX-ramme. Her klargjort for slaglodding i en enkel jig.
Lesetid: 4 minutter

Sykkelentusiaster, og gjerne de som har vært det en stund, opparbeider en sykelig interesse for rammer, rammerør, legeringer, geometri og dimensjoner.

De fleste av oss snakker om det. Vi snakker faktisk mye om det. Alt for mye. Men bare noen ytterst få gjør noe med det, og går til det skritt å bygge rammer selv.

Bergenseren Dag Riise er en av de få i Norge som har gjort dette. Vi tok en prat med Dag om hva som fikk han til å begi seg inn i denne mystiske verdenen.

Besøkte britiske rammebyggere

- Etter å ha jobbet i sykkelavdelingen på Platou Sport tidlig på syttitallet så fikk jeg interesse for kvalitetsrammer og rammeproduksjon, og interessen har fulgt meg siden, forteller Riise.

- Men det er først de senere årene at jeg har hatt mulighet til å virkeliggjøre planene. I mellomtiden har jeg vært opptatt med motorsykkelrestaurering. Men det at jeg tidlig fikk muligheten til å besøke rammebyggere i Storbritannia satte spor, og målet har vært at det før eller siden skulle bygges rammer.

I England finnes det en lang rekke rammebyggere, mange av dem har etterhvert utviklet seg til å bli relativt store aktører i sykkelbransjen. Men fortsatt er det mulig for de fleste briter å finne en rammebygger som kan ta mål av kroppen din og etter noen uker levere en spesialtilpasset ramme, skreddersydd kun for deg og dine behov.

Den udefinerbare følelsen

Begrepet «custom» i sin egentlige betydning, handler i sykkelverdenen om nettopp dette. Men de aller, aller fleste sykler som selges i dag er serieprodusert - siden det er mye, mye rimeligere å bestille opp noen tusen ferdige rør og sette dem sammen på samlebånd i høyt tempo.

En rammebygger som gjør det hele for hånd, legger sjela si i hver enkelt ramme - og legger til den udefinerbare følelsen som bare langsomt håndarbeid kan gi.

Øver sveis på 0,5mm plater

 

Rammebygging er ingen kunst, hevder Riise, og forteller at han er selvlært på sveising av både stål og aluminium. Når han så forteller at han kjøper 0,5 milimeter aluminiumsplater for å øve sveiser på, så er det klart at vi har å gjøre med en kar som behersker verktøyet.

-TIG-sveising er ikke vanskelig, men det er ikke det ultimate. Varmen endrer strukturen i rørsettet, og man ender opp med ei ramme som blir både svakere og ofte skeivere enn det man kan få dersom man bruker slaglodding, mener Dag Riise.

- En gang besøkte jeg en rammebygger i Newcastle som bygde på «frihånd». Han justerte loddingene ettersom hvordan temperaturen beveget ramma, og fikk dermed ei ramme helt uten spenninger. Det er kanskje den beste måten å gjøre det på. Men uansett er det aller viktigste at man tar seg god tid. Det er først da man kan få et godt resultat.

Rammebygging dårlig butikk

Det er liten tvil om at Dag er mer enn normalt opptatt av tohjulinger, både de med og uten motor. De første rammene ble bygget med en enkel jig, men seinere har han fått laget en stabil jig med et utall justeringsmuligheter. Han forteller villig om hvor viktig det er med skreddersøm og tilpassing av rammer.

Men at det skal bli noen produksjon, benekter han.

- Jeg gjør dette mest for meg selv. Noen kommersialisering av dette i Norge er nærmest umulig, men nå har jeg kjøpt såvidt mye utstyr at det å sveise ei ramme nå går langt raskere enn tidligere.

Riise startet i utgangspunktet med slaglodding av stålrammer, men nå er det aluminium som er det nye favorittmaterialet.

Satser på aluminium

- Jeg vil gjerne beherske det meste, og når jeg nå fikk tak i et godt TIG-apparat, så har aluminiums-sveising blitt langt enklere. Jeg har også et skap for varmeherding av aluminiumsrammer på hånda, så det blir nok mer av det i tiden som kommer, spår rammebyggeren.

- Og det kan bli spennende å jobbe mer med geometri. Det er mange som kjører rundt på rammer med feil geometri og dimensjonering. Målet nå er å få sveiset ei lett alu-ramme, og så kanskje få laget en terrengsykkel-ramme med oversize True Temper-rør og muffer ettehvert.

Riise har med andre ord planene klare, og vi håper å få ta en titt på rammene hans i løpet av året. terrengsykkel.no ønsker Dag lykke til videre!

Publisert 6. mai 2003 kl 00.00
Sist oppdatert 6. mai 2003 kl 16.51
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen

Rammebygging i Norge | TERRENGSYKKEL.NO