Regionslag har vært en suksess

Nå videreføres satstingstilbudet for rundbanesyklistene i 2018.

Sist oppdatert: 13. november 2017 kl 07.00
NCF Øst har hatt gode erfaringer med eget regionslag for ryttere som faller mellom klubbenes eliteopplegg og landslaget. Foto:  NCF Øst
NCF Øst har hatt gode erfaringer med eget regionslag for ryttere som faller mellom klubbenes eliteopplegg og landslaget. Foto: NCF Øst
Lesetid: 4 minutter

Erfaringene fra første sesong med felles elitesatsing for utøvere i NCF Region Øst er så gode at prosjektet videreføres neste år.

Nå arrangeres oppstartsamling for sesongen 2018 der blant annet landslagsleder Eddy Knudsen Storsæter vil være tilstede. Samlingen, som går 2. desember, er gratis og åpen både for årets utøvere og ryttere som er interesserte i laget.

– Det er viktig at de beste fra forskjellige miljøer kommer sammen og utfordrer og inspirerer hverandre. Utøverne på dette nivået er under landslaget, men med hjelp av tiltak som dette vil de kunne klare å ta steget opp på landslaget senere, sier Knudsen Storsæter.

Fyller gapet mellom klubb og landslag
Regionslaget NCF Øst ble etablert i forkant av sesongen 2017 for å gi satsende utøvere et tilrettelagt tilbud på nivået mellom klubbenes satsingsopplegg og landslaget. Det er i dette sjiktet mange ryttere faller fra, og da NCF la ned rekruttlandslaget etter sesongen 2016, ble situasjonen enda tøffere.

Sykkelforbundets Region Øst dekker fylkene Akershus, Oslo og Østfold. Det nye regionslaget fikk tildelt 100.000 kroner fra NCF Region Øst til satsingen i 2017.

Lagets satsingsritt i år var UCI-rittene i Vågårda i Sverige i mai og i Vejle i Danmark i august, der regionen har stilt med 12 utøvere på hvert av disse. Det har vært separate uttak til hvert av rittene, basert på rytternes Norgescup-resultater. Begge rittene hadde UCI C1-status og inngikk i den felles nordiske rundbanecupen Nordic MTB Series. Rittet i Sverige fungerte også som Nordisk Mesterskap i rundbane 2017.

Les også: 100.000 kroner til regionslag   

– Vi opplever å få gode tilbakemeldinger fra utøverne som har vært tatt ut, og vi har erfart at arbeidet med uttak har vært rettferdig og riktig i forhold til kriteriene vi satte i våres, sier Lena Øverbye, som er leder i terrengutvalget i NCF Øst og en av initiativtakerne til regionslaget.

Saken fortsetter under

Foto: NCF Region Øst

Proft og sosialt
Knut Røhme fra Romeriksåsen SK er en av rytterne som har vært tatt ut på regionslaget denne sesongen. Han er ikke i tvil om at et slikt lag bidrar til å heve nivået på rytterne i regionen.

– Det er viktig at vi får komme oss ut og kjenne på nivået i utlandet, sykle ritt vi ikke vanligvis ville syklet og teste oss mot ryttere vi ikke har møtt før. Da får vi matche oss og se hvor nivået ligger i Sverige og Danmark, som er der vi har vært med laget denne sesongen. Det er inspirerende og det er noe man tar med seg videre i treningsarbeidet, sier Røhme. 

Han trekker også fram at regionslaget gir ryttere fra små klubber et større nettverk, og at det kan gjøre at færre faller fra.

– Det har vært utrolig bra og et veldig bra initiativ fra NCF Øst. Det er kult å være en del av et lag, og det føles litt proft når det er andre som tar seg av alt det praktiske rundt reising og slikt. Og så er det interessant å se hvordan de andre klubbene løser logistikken, og det er bra sosialt også. Vi treffes jo ofte på ritt, men det er sjelden vi reiser sammen og bor sammen, sier Røhme.

Les også: Vil etablere regionslag for Østlandet 

Saken fortsetter under

Knut Røhme foran NC 10 Son - Lena Øverbye 1400x933
Knut Røhme under Norgescup-finalen i Son i september. Foto: Lena Øverbye

Knut Røhme under Norgescup-finalen i Son i september. Foto: Lena Øverbye

Gir flere sjansen til å satse
– Laget har gitt flere mulighet til å delta i ritt i Norden som de kanskje ikke hadde stilt på som enkeltutøvere. Andre hadde stilt uansett sammen med sin lokale klubb. Det er første året vi prøver ut dette prosjektet, så det er vanskelig å vite om enkeltutøvere har gjort det bedre i år enn i fjor. Men vi registrerer at flere av regionslagets utøvere presterte godt i både Sverige og Danmark i henhold til resultatlistene, sier Øverbye.

I Nordisk mesterskap tok de 12 rytterne fra regionslaget tre medaljer og fire topp 10-plasseringer. I Vejle tok de en pallplass, og seks topp-10 plasseringer.

Styrker miljøet i regionen
Øverbye trekker også fram at en del av formålet med et slikt lag er å styrke miljøet i regionen på tvers av klubbene.

– Tilbakemeldingene fra utøverne har vært positive. De har opplevd felles gjennomkjøring før ritt, å bo på samme sted, felles middag, langing på tvers av klubber, og å bli kjent. Det krever at 1-2 fra terrengutvalget kan ta på seg å være organisator og være med, men dette har løst seg i år, og jeg opplever at terrengutvalget er et godt team som har utfylt hverandre på informasjonsdeling, booking, organisering og gjennomføring, sier Øverbye. 

Publisert 13. november 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 13. november 2017 kl 07.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen