Rytterne vil ha opplevelser

Trans-Østerdalen 3-dagers nærmer seg 300 deltakere, og det er ikke eliten men folk flest det er flest av.

Sist oppdatert: 20. juni 2016 kl 07.00
I fjor måtte deltakerne forsere snøfonner på Fonnåsfjellet. Foto: Per Roger Bekken
I fjor måtte deltakerne forsere snøfonner på Fonnåsfjellet. Foto: Per Roger Bekken
Lesetid: 4 minutter

Dersom Trans-Østerdalen, som arrangeres fredag 24. juni til søndag 26. juni, får 300 påmeldte, vil arrangøren feire milepælen med å gi bort gratis startplass for 2017. 

– Når vi 300 startende i år, trekker vi ut en gratis start til neste år blant de påmeldte, forteller Morten Gustu, en av ildsjelene bak Trans-Østerdalen som feirer femårsjubileum i år, og en del av rittledelsen.

Årets utgave har allerede flere deltakere enn noen sinne, men litt færre eliteutøvere i år enn i fjor. Det skyldes blant annet at Trans-Østerdalen arrangeres samme helga Bukkerittet, som er andre runde i Norgescup maraton og i år også er prøve-NM terreng maraton. Samtidig er det langt flere aktive turryttere påmeldt i år, og flere deltakere i teamklassene.

Skal sette standarden for etapperitt i terrenget
Selv om Trans-Østerdalen har en god vekst i antall deltakere, har ikke rittet noe mål om å bli størst på terminlista. Arrangøren har derimot ambisjoner om å sette standarden for etapperitt i terrenget og bli ett av rittene som syklistene bare må ha med seg.

Det handler om å sikre kvalitet, sørge for gode opplevelse for deltakerne.

– Vi har bra vekst. Det er en del gjengangere men også mange nye, sier Gustu, som tror det å legge til teamklassen i fjor var en utløsende faktor for å få flere deltakere.

Les også: Fortsetter på ketsjup-effekten 

Saken fortsetter under

Fonnåsfjellet retning Tynset - Per Roger Bekken 1400x933
Fra Fonnåsfjellet på tredje etappe, utsikt i retning Tynset. Foto: Per Roger Bekken

Fra Fonnåsfjellet på tredje etappe, utsikt i retning Tynset. Foto: Per Roger Bekken

Mer enn melkesyre og makspuls
– Vi prøver å legge til rette for både eliten og bredden, og det er viktig å få med mengden, og at de har en god opplevelse. Der er teamklassene viktige, sier Gustu.

Han tror økningen er en kombinasjon av den nye konkurransen for tomannslag som ble lansert for rittet i 2015, fokus på opplevelser og det sosiale, spennende etapper med overkommelig logistikk, og at rittet har blitt mer kjent generelt. Dette bygger arrangøren videre på i 2016.

 – Når en kan sykle som et lag, sammen med en kompis, kjæresten eller ektefellen får rittet litt annerledes profil. De felles opplevelsene er kanskje vel så viktige som resultatene, og det blir mer fokus på det sosiale. Det er nettopp det vi ønsker å gi deltakerne: at Trans-Østerdalen skal være en kombinasjon av fellesskap, utfordringer og opplevelser, sier Gustu

Han understreker også at rittet jobber hardt for at det skal bli sosialt og trivelig rundt hele arrangementet, både i forkant og etterkant av etappene.

– Vi vil at rittet skal være en arena der folk virkelig treffes, ikke bare stiller opp, konkurrerer og kjører hjem, og at det skal være spennende for tilskuerne, sier Gustu.

Les også: 15 mil fritt for gel og sportsdrikk 

Mer sti og mer moro
Rittet vil i hovedsak kjøres som i 2015, der de to første etappene har start og mål på Tynset, mens siste etappe går fra Tynset til Koppang via Rendalen og naturperlene Aumdalen, Fonnåsfjellet og Morakjølen. Samtidig blir det noen forbedringer på deler av etappene.

– Vi oppdaterer dag to med mer sti og litt mindre grus. Dag tre gjøres litt lettere, men fortsatt Tynset-Koppang. Tilbakemeldinger etter rittet i 2015 var overveldende og gir god motivasjon for fortsettelsen, Sagmoen.

Drama på flere plan
I fjor var sammenlagtseieren i herreklassen en thriller fra dag til dag mellom Ola Kjøren fra Milsluker’n og hjemmefavoritten Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng i Team Trek Mesterhus. Men på siste etappen ble de to knust av Lars Ragnar Manengen som var i mål mange minutter før sammenlagtduoen. Manengen hadde ingen mulighet til å vinne totalt, men står for prestasjonen som vil bli husket i miljøet lenge.

Les mer om Manengens prestasjon: Omorganiserte sammenlagtpallen 

Saken fortsetter under

Manengen 1400x924
Lars Ragnar Manengen kom i mål flere minutter før sammelagtvinner Ola Kjøren, men trengte også flere minutter horisontalt etter målgang. Foto: Ingeborg Scheve

Lars Ragnar Manengen kom i mål flere minutter før sammelagtvinner Ola Kjøren, men trengte også flere minutter horisontalt etter målgang. Foto: Ingeborg Scheve

Tre unike etapper
Rittet bygger på det flotteste fra Styrkeprøven 6-dagers gjennom terrenget, som ble arrangert i 2008 og 2009.

Trans-Østerdalen starter fredag klokka 14.00 med første etappe som er på 55km med start og mål på Tynset. Andre etappe, som er 75km, kjøres lørdag klokka 10.00, også denne med start og mål på Tynset. Siste etappe er på drøyt 100km og går fra Tynset gjennom Rendalen til mål på Koppang. Alle etappene har sin karakter, og viser fram regionens beste sykkelterreng, med mye sti. Kart og GPS-spor ligger på rittets hjemmesider

Det er fortsatt mulig å melde seg på en eller flere etapper helt fram til start.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 20. juni 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 20. juni 2016 kl 07.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen