Henrik Hollingsæter Kippernes debuterte til seier i årets utgave av Skaidi, og er helt solgt, både på rittet og Finnmarksopplevelsen, sier Kippernes, som også kjørte inn til andreplass i Norgescupen sammenlagt i helga.
– Dette var skikkelig stas. Selve rittet kan kanskje sammenliknes litt med Terrengsykkelrittet, og så har arrangøren ekstremt bra fokus på alt rundt. Folket, plassen, maten og terrenget var helt fantastisk. Det er spesielt å få kjøre et helt annet sted, se helt annen natur og annet dyreliv. Det er supert på slutten av sesongen, sier Kippernes, som også bet seg spesielt merke i maten.
All maten er kortreist, og laget til av kokker, forteller Kippernes, som har kjørt nok ritt til å gå lei tørre butikkboller og halve bananer. Han er også imponert over engasjementet lokalt.
– Du merker jo at dette er stor stas for alle som er med rundt. Alle var super-stoked og gira. Funksjonærene heier på deg og langerne sekunderer, det blir skikkelig stemning, nesten som et klubbmesterskap, sier han entusiastisk.
Latterlig enkelt
Og selv om Finnmark ligger langs E6, er det mange som tror det er mye styr å komme seg dit. Men det er verken klønete eller kostbart å være med, sier Kippernes.
– Det er egentlig latterlig billig og utrolig enkelt logistikkmessig. Du betaler bare et par tusenlapper for å komme deg dit, og så er alt inkludert fra du kommer til du drar, mat, fest og rittkontingent og alt rundt, forteller Kippernes, og forklarer videre:
– Du flyr til Alta på fredagen, og dit går det direkte fly fra Gardermoen. Så kommer de og henter deg på flyplassen, og så kjører de deg tilbake på søndag. Du får skikkelig feriefølelse. Dette blir nok lagt inn som en fast helg i rittprogrammet, gliser Kippernes.
Blir aldri noe nytt Birken
– Tanken bak Skaidi er at altfor mange fokuserer mye på perser og merker. Vi sykler fordi vi elsker å sykle. Du skal slippe skuldrene litt ned og kose deg, sier rittleder og initiativtaker Odd Peder Wang-Norderud til terrengsykkel.no.
Elitefeltet er sterk, og har vært det siden starten i 2012. Men eliten er bare en liten del av 240 deltakere, og alle starter på samme startstrek. Løypa er hemmelig fram til dagen før rittet, så her har ingen noen hjemmefordel heller.
– Vi tror ikke dette skal bli det største rittet, men det skal bli det beste, sier Wang-Norderud ivrig.
Se video fra Skaidi Xtreme her:
Har satt seg på rekordtid
Rittet er slett ikke laget bare for å dulle med eliten. Men det er ingen tvil om at eliterytterne er viktige ambassadører for Skaidi Xtreme. At eliten stiller skaper blest om arrangementet og gjør at mosjonistene og entusiastene kommer.
FAKTA SKAIDI
Dato: 5. september 2015 (dato kommer for Skaidi Fatbike)
Distanser: Skaidi Xtreme 40-45km, Skaidi Adventure 15-20km, Skaidi Ungdom 17-19km, Skaidi Barn fra 300m (avhengig av alder), Skaidi Fatbike
Underlag: Sti, dyretråkk, traktorveg, minimalt fast dekke
Profil: Teknisk og flyt, høydemeter og utformeter
Vinnere 2012: Lars Ragnar Manengen, Pia Sundstedt (FIN)
Vinnere 2013: Geir Treseng-Lien, Sally Bigham (GBR)
Vinnere 2014: Henrik Hollingsæter Kippernes, Ariane Kleinhans (S-AFR)
Mer info
Allerede første året kom både Birken-dronninga Pia Sundstedt og daværende norgesmester Lars Ragnar Manengen, begge med ferske Birken-seiere på CV’n. Til sammen var det 107 deltakere. Siden spredde ryktet seg. I fjor kom blant annet Borghild Løvset, også hun med en fersk Birken-seier i lomma, og Sally Bigham. Da var det 170 med.
– Løvset og Bigham har virkelig vært døråpnere for oss, sier Wang-Norderud.
I år kom det over 240 ryttere til rittet, og et pent knippe proffer, både norske og internasjonale.
The Skaidi story: intimt og ekte
Wang-Norderud og et knippe lokale entusiaster sykler ofte på Skaidi, og for noen år siden bestemte de seg for å gjøre alvor av prosjektet med et skikkelig terrengritt på det de ser som kremen av Finnmark.
– Vi føler at dette området er virkelig unikt, og det er ekstremt sentralt i Finnmark, sier Wang-Norderud.
I den grad noe kan være sentralt i Finnmark har han faktisk rett. Skaidi ligger en time fra all sivilisasjon: Alta, Lakselv og Hammerfest.
Ildsjelene allierte seg med lokalsamfunnet, og plutselig er alle en del av prosjektet. De henter deltakerne med buss fra Alta, frakter dem til Skaidi, arrangerer felles gjennomkjøring av løypa fredag før rittet, lager skikkelig sykkelfest hele lørdag, og bringer alle tilbake til flyplassen på søndag.
– Sykkelrittet varer i 3 timer. Vi må jo gjøre noe annet spennende i resten av de 48 timene folk er her, gliser Wang-Norderud.
Og for de som vil gjøre enda mer ut av turen, har arrangøren lagt opp en tur med Hurtigruta fra Hammerfest til Honningsvåg, sykling derfra i terrenget til Nordkapp og påfølgende middag på Isbjørnklubben. Det blir kongekrabbefiske og overnatting hos vertsfamilie i Hammerfest sykkelklubb.