Dette er første gang jentene er på samling sammen, til tross for at de alle har satset i mange år. Tre av dem, Sylvi Sommer, Marit Sveen og Elisabeth Sveum, utgjør jentene på Ryes nyetablerte elitelag, mens Anna Gabrielsen sykler for Team G-Sport Asker.
– Sveitserne har minst 10 seniorjenter og flere juniorer som alle bidrar til å bygge dem gode og de ser ut til å ha godt samhold i laget, sier Sveum.
Hun sikter til Jolanda Neff, som ligger på toppen av verdensrankingen til UCI foran Gunn-Rita Dahle Flesjå, og lagvenninnene Esther Süss, Linda Indergand, Corina Gantenbein, Kathrin Stirnemann, Nathalie Schneitter, Alessandra Keller og Ramona Forchini. Alle ligger blant de 50 beste seniordamene i verden.
– Vi tror at grunnen til at Sveits tapetserer pallen er fordi de gjør hverandre gode ved å ha et stort og mangfoldig miljø. Dette ser vi også på det norske landslaget for kvinner langrenn. På sikt håper vi å overta sveitsernes dominans, at norsk terrengsykkel nok engang kommer på dagsordenen, og at vi er flere om å overta arven etter Gunn-Rita, sier Marit Sveen.
Les også: Elitesatsing skal gi forutsigbarhet
Saken fortsetter under
Marit Sveen går inn i sin andre sesong som senior, og gjør det som en del av Ryes nye elitesatsing på terreng. Foto: Privat
Bygger sten på sten
Jentene har lagt ned flere timer og trent hardt på sykkeløya, de har fått skjerpet både teknikken og kondisen. De har samarbeidet om å gjøre hverandre bedre, og dermed begynt å bygge det hittil manglende miljøet på tvers av klubbene på jentesiden.
– Poenget er ikke at bare en skal bli Norges beste. Det må bli et miljø for de som er på vei opp, sier Gabrielsen.
Formålet med treningssamlingen er å samle jentene som vil satse og skape et miljø og fellesskap der alle kan utvikle seg og bli bedre. Slikt skal gi resultater i løypa når rittsesongen starter, og ikke minst bidra til å bygge et større og sterkere miljø blant elitejentene i Norge på sikt. Nå mener jentene at de har kommet et godt stykke på vei på begge arenaer.
– Vi ser det her på samlingen nå. Vi blir sterkere av å være flere sammen. Det er morsommere med flere som pusher hverandre, vi har ulike styrker og vi kan lære av hverandre, og vi blir sterkere av matching. Samtidig er det også slik at en del ganger, slik som på langtur, er det ikke alltid best at jentene og gutta sykler sammen, sier Sommer.
Saken fortsetter under
Sylvi Sommer i fint driv på Gran Canarias stier. Foto: Privat
– Vi er i ferd med å bygge et større miljø, noe som er veldig etterlengtet. Dette miljøet er det viktig for oss å ta vare på, sier hun, og forteller at samlinga på Gran Canaria er en viktig del av opplegget også på lang sikt, sier Sveen.
– Treningssamlingen vi har nå hvor vi er fire som er samlet, er gull verd for motivasjonen videre, sier hun.
Les også: Med Gunn-Rita som læremester
Skape møteplasser
Fra april og utover vil jentene arrangere nærsamlinger. Disse vil være åpne for alle seniorjenter som satser utover mosjonsnivå. Målet er å heve nivået på alle terrengsykkeljentene som ønsker å satse.
– Det har blitt mindre frafall fra sporten på jentesiden, og vi er blitt en gjeng blide og sporty jenter i seniorklassen. Det er veldig annerledes å være en gjeng enn å trene alene hver gang. Når man har et større og sosialt sykkel- og treningsmiljø og blir en mer sammensveiset jentegjeng, er det lettere å bli en 24-timers rytter. Det blir mer naturlig å ta de litt mer krevende valgene hvor du går glipp av sosiale begivenheter til fordel å bli en god rytter, sier Gabrielsen.
Anna Gabrielsen under treningssamlingen på Gran Canaria. Foto: Privat