Det overordnede målet for landslaget er å sikre Norge nok poeng til å kunne stille med en tropp til OL i Tokyo om fire år.
– Vi er nå inne i en ny fireårssyklus og har søkt Olympiatoppen om prosjektmidler for å få løftet dette arbeidet. Opplegget vil også involvere Høgskolen i Lillehammer og Olympiatoppen innlandet, sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter.
Les også: Derfor er landslaget halvert
Inngår samarbeid med verdens beste
Dersom prosjektet Tokyo 2020 får støtte fra Olympiatoppen, skal Høgskolen i Lillehammer og Olympiatoppen innlandet kartlegge arbeidskravene for de beste utøverne i Frankrike.
– Planen er at Høgskolen i Lillehammer skal teste de beste franske syklistene på NCF’s 3-dagers testprotokoll for å se hvordan de presterer på de målbare parameterne vi bruker. Dette vil, om vi får med de beste franske rytterne, gi oss et godt bilde av arbeidskravene for de beste terrengsyklistene i verden. Dette kan vi i neste omgang bruke inn mot våre utøvere, og ikke minst for individualisere treningen utfra hvor de har sine styrker og svakheter, sier Knudsen Storsæter.
De beste franske rytterne skal kartlegges på deres nasjonale senter i Sør-Frankrike. Knudsen Storsæter forklarer at det er flere grunner til at de franske rytterne er spesielt interessante.
– De er blant de beste i verden og derfor er det interessant å se hva de presterer på våre tester. Dessuten har Høgskolen i Lillehammer også kontakter inn til det franske miljøet allerede, sier Knudsen Storsæter.
Saken fortsetter under
NCFs tredagers testprotokoll er beinhard. Her får landslagets Tobias Johannessen kjørt seg under testing på Høgskolen i Lillehammer forrige uke. Foto: Martin Siggerud
Les også: Dette er rundbanelandslaget 2017
Har hevet seg siden i fjor
Norges Cykleforbund har tatt ut åtte ryttere til rundbanelandslaget 2017, der alle er i U23-klassen med unntak av Gunn-Rita Dahle Flesjå og to juniorer.
Flere av landslagsrytterne var på samlet til tre dager med fysiske tester på Lillehammer i forrige uke.
Første dag består av klassisk laktatprofil, maksimalt O2-opptak, og en 30-minutters submaksimal test der intensiteten skrus gradvis opp slikt at de siste fem minuttene krever maks ytelse. På dag to testes aerob kapasitet med en test der rytterne kjører maks akselerasjon og holder belastningen i først 15 sekunder, så 30 sekunder, så 1 minutt og til slutt 12 minutter. Siste dag kjøres en 30-minutter tempo.
Knudsen Storsæter er fornøyd med det som ble registrert i løpet av testdagene på Lillehammer.
– Testene gir oss et godt bilde av utøveren, og kartlegger mange sider av syklistenes kapasiteter, slik som anaerob kapasitet, aerob kapasitet, evnen til å hente seg inn og tråkkteknikk. Dette er data som over tid vil gi oss viktig informasjon om hver enkelt rytter og ikke minst et viktig verktøy for individualisering av treningen, sier Knudsen Storsæter.
Saken fortsetter under
For Thea Siggerud var forrige ukes testrunde på Høgskolen i Lillehammer hennes første. Det kostet, men hun motiveres av å vite hvor landet ligger og håper å se forbedringer ved neste testrunde til vinteren. Foto: Eddy Knudsen Storsæter
Les også: Juniorkometen
Han er godt fornøyd med prestasjonene til landslaget samlet sett, og ser at rytterne har forbedret seg på alle målepunkter.
– Det er store mengder data som skal bearbeides, men det jeg kan si er at det de har en solid aerob kapasitet målt i oksygenopptak. Snittet på gruppa ligger tett oppunder 85-86 ml/kg/min, med spredning fra 78-89 ml/kg/min. Det er 5-6 ml høyere enn på samme tid i fjor. Det er en sentral faktor som er av stor betydning, men som vi vet er terrengsykling en kompleks idrett som stiller høye krav til utøverne på flere områder inkludert teknikk, anaerob kapasitet, utnyttingsgrad, sier Storsæter.
Jobben starter nå
Testene og testresultatene er nøkkeldata for hvordan utøverne skal legge opp vintertreningen og oppkjøringen inn mot sesongen 2017, og de gir landslagsledelsen en god pekepinn på hva de kan forvente av utøverne i form av progresjon.
Nå skal landslagsledelsen sette seg ned med de enkelte utøverne og gå igjennom testene individuelt for å skreddersy et best mulig opplegg for hver enkelt.
– Vi vil ha all dataene klare inne en ukes tid, og vi vil gå igjennom disse med hver enkelt utøver for å se hvilke områder som må utvikles videre, sier Knudsen Storsæter.
Den oppgaven må utøverne i stor grad utføre på egenhånd i sine lokale miljøer.
– Samlinger er en liten del av en utøvers hverdag. Det er i den daglige treningen at den viktigste jobben blir gjort. Samlinger er ofte mer for å få noen avbrekk i hverdagen, og ikke minst mer tid til trening og hvile i en ellers travel hverdag.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:
Terrengsykkel: Test av elsykkel for sti
Klatring: Slik velger du klatresko
Landevei: Test robuste grussykler med bukkestyre
Fri Flyt: Test av allsidige topptursekker
BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.
Forbundets storsatsing mot Tokyo-OL skal heve Norge til topp internasjonalt nivå i rundbane. Gunn-Rita Dahle Flesjå er en del av satsingen. Her fra VM-seieren i maraton 2015. Foto: Sella Ronda Hero