FAKTA MS
MS står for Multippel Sklerose
En kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet, altså hjerne og ryggmarg
Symptomer: Nummenhet, vissenhet, problemer med synet, nedsatt kraft i armer og bein, ustø gange og tretthet
Ingen helbredende behandling, men man kan bremse utviklingen og behandle symptomene
Rammer cirka 10.000 nordmenn hvert år, flest kvinner
Når Frank Mo går inn for noe, så gjør han det med hud og hår. Han vurderer å gjøre det på en fulldemper.
– 10 timer på sykkelsetet er lenge. Så langt har jeg stort sett syklet alt på hardtail, men drømmen er vel en fulldempet 27.5-tommer, sier Mo.
– Målet er ikke å vinne Offroad Valdres, men å vise at ting er mulig og ikke minst få inn noen kroner til MS-forskning. Jeg tror det skal gå bra om ikke noe spesielt skjer, sier Mo, som har trua på prosjektet.
Les også: 15 mil fritt for gel og sportsdrikk
Utfordringen blir å sykle så lenge i en jafs. Framover våren og sommeren satser Mo på flere lange økter på 5-6 timer enn han har vært vant til, og mer styrketrening særlig på kjernemuskulaturen, slik at han er bedre rustet til en lang dag på setet.
Og nettopp det er en vinn-vinn-situasjon.
– Trening er absolutt den beste medisinen mot MS-symptomene, sier Mo, som har funnet at han trenger minst fire økter i uka for å holde sjukdommen i sjakk.
Saken fortsetter under
Frank Wøien Mo var godt trent før han fikk MS. Nå trener han enda mer, og styrketrening er en del av opplegget. Foto: Privat
– Når jeg reiser mye og kanskje bare får trent et par ganger på ei uka, merker jeg at det går fort nedover. Jeg blir skikkelig sliten, sier Mo, og forteller at slit må fordrives med slit.
– Det er mange teorier om det å leve med MS, og det er mange som sier at MS-pasienter må spare på den energien de har. Men min erfaring på de tre åra jeg har hatt MS er at det funker å trene sjøl når jeg føler at jeg er tom for energi. Det handler selvsagt ikke om å presse seg umenneskelig, men om jeg bare kommer meg ut litt og får meg en rolig økt, så føler jeg meg bedre etterpå. Jeg tror det er farlig å sette seg ned å kjenne på at en må hvile, sier Mo.
– Da jeg fikk det første attakket for snart nøyaktig tre år siden, var jeg heldigvis godt trent, og god fysikk er det beste utgangspunktet for å leve nesten som normalt med MS. Jeg trente mye da jeg fikk MS, og jeg trener enda mer nå, sier Mo.
Saken fortsetter under
Frank Mo 7.april 2013, bare dager før hans første MS-attakk. Foto: Privat
FRANK MO
Alder: 44
Fra: Valdres
Yrke: Utdannet våpentekniker i Forsvaret, jobber som informasjonsansvarlig for Team Joker, rittleder og løypesjef i Valdresrittet og 100 prosent i Skagerak Kraft i Valdres.
Aktuell: Fikk MS for tre år siden og skal sykle det nye ultrarittet Offroad Valdres til inntekt for MS-forskning
Målsetting: Greie 15 mil på 10 timer, og 150.000 kroner til MS-forskning
Les også: Dette er Frank
Mye sitter i hodet
Det å få en slik diagnose, en sjukdom det ikke finnes noen helbredende behandling for, gir et nytt perspektiv på livet.
– Ting skjer så fort, så en må nyte dagen, for det er vanskelig å si hva som skjer i morgen, sier Mo.
– I starten var jeg veldig dårlig, og i tillegg får du en psykisk reaksjon av en slik diagnose. Du vet at du vil bli svakere og svakere, og at dette blir din bane på sikt. Men jeg satte meg to mål fra sjukesenga den gangen jeg fikk det første attakket. Det ene var at jeg skulle trene mer enn før, og det andre var at jeg skulle tilbake i 100 prosent jobb. Jeg har greid begge deler.
Kompisprosjekt
Egentlig hadde løypesjefen i Valdresrittet tenkt å sykle Valdresrittet tre ganger som en kronerulling til inntekt for MS-forskning. Men da det nye ekstremrittet dukket opp, og kompisene trommet sammen et lag, var han ikke vond å be.
– Offroad Valdres ble det fort det rittet der jeg skulle gjøre det, sier Mo, som skal sykle sammen med barndomskompisen Steinar og sykkelkameraten Vegard.
Les også: Kjører for veldig mange andre
OFFROAD VALDRES
Hva: Ultraritt for 2-3-mannslag med mal fra Offroad Finnmark
Dato: 23. juli 2016
Start/mål: Fagernes
Distanse: Cirka 150-170km
Profil: 4.000-5.000 høydemeter
Forventet vinnertid: 8-12 timer
150.000 er helt kokko
For å få inn 150.000 kroner, må Mo jobbe enda hardere enn med treninga.
– Det er en helt kokko målsetting, egentlig. Jeg må jo prøve å sikte høyt, og jeg føler meg vel mer usikker på om jeg klarer kronebeløpet enn distansen. Men klarer jeg det, skal jeg smile hele veien til MS-forbundet, sier Mo.
Han har henvendt seg til både bedrifter og private, og håper de vil bidra videre.
– Når jeg går på bedrifter, så oppfordrer jeg dem til å utfordre sine konkurrenter til å bidra. Jeg er helt avhengig av spredningseffekt og drahjelp den veien, forklarer Mo, og legger til at han er rørt over de tilbakemeldingene han har fått.
– Det er en del bedrifter som har gitt signal om at de er villige til å gi en god del, og så har jeg fått støtte fra venner, folk med MS og pårørende, og det gir en ekstra boost til å jobbe videre med prosjektet, sier Mo.