Kent Siggerud i Soon CK vil etablere et satsingsmiljø som skal heve rundbanejentene opp på internasjonalt nivå, og på sikt sikre Norge plass i OL. Derfor inviterer han alle junior og seniorjenter som vil satse på rundbane til treningssamling på låven til broren utenfor Son. Samlingen går over to dager, og har både fysiske økter, og mye sosialt på programmet.
– Det sosiale er uhyre viktig når vi nå skal etablere et nettverk for elitejenter fra hele landet. De må få tid til å være sammen, både på økter og utenom trening, sier Siggerud.
Les også: Dette vil jentene ha
Saken fortsetter under
Jenteklassene i norske rundbaneritt er glisne. Her leder Ingrid Sofie Bøe Jacobsen foran Elisabeth Sveum under NM 2016. Foto: Bengt Ove Sannes
Vil skape prestasjonsmiljø
Kent Siggerud er far til rundbanetalentene Tuva Siggerud og Martin Siggerud, og onkel til Thea Siggerud som går over i seniorklassen fra nyttår. Han har sett på nært hold hvordan samhold og samarbeid har bidratt til å etablere et prestasjonsmiljø blant elitegutta.
– Vi ser at det er blitt et sterkt og godt miljø blant gutta U23 med Lillehammer, Oslo-gjengen, Soon og landslaget, og at det er veldig bra driv i det miljøet de har fått til der. Nå vil vi skape noe slikt for jentene. Vi vet at landslaget ønsker å få fram flere jenter bak Gunn-Rita (Dahle Flesjå), og vi håper selvfølgelig at landslaget får de pengene de ønsker seg, men vi kan ikke sitte og vente på det, sier Siggerud.
Han syns det er trist at rekrutteringslandslaget som ble opprettet for sesongen 2016 ble lagt ned allerede etter en sesong. Det til tross for at landslagsledelsen ved lanseringen av laget kalte rekruttene for forbundets storsatsing.
– Rekrutteringslandslaget var et utrolig bra tiltak og ga et tilbud til de nest beste, sier Siggerud.
Les også: Ny giv i landslagssatsing
Saken fortsetter under
Helene Fosseholm (til venstre) og Tuva Siggerud under ungdoms-EM i Østerrike i fjor. Foto: Kent Siggerud
– Dette er akkurat hva vi trenger
Elisabeth Sveum, en av veteranene på jentesida i rundbane med flere NM-medaljer på CVen, er en av deltakerne på helgas samling.
– Dette er akkurat hva vi trenger. Ved å være enige om hvordan vi vil ha det for å gjøre hverandre bedre, kan vi skape en toppidrettskultur i jentemiljøet. Det er helt supert at Siggerud tar initiativ, for jeg vet at det kreves en del for å faktisk gjennomføre samlinger med kvalitet. Jeg ser virkelig fram til helga og spent på hva vi får ut av samlinga, sier hun.
Les også: Vraket fra landslaget
Sveum tror slike samlinger og samarbeid kan bidra til å heve nivået, så sant rytterne opplever at de får matchet seg når de møtes og prioriterer samlingene.
– For at det skal bli noe mer ut av det enn sosialt, må det være trøkk på treningsøktene og kvalitet på innholdet på samlingene. Men jeg håper dette kan bli noe positivt å bygge videre på, sier Sveum.
Saken fortsetter under
Elisabeth Sveum under verdenscupen i Nove Mesto i mai. Foto: Bengt Ove Sannes
God deltakelse
Helgas samling har i skrivende stund opp mot 15 påmeldte, og det er Siggerud godt fornøyd med.
– Det er et par som skal sykle Norgescupavslutningen i kross i Bergen, men ellers tror jeg alle de jentene som satser på rundbane på junior eller seniornivå kommer. Rundbane er en ingen stor idrett i Norge, og da blir gruppa på toppen ekstra liten og sårbar.
Sikter mot OL 2020
– Det er altfor mange jenter som sitter i små miljøer rundt i landet. Nå starter vi med å samle de jentene som vil satse rundbane. Vi skal selvfølgelig trene noen økter, men vi skal også bruke helga til å prate litt rundt neste sesong og videre framover, høre hva de enkelte utøverne vil og ønsker seg, og se om vi kan få til noe felles, sier Siggerud.
Les også: Landslagssjefen: To ryttere til OL 2020
– Et drømmemål er å kvalifisere Norge til en plass i OL i 2020. Det er et mål fra landslaget for guttene, men det bør være det også for jentene selv om Gunn-Rita gir seg.
Det er store sko som skal fylles når Gunn-Rita Dahle Flesjå legger opp elitekarrieren etter neste sesong. Foto: Armin Kuestenbrueck Team Merida Gunn-Rita