I Terrengsykkelrittet kjører både kvinner og menn elite to lange runder i den bråkuperte og teknisk krevende løypa i Østmarka. Terrengsykkel tok en prat med to av kandidatene til pallen i årets ritt.
Slik gikk Terrengsykkelrittet 2018:
Overlegne seiere Terrengsykkelrittet
Se bildebonanza fra Terrengsykkelrittet i fjor
– På papiret bør jeg ha en fordel
Marit Sveen er en av favorittene i dameklassen, og 24-åringen gleder seg til sine to lange runder i Østmarka.
Hun venter seg imidlertid hard konkurranse fra fjorårsvinneren og sammenlagtleder i Norgescupen Sunniva Dring, og fra Hildegunn Gjertrud Hovdenak som blant annet vant Andalucia Bike Race i april og var nummer tre sammenlagt i La Rioja Bike Race tidligere i mai. Likevel er Terrengsykkelrittet ett av høydepunktene på terminlista for rundbanespesialisten, og en del av treningsopplegget inn mot rundbane-NM i Son 22. til 23. juni.
– At nesten hele Terrengsykkelrittet er sti, og at de velger så tekniske og morsomme stier, gjør jo at vi rundbanesyklister på papiret har en liten fordel mot de som er maratonspesialister, sammenliknet med de fleste andre lange rittene. Men nå har Sunniva vunnet Terrengsykkelrittet nesten hver gang de siste åra, og Hovdenak gjør det også alltid bra der, så det er jo mange faktorer som spiller inn. For oss rundbaneryttere er det jo en utfordring å holde det gående så lenge. Vi er vant til å gi full gass i halvannen time, og her er det alltid minst dobbelt så lenge. Men nå har jeg trent en del mer i vinter, så jeg håper det skal gi utslag i morgen, sier Sveen.
Trives i gjørma
Sveen tror regnet denne uka vil sørge for at det blir ekstra krevende i morgen.
– Jeg husker jo hvordan det var på Terrengsykkelrittet i 2015. Da var det også veldig vått, og alle ble så kalde at nesten ingen orket å fullføre. Men jeg liker meg egentlig godt når det er vått og gjørmete, og har gode opplevelser med det, blant annet fra Norgescupåpningen på Fiskum siste helga i april. Det er jo litt annerledes underlag i Østmarka, med mer steiner og røtter enn det var der, så jeg er spent på om jeg har valgt riktige dekk, sier hun.
Les også: Terrengsykkelrittet 2015: – Jeg gikk tom som fy
Saken fortsetter under
Også Terrengsykkelritt-veteranen Fredrik Haraldseth regner med at det blir ekstra seigt i morgen - og gleder seg til det.
– Det er klart regnværet gjør Terrengsykkelrittet ekstra krevende i år, og stiller enda større krav til god flyt og riktig utstyr. Men det er forhold jeg trives godt i, så jeg gleder meg, sier Haraldseth.
Ole Hem, som har vunnet rittet flere ganger de siste åra, skrev kontrakt med et italiensk profflag i forkant av årets sesong, og stiller derfor ikke til start for å forsvare tittelen.
Les også: Nå kan Hem leve av idretten
Haraldseth, som leder Norgescupen maraton sammenlagt etter seieren på Å i Heiane for to uker siden, er en av et stort knippe pallkandidater i år.
– Det blir avgjørende å kjøre fornuftig og holde fokus oppe hele veien for å unngå feil og uhell. Det er mange sterke navn på start. Lars Granberg viste god form på å i Heiane. Hans kollega på Birklaget Audun Øverbye Hanssen, har også vist god form i år. Erik Hægstad har både fart og teknikk fra rundbane, så det blir spennende å se hva han kan få til på lengre ritt! Vi i Swix Hard Rocx har jo fordelen av å stille et sterkt lag med flere kort å spille på, og både Emil (Hasund Eid) og Gabriel (Slinger) har veldig gode muligheter i morgen, sier Haraldseth.
Les mer: Formtest ga ny rekord-tid i Pioneren
Selv om det har regnet i Oslo i dag, understreker arrangøren at forholdene på ingen måte kan sammenlignes med den våte 2015-utgaven av Terrengsykkelrittet.
– Med tanke på regnværet som var i natt og forsåvidt i dag også, var det overraskende bra forhold. Det var var spor av at folk hadde syklet, men mange steder er det veldig kort avstand ned til fjell og berg. Jeg tenker at dette her vil gå helt fint, sier Nina Malme Gulbrandsen, som er terrengkontakt i arrangørklubben IF Frøy.
Hun var i dag på befaring i deler av traséen sammen med Bymiljøetaten i Oslo kommune. Etter befaringen ble det besluttet noen mindre omlegginger av løypa, for å spare spesielt sårbare partier. Hun stiller selv til start i rittet og frykter ikke en gjentakelse av 2015, da det kom mye kritikk for slitasje i etterkant.
– Det er ikke i nærheten. Da hadde det vært massivt regnvær hele uka og det var klissvått over alt. Sånn er det ikke nå. Marka tar unna det vannet som kommer, det renner rett ned. Røttene var begynt å bli tørre da vi var ute nå, det er utrolig hvor fort det tørker, sier Malme Gulbrandsen.
Hun poengterer at arrangøren vil gå gjennom løypa etter rittet og rette opp eventuelle skader på stiene.
Er du rittklar? Se Terrengsykkel-TV: Spis og drikk riktig under ritt Rittklar: Spis og drikk riktig i ritt
Interessert i ritt? Her har vi samlet alt om norske ritt og ritt i utlandet, rittresultater, nyhetssaker og rittreportasjer fra rundbane, maraton, enduro og utfor.