Torjus Bern Hansen trente seg i senk i vinter. 21-åringen ble vraket fra landslaget i fjor høst. Han svarte med å satse hardere på eget initiativ i SK Rye elite. Etter hvert responderte kroppen dårligere, og da rittsesongen startet i april hadde han ingenting å gi.
– På tunge intervalløkter var ikke pulsen var ikke høy nok i forhold til hvordan det føltes, sier Bern Hansen, som avskrev det en konsekvens av mer og tyngre trening enn tidligere oppkjøringssesonger.
Les også: Satser hardere i stedet for å gå til landevei
Siden mai har han knapt trent.
– Nå er kroppen bra igjen, men jeg er i sykt dårlig form. Pulsen stiger fort når jeg tar i, men watten er en katastrofe, så jeg har en lang vei tilbake, sier Bern Hansen.
Forrige uke prøvekjørte han rittbeina med Kalas Cup, og til helga prøver rundbanespesialisten seg på en myk start med verdenscup i sprint i Tyskland.
– På Kalas Cup syklet jeg en time med 179 i snittpuls og det er tre slag mer enn jeg noen gang har hatt i rittsammenheng. Og nå responderer pulsen på belastning slik den skal gjøre, for første gang på to år, konstaterer Bern Hansen.
Trøbbel lenge før bråstoppen
I etterpåklokskap sier Bern Hansen at det lett å se at problemene begynte allerede i vinter, men det var ikke før i april at han skjønte at seigheten i kroppen, mangelen på overskudd og respons på normale treningstiltak var mer enn bare resultat av harde treningsperioder og intensive bolker.
Påskerittet i Danmark i mars var ingen rå oppvisning, men Bern Hansen vant vårklassikeren i Slettestrand, der rundt 200 nordmenn deltok.
Les også: Storeslem til Norge i Påskeløbet
Men på første ritt i SRAM-Liga i Danmark midt i april gikk det tungt. Bern Hansen reduserte treningsmengde og intensitet inn mot Norgescupåpningen på Fiskum siste helg i april, uten at det hjalp nevneverdig.
Han fortsatte med mer av samme medisin mot neste Norgescup, Rye Bike Festival første helga i mai. Da sa det full stopp. Bern Hansen skjønte han måtte endre radikalt på treningsprogrammet for sesongen.
– Jeg startet i rundbanerittet der, men etter en og en halv runde så jeg at bare måtte bryte, sier han.
Siden mai har han vært nesten helt uten trening. I slutten av juli forsøkte han seg forsiktig med en kort økt der han var så innom sweet spot, rett under terskel.
– Det var så lite og så kort at jeg ellers ikke en gang ville regnet det som en hardøkt, sier Bern Hansen.
Men det gikk greit. De siste par ukene har han introdusert terskeløkter, en eller to i uka.
Saken fortsetter under
SRAM-Liga i Danmark i midten av april skulle vært starten på Torjus Bern Hansens råeste sesong. Slik ble det ikke. Foto: Martin Paldan
Går løs på oppgaven som en ingeniør
Bern Hansen studerer til ingeniør på NTNU i Trondheim, og er glad han hadde studiene å konsentrere seg om i overtreningsperioden. Uten dem tror han det ville vært vanskeligere å være tålmodig nok.
– Det var godt å ha noe annet å pusle med. I den perioden var jeg ikke idrettsutøver. Jeg trente noe, men veldig lite, var en vanlig student og hang med venner som ikke trener.
Bern Hansen er systematisk anlagt, og har angrepet oppgaven med å komme tilbake fra overtrening som en ingeniør. Han noterer alle treningsdata, og har ført sirlig regnskap på all relevant statistikk i overtreningsperioden.
– Jeg vet at tålmodighet fungerer, og jeg ville ikke trene før kroppen var klar. Jeg har nok kunnet trene, men kroppen har trengt hvile for å bli helt bra. Nå ser jeg at kroppen er fin og responderer men grunnlaget og utholdenheten er langt unna der det var. Men jeg kommer mye fortere tilbake enn jeg hadde trodd, og med god og riktig trening i to-tre måneder til så vil nok mye være gjort, sier han.
– Jeg er ikke noe dårligere på sprint, og på ett-minutts-watt har jeg satt ny personlig rekord, men det blir spennende å se om jeg tåler fem heat på to og et halvt minutt maks innsats etter hverandre. Det er forskjell på å kjøre sprint i flere heat og det å legge inn noen spurter på en langtur, sier han.
Saken fortsetter under
Da Torjus Bern Hansen så smått prøvde seg på noen treningsøkter igjen i juli, var landeveissykkelen en fin start. Foto: Trym Bern Hansen
Satser på sprint-VM i Kina
Bern Hansen gleder seg til å komme tilbake til konkurranser, men vil ta det gradvis. Derfor begynner han forsiktig med sprint og korte ritt nå, og utvider etter hvert som kroppen takler utfordringene og kommer i bedre form.
– For hver terskeløkt jeg trener, kjenner jeg meg sterkere. Jeg kommer kanskje til å prøve meg på en Norgescup i rundbane sent på sesongen, men rundbanesesongen er kjørt for min del. Men jeg håper å få med meg kross-sesongen, og at jeg kanskje kan være tilbake i toppform til sprint-VM i Chengdu sent på høsten, sier Bern Hansen.
Sprint ble tatt av det ordinære verdenscup- og VM-programmet i fjor. Sprint, trial og BMX har sin egen verdenscup og det VM-konseptet kalles Urban Cycling. Dette arrangeres i Chengdu i Kina 8. til 12. november.
Les også: UCI opprettholder sprinten
Bern Hansen ser ikke for seg å konvertere til sprint, men tar med seg de arrangementene han får til i en oppbyggingsfase etter treningssmellen.
– Selv om jeg er i dårlig form nå etter fire måneder uten trening, så ser det ikke ut som at makstrøkket er påvirket av dette i samme grad. Jeg har aldri hatt ambisjoner om å satse på sprint. Det er svært få som kan leve av sprint alene, og jeg vil tilbake til rundbane, men jeg ble nummer fem i sprint under EM i fjor, sier Bern Hansen.
BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.
Sist Torjus Bern Hansen syklet sprint var under EM i fjor. Da vant han B-finalen. Foto: Bengt Ove Sannes