Tekst: Ingeborg Scheve
Årets utgave av Trans-Østerdalen har enda mer sti, og en helt ny andre etappe med start og mål på Tynset. Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng i Helios-DBS har prøvekjørt den 75km lange etappen, og melder om spektakulært mye flyt samt elementer som vil skille mann og mus.
– De to kneikene på slutten er for øvrig sikkert tunge litt uti løpet, noterer han.
Glimt av løypa på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=T4A_TJ1IyqM
Startlista er spekket med ambisiøse profiler: Carl Fredrik Hagen, Greg Saw, Lars Ragnar Manengen, Martin Andersen og de evigunge veteranene Steffan Repshus og Kjell Arild Lierhagen, samt hele Helios-DBS-klanen med Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng, Knut Erik Nesteby og brødrene Eirik og Anders Fiskvik er blant de påmeldte i menn elite. Det samme er turbotantene Hildegunn Gjertrud Hovdenak, Heidi Kjernåsen og Linda Wold, som stiller i kvinner elite.
Det er mulig å melde seg på helt fram til start, og inntil en time før start på enkeltritt, men online påmelding stenger torsdag kveld.
Tre saftige etapper Tredagersrittet starter med turritt på cirka fem mil i terrenget rundt Tynset fredag ettermiddag, og fortsetter med mer av samme sort lørdag: 7.5 mil i Tynset-terreng som få har sett i rittsammenheng.
Søndag er det duket for en finaleetappe med noe for en hver smak: 11 mil fra Tynset til Koppang, en spiffet versjon av kremetappen fra det nedlagte Styrkeprøven MTB 6-dagers fra Trondheim til Oslo.
Pent dandert indrefilet Avslutningsetappen fra Tynset til Koppang over Fonnåsfjellet og gjennom Rendalen byr på indrefileten av Østerdalens sykkelterreng, og i år åpnes det for bedriftsstafett på denne etappen. Altså den grommeste biten pent dandert i passe porsjoner.
– Den nye bedriftsstafetten er årets store nyhet på terrengsykkelfronten, sier Per Inge Sagmoen og Morten Gustu i arrangementskomitéen ivrig.
Det kjøres tomannslag med veksling i Rendalen, der førsteetappen går fra Tynset over Fonnåsfjellet til veksling i Rendalen, og andreetappen går fra Rendalen over Morakjølen, gjennom løypas mest tekniske partier til mål på Koppang.
– Slik blir det to relativt forskjellige etapper, forklarer Sagmoen, som antyder at hver etappe vil bli på 50-60km.
Bred og sosial profil Det legges opp til flere klasser i stafetten, både aktiv og tur, og er langt fra bare stafettens raskeste lag som skal premieres.
– Målet er å få flest mulig ansatte i aktivitet ved å tilby et konsept som er et attraktivt og sosialt treningsmål for bedriftene, sier Gustu, som håper at bedriftsstafetten i Trans-Østerdalen 3-dagers kan bidra til å skape slikt engasjement.
Mer enn blodslit Trans-Østerdalen 3-Dagers ble kjørt første gang i 2012, og byr på noe av det heftigste fra det nedlagte MTB 6-Dagers fra Trondheim til Oslo i regi av Styrkeprøven.
De tre etappene kjøres som et etapperitt med sammenlagtresultat, men det er også mulig å delta på en eller to enkeltetapper. Det er premiering for hver etappe som enkeltstående arrangementer, og her er det både cash og stæsj å hente.
I eliteklassen premieres 1., 2., 3.plass for både damer og herrer med henholdsvis 10.000,- kroner, 5.000,- kroner og 3.000,- kroner. I de øvrige klassene er det premier til de tre beste, og alle som gjennomfører får deltagerpremier. Dessuten skal det trekkes ut et jaktkort for villrein på Mykleby i Stor-Elvdal for sesongen 2014 blant alle som fullfører 3-dagersrittet.
Ærlig talt fra Kaggestad Årets Trans-Østerdalen blir en skikkelig blir sykkelfest, og slett ikke bare sykling og pes, sier Sagmoen ivrig, og forteller at det legges opp til foredrag og kulturelt program rundt rittet.
– På fredag får vi besøk av Mads Kaggestad på Tynset. Han kommer i forbindelse med holdningskampanjen «Ærlig talt,» som er et samarbeid mellom Antidoping Norge og Norges idrettsforbund og som var et bærende element i Antidoping Norges 10-årsmarkering i 2013, sier Sagmoen.
Mer om Trans-Østerdalen 3-Dagers: http://transosterdalen.no