Etapperittet Trans-Østerdalen kjøres for femte gang 24.-26. juni, og jubilerer med mer av alt det beste: mer stisykling og mer av Østerdalens flotteste terreng.
– Fokus i år er først og fremst på femårsjubileet, og det skal deltakerne få merke, sier Per Inge Sagmoen.
Han er en av initiativtakerne til det tre dager lange etapperittet, gleder seg til å kjøre en skikkelig festutgave av rittet.
Mer sti og mer moro Rittet vil i hovedsak kjøres som i 2015, der de to første etappene har start og mål på Tynset, mens siste etappe går fra Tynset til Koppang via Rendalen og naturperlene Aumdalen, Fonnåsfjellet og Morakjølen. Samtidig blir det noen forbedringer på deler av etappene.
– Vi oppdaterer dag to med mer sti og litt mindre grus. Dag tre gjøres litt lettere, men fortsatt Tynset-Koppang. Tilbakemeldinger etter rittet i 2015 var overveldende og gir god motivasjon for fortsettelsen, Sagmoen.
Tor Halvor Bjørnstad Tuveng (foran) og Ola Kjøren knivet om seieren omtrent fra første meter i 2015, men etter tre dager var det Kjøren som tok hjem førsteplassen. Foto: Per Roger Bekken
Knekte etapperittkoden I 2015 opplevde Trans-Østerdalen at den etterlengtede ketsjup-effekten endelig kom: 3-dagersrittet hadde over 25 prosent flere deltakere i 2015 sammenliknet med året før. Videre var det for første gang flere vanlige turryttere enn elitesyklister på startstreken.
Sagmoen tror økningen er en kombinasjon av den nye konkurransen for tomannslag som ble lanser for rittet i 2015, fokus på opplevelser og det sosiale, spennende etapper med overkommelig logistikk, og at rittet har blitt mer kjent generelt. Dette bygger arrangøren videre på i 2016.
– Vi fortsetter suksessen fra i år med egne klasser for 2-mannslag for menn, kvinner og mixlag.
– Når en kan sykle som et lag, sammen med en kompis, kjæresten eller ektefellen får rittet litt annerledes profil. De felles opplevelsene er kanskje vel så viktige som resultatene, og det blir mer fokus på det sosiale. Det er nettopp det vi ønsker å gi deltakerne: at Trans-Østerdalen skal være en kombinasjon av fellesskap, utfordringer og opplevelser, sier Sagmoen.
Saken fortsetter under
Ingen tvil om at deltakerne koste seg med de mange utfordringene i løypa. Foto: Per Roger Bekken
Skal ikke bli størst Men selv om Trans-Østerdalen satte deltakerrekord med god margin i 2015, har ikke rittet noe mål om å bli størst på terminlista. Arrangøren har derimot ambisjoner om å sette standarden for etapperitt i terrenget og bli ett av rittene som syklistene bare må ha med seg.
Det handler om å sikre kvalitet, sørge for gode opplevelse for deltakerne. Og munn-til-munn-metoden er gjerne den beste markedsføringen.
– At de som har deltatt her før snakker om oss til sine venner og får med seg flere betyr veldig mye for rekrutteringen til rittet, sier Sagmoen, som har håndfast bevis på at jungeltelegrafen fungerer i praksis.
– Utøverne i vårt lokale UCI-lag Team TREK Mesterhus gjør en stor innsats med å promotere rittet rundt om i landet der de sykler. Mange av deltakerne vi hadde her i år, sier de vil ta med seg flere ryttere fra klubben i 2016, sier Sagmoen.
Berit Gjelten fra Team Trek Mesterhus vant dameklassen med overlegen margin. Foto: Per Roger Bekken
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.