DUGNAD I NORGE
48 prosent av befolkningen over 16 år deltar i ubetalt, frivillig arbeid
Ti millioner medlemskap i frivillige organisasjoner
80 prosent av befolkningen er medlem i minst én frivillig organisasjon - 50 prosent definerer seg som aktive medlemmer
Det finnes over 80 000 frivillige organisasjoner og lag i Norge (inkl. lokale lag og foreninger)
Verdien av det frivillige arbeidet i Norge er anslått å være 60 milliarder kroner
Frivillig arbeid i idretts- og kultur-Norge utgjorde over 64 000 årsverk i 2010 (til sammenligning utføres det 60 000 årsverk i grunnskolen)
(Kilde: SSB og Frivillighet Norge)
– Det er ikke løypevakter det står på, for å si det sånn, sier Ole Kristian Skjørdal, som er ansvarlig for Montebellorittet 23. mai og de andre arrangementene i Montebellotrippelen.
Bare i år har både Vestmarkrittet og Neptunrittet forsvunnet fra terminlista, og Skjørdal innrømmer at Montebellorittet sliter med å finne arvtaker til neste års arrangementer. Dermed kan det spøke for Montebellorittet 2016.
– Jeg har lyst til å trene litt sjøl og være med på litt ritt, men som rittleder blir det mye kveldsmøter og kveldsjobb, og da får jeg ikke tid til å trene og gjøre andre ting jeg også har lyst til, sier Skjørdal, som hadde signalisert at 2014 var hans siste sesong som rittleder.
– Men da vi sto der uten rittleder i oktober og skulle søke om Norgescup igjen, så gikk jeg med på å ta et år til, sier han.
Skjørdal antyder at han legger ned 500-600 dugnadstimer i året på jobben som leder for de tre arrangementene i Montebellotrippelen. Ettersom jobben er på frivillig innsats får han ingen økonomisk kompensasjon, heller ikke når han må ta seg fri fra jobben for å ha møter med blant annet politi og vegmyndigheter.
– I fjor brukte jeg vel 300 timer av arbeidstida, så det er bra jeg ikke er lønnstaker. Jeg får satse på lønn i himmelen, sier han.
Skjørdal driver sitt eget tømmerfirma, og dermed står litt friere enn mange til å tilpasse arbeidstida. Men etter sju år begynner det likevel å merkes på motivasjon og overskudd.
Les også: Team Cityride dominerte i Montebellorittet 2014
Ildsjelene brenner ut
Begrunnelsen for at rittleder Anne Lise Katle i Vestmarkrittet gir seg, er i stor grad den samme som for Skjørdal.
– Man orker en periode, så føler man at man har brent ut kruttet, sier hun til Budstikka.
Det koster å stå på år etter år. Derfor er både klubbene og arrangementene tjent med at det er en viss utskifting i ledelsen. Arrangementene krever ildsjeler som er villige til å ofre litt, og som brenner for å utvikle arrangementene.
Katle går av etter fem år som rittleder, og arrangørklubben Akser CK har ikke greid å finne en ny rittleder til Vestmarkrittet som skulle vært arrangert 6. juni med konsekvensen at rittet er avlyst. Montebellorittet kan være neste.
– Det ville jo være veldig synd om vi må legge ned fordi ingen vil ta over etter meg, sier Skjørdal.
– Men jeg tror det ville være sunt for arrangementet å få inn noen andre i ledelsen. Jeg har jo utviklet det på min måte. Og jeg kan gjerne stille opp i andre verv, for jeg vil gjerne utvikle meg videre på andre områder, sier han.
Katle er også opptatt av å få inn nye kluter, slik at arrangementet kan fortsette tradisjonen og utvikle seg videre.
– Vi trenger ny rittledelse, en som brenner for dette. Det er kjempegøy, men man må ha energien som trengs, og nok overskudd, sier hun.
Katle legger til at hun håper klubben finner en mulighet for å arrangere Vestmarkrittet senere på sesongen. I så fall stiller hun gjerne som løypevakt eller funksjonær.
Saken fortsetter under
VESTMARKRITTET rakk å feire 10-årsjubileum i 2014 før det tørket inn i vår, og rittet vil bli savnet. Foto: Morten Jørgensen
Les også: Reiste fra Nord-Troms for å være løypevakt
Mer moro enn slit
Skjørdal syns ikke folk skal la seg skremme av arbeidsmengden ved å være rittleder.
– Det høres ofte mer ut enn det faktisk er, og selv om det tar tid, gir det uendelig mye tilbake, sier Skjørdal, som ikke angrer et minutt på alle timene han har legt ned for Sande i Montebelloarrangementene.
– Jeg ser jo at jeg har fått et enormt nettverk, og jeg har lært mye om organisasjonsarbeid, om det å sette ting i system, og om å gjennomføre prosjekter. Det er ting jeg opplagt har nytte av på andre områder i livet, sier Skjørdal.
– Men det aller viktigste for meg er at jeg har vært med å bygge opp noe som gir inntekter til klubben, noe vi kan bygge videre på og utvikle enda mer, og som gjør at vi kan bygge mer anlegg og skape mer aktivitet for barn og unge, og mer folkehelse. Det er noe jeg brenner for, og det er det aspektet som har vært den største gulroten i prosjektet for meg, sier Skjørdal ivrig.
MONTEBELLORITTET kan stå i fare fra neste år om ikke noen vil ta over som rittleder. Foto: Montebellorittet