Etter det nye regelverket fra vegdirektoratet som trådte i kraft i år, er vakter i sykkelritt nå definert inn i fire nivåer:
1. Løypevakter: Disse skal kun varsle trafikk men ikke regulere trafikk.
2. Stasjonære vakter: Disse står på post og regulerer trafikk etter behov.
3. Mobile private vakter (motorsykler).
4. Politivakter: Disse besørger politiet, og betales av arrangøren etter gjeldende satser.
Vakter på laveste nivå kan ta kurset som e-læring i løpet av et par timer, mens vakter på nivå to må gjennomføre et 10-timers kurs. Mobile vakter på nivå tre må også ta et tilleggskurs på ytterligere 6.5 timer. NCF tilbyr kursopplegg til klubbene.
Les også: Sykkelritt blir svinedyrt
Evensen understreker at løypevaktkravene ikke er den eneste grunnen til at rittet legges ned, men at det ble tunga på vektskåla.
– Det er allerede vanskelig å få tak i nok frivillige funksjonærer til å arrangere et så stort ritt. Vi tenger minst 60 vakter til rittet. Ikke alle disse ville trenge 10-timerskurset, men mange av dem, sier Evensen, som tror regelverket vil få enorme konsekvenser for rittilbudet i Norge.
Han poengterer videre at nedleggelsen får følger langt utover at terminlista får ett ritt færre.
– Rittet er den viktigste inntektskilden til klubben, så dette går utover hele aktivitetstilbudet vårt, og vil få store følger for klubben framover, sier Evensen.
Omfattende rittdød
Montebellorittet er ikke alene om å avlyse på grunn av de nye reglene til opplæring av løypevakter. Krepserittet, Skjebergrittet og Skiptvedtrittet har alle nylig besluttet å legge ned årets arrangement.
– Vi ser ingen muligheter slik reglene foreligger, og slik rittet har vært organisert, sier Karl-Olaf Aannerud, som er rittleder i Krepserittet.
Han forklarer at å legge om slik at de unngår de nye reglene vil være vanskelig.
– Da måtte vi gjort om på løypen slik at vi ikke krysser eller bruker trafikkert vei. Dette er ikke diskutert ennå. Problemet er at løypa da blir vesentlig kortere, og vanskeligere for folk flest, sier han til Terrengsykkel.
Skjebergrittet skriver følgende på sine nettsider: ”På grunn av at det er blitt et nytt styre og ny forskrift for løypevakter ved ritt fra i år, anser vi i styret for Skjeberg CK at det ville blitt svært krevende og få rittet gjennomført. Styret har derfor bestemt at rittet settes på pause denne sesongen.”
Tidligere i vinter ble det klart at Femundrittet legger ned, og flere landeveisritt har måttet avlyse.
Les også: Femundrittet legges ned
– Klubbene må være flinkere til å tenke kreativt
Kirsti Ruud, som er ansvarlig for løypevaktprosjeketet i NCF, mener klubbene må være flinkere til å tenke kreativt.
– Vi må forholde oss til at forskriften trådte i kraft fra 1 januar. Kursene er klare men den store jobben starter nå, og den ligger hos klubbene med å få tak i frivillige. Da må klubbene være flinkere til å tenke kreativt og nytt. Noen løser det bra, andre gjør det ikke, sier hun.