– Vi vil litt vekk fra klokkejaget

Raumerrittet har slitt med synkende påmelding og regelrett drittvær, men nå tar arrangøren grep på flere plan for å heve opplevelsen.

Sist oppdatert: 17. mai 2015 kl 07.00
Det er lov å vente på kompiser underveis. Raumerrittet setter opplevelsene i sentrum framfor sekunder og resultater. Foto: Raumerrittet
Det er lov å vente på kompiser underveis. Raumerrittet setter opplevelsene i sentrum framfor sekunder og resultater. Foto: Raumerrittet
Lesetid: 4 minutter

RAUMERRITTET

  • Arrangeres for 14. gang 6. juni

  • Deltakerrekord: 3700 deltakere i 2009

  • Løypelengde: 79km og 64km

  • Start og mål på Hellerudsletta

  • Går langs Romeriksåsen til Råsjøen i Nannestad i nord, og sørover tilbake til Hellerudsletta

  • Seedinsgritt for Birken og Grenserittet, Montebellorittet (2016) og Farrisrunden

  • Mer informasjon: Raumerrittet.no 

– Mange er nok litt lei av klokkejaget. Det vi gjør nå er å prøve å skape et bedre miljø, en roligere atmosfære og få vekk noe av det jaget, sier rittleder Thor Haraldsen.

Han tror en del av årsaken til dalende interesse for en del av de klassiske seedingsrittene er at folk rett og slett har gått litt lei av konkurransejaget og heller jakter opplevelser.

Derfor inviterer Raumerrittet alle som vil til å sykle sammen med Olympisk mester Knut Knudsen eller tidligere verdensmester Monica Valen. De to tidligere elitesyklistene skal ha med seg hver sin pulje gjennom Raumerrittet 6. juni, og puljene er åpne for alle som vil henge seg på.

Knudsen, som debuterer i terrengsammenheng under Raumerrittet, har ambisjoner om å sykle den 79km lange løypa på rundt fire timer.

– For å sykle på fire timer må du ha trent litt, men det er ikke uoverkommelig, sier Haraldsen.

Les også: Bli en bedre rittsyklist 

Valen skal sykle Raumertråkket på 64km. Hun inviterer alle jenter som vil til å være med, og lover en stressfri pulje.

– Vi skal ha en trivelig dag på sykkelen. Vi skal ta det med ro, ha det artig og kommer til å ha flere stopper underveis, sier Valen om planene for rittdagen.

Og det tror rittleder Thor Haraldsen er nøkkelen til å rekruttere flere damer til terrengsykling.

– Her er fokus at alle skal med. Jenter og terreng har jo i utgangspunktet ikke vært noen kjempesuksess, kommenterer Haraldsen.

 

– Selv om det finnes mange O2-snappere som jager sekunder her også, så ser vi at jentene helst vil gjøre noe som en gruppe. Det skal Monica prøve å få til, sier han.

Saken fortsetter under

Norsk Luftambulanse Raumerrittet 64km 2014 - Foto Raumerrittet
BARE FOR DAMENE: Lagkonkurransen Olavs Døtre 64km er jentenes egen klasse og er åpen for lag fra fire til sju deltakere. Foto: Raumerrittet

BARE FOR DAMENE: Lagkonkurransen Olavs Døtre 64km er jentenes egen klasse og er åpen for lag fra fire til sju deltakere. Foto: Raumerrittet

Men selv om Haraldsen satser på mindre stress, legger han godt til rette for de som vil sykle styggfort. Det blir egen elitepulje og ellers normal seeding basert på tidligere turrittresultater for å unngå flaskehalser og kø.

Dessuten har Raumerrittet en unik bakkekonkurranse i løypas hardeste parti.

– Cirka to mil etter start har vi en skikkelig motbakke med 300 høydemeter, og der har vi skilt ut en bit på 3km med egen tidtaking. Så kan folk vente på hverandre på toppen og fortsette videre som en gruppe hvis de vil, sier Haraldsen.

Han håper tidtakingen på bakkesegmentet kan inspirere og snu det som oppleves som tøft og hardt til noe positivt og spennende.

Les også: Jeg vinner nok ikke    

Saken fortsetter under

Thorbjørn Merkesdal og Gry Hauge Merkesdal Olav Digre Mix 2014 - Foto Raumerrittet 1400x
MESTRINGSGLEDE: Thorbjørn Merkesdal og Gry Hauge Merkesdal vant sin klasse i Olav Digre Mix 2014. Foto: Raumerrittet

MESTRINGSGLEDE: Thorbjørn Merkesdal og Gry Hauge Merkesdal vant sin klasse i Olav Digre Mix 2014. Foto: Raumerrittet

Fra nesten 4000 deltakere i 2009 har Raumerrittet skrumpet inn til rundt 1300 ryttere i fjor. Det tror Haraldsen skyldes flere forhold. I tillegg til generell nedgang i de store seedingsrittene har Raumerrittet slitt med flere uheldige omstendigheter de siste årene, og det har bidratt til nedgang i deltakertallet

Både i 2011 og 2012 var det regelrett drittvær under rittet med skybrudd og gjørmebad i særklasse.

– Vi hadde to år på rad med 12 grader og regn, og da ble det veldig tøft. Vi merker at det ikke er lett å få folk tilbake etter en slik negativ opplevelse, sier Haraldsen.

Dessuten mistet rittet seedingsstatusen til Birken et år, og det gjorde at mange strøk rittet av lista. Nå er seedingen tilbake på plass, men Birken har flyttet sitt terrengløp til begynnelsen av juni, og det gjør at mange av de som tidligere kjørte Raumerrittet har forsvunnet for å kunne satse på Birkebeinertrippelen.

– Vi har nok mistet noen hundre deltakere på grunn av flyttingen, sier Haraldsen. 

Raumerrittet 2011 - arrangøren - 1400x924
TØFT: 2011 var en gjørmete affære. Det skremte mange. Enda flere falt fra etter at 2012 ble mer av det samme. Foto: Raumerrittet

TØFT: 2011 var en gjørmete affære. Det skremte mange. Enda flere falt fra etter at 2012 ble mer av det samme. Foto: Raumerrittet

Publisert 17. mai 2015 kl 07.00
Sist oppdatert 17. mai 2015 kl 07.00
 

Relaterte artikler

 

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen