Vil etablere regionlag for Østlandet

Lena Øverbye og Tord Bern Hansen fronter et initiativ om felles elitesatsing for utøvere i NCF Region Øst.

Sist oppdatert: 12. desember 2016 kl 08.00
Nytt regionslag vil gi flere utøvere et satsingstilbud over klubbnivå, og kan bli en springbrett til landslaget. Foto: Lena Øverbye
Nytt regionslag vil gi flere utøvere et satsingstilbud over klubbnivå, og kan bli en springbrett til landslaget. Foto: Lena Øverbye
Lesetid: 5 minutter

Sykkelforbundets Region Øst dekker fylkene Akershus, Oslo og Østfold, og initiativtakerne ser at utøverne mangler et springbrett mellom klubbsatsing og landslag.

– Vi håper å etablere et regionlag for terrengsykling i Region øst. Laget skal være et et trinn mellom klubbene og landslaget, sier Tord Bern Hansen i SK Rye.

– Så langt har det ikke vært noen utvikling av ryttere gjennom regionen. I 2016 hadde landslaget et rekruttlandslag som dekket noe av dette behovet, men viderefører ikke ordningen i 2017, og flere ryttere mistet et tilbud, sier han.

Les også: Derfor er landslaget halvert  

Mangler tilbud mellom klubb og landslag
Bakgrunnen for initiativet er at for mange ryttere faller fra fordi de mangler et tilrettelagt tilbud på nivået mellom klubbenes satsingsopplegg og landslaget, der nåløyet for å bli tatt ut er trangt.

– Terrengsykling er en liten idrett i Norge. Med enkelte unntak har norske rytterne en vei å gå før de når et internasjonalt nivå. Det bør derfor jobbes for å bygge opp flere ryttere som kan prestere på et internasjonalt nivå, sier Lena Øverbye i Romeriksåsen SK.

Initiativtakerne skisserer at dette utviklingsarbeidet kan organiseres i en pyramidestruktur der landslaget, regionene, og klubbene utvikler ryttere i forskjellige faser. Bern Hansen og Øverbye har laget et forslag til en tre-fase-modell:

  • Klubbene rekrutterer og utvikler bredden og ryttere som har lyst til å satse.

  • Regionen følger opp og utvikler rytterne som er rett under landslagsnivå.

  • Landslaget følger opp og videreutvikler utøvere som er på internasjonalt nivå eller som har potensiale til å nå et internasjonalt nivå i løpet av kort tid.

Les også: Elitesatsing skal gi forutsigbarhet 

Saken fortsetter under 

NM XCO Ingrid S Bøe Jacobsen - Elisabeth Sveum - Foto Bengt Ove Sannes 1400x933
Verken Elisabeth Sveum eller Ingrid Sofie Bøe Jacobsen fikk fornyet tilbud fra landslaget for 2017. Foto: Bengt Ove Sannes

Verken Elisabeth Sveum eller Ingrid Sofie Bøe Jacobsen fikk fornyet tilbud fra landslaget for 2017. Foto: Bengt Ove Sannes

Fyller behov
Regionslaget kommer altså i tillegg til eventuelle toppsatsinger i de ulike klubbene. Det blir et tilbud for de beste i de ulike klubbene i regionen som ikke får et tilbud gjennom landslaget.  Et slikt regionslag vil både rasjonalisere en del av elitesatsingen i klubbene og gi utøverne et større miljø på høyt nivå.

– Mange utøvere er alene eller har et lite miljø i egen klubb. Hver klubb gjør mye av det samme arbeidet for å tilrettelegge for treninger, samlinger og ritt, så ved å samordne, kunne klubbene brukt færre ressurser på samme arbeid, eller samme antall ressurser på å legge enda bedre til rette for satsning på høyt nivå, forklarer Øverbye.

– Over tid har vi sett at miljøet i junior, U23 og elite med få unntak forvitrer i klubbene over tid. Når klubbene ikke lenger har aktive ryttere, faller også interessen for å arrangere Norgescup og ritt med UCI-kategori bort. Dette skader ikke bare klubbens ryttere, men store deler av konkurransedelen terrengsykkelsporten, sier initiativtakerne.

Stort potensial
Bern Hansen og Øverbye mener at utøvergrunnlaget for et regionlag er tilstede.

– Ser vi på sammenlagtlisten fra Norges cup terreng i 2016 er åtte av de ti største klubbene fra Region Øst. Vi har dermed en god base av ryttere. Greier vi å utvikle et godt tilbud til de beste rytterne i regionen som ikke er på landslaget, vil vi hindre frafall og yngre ryttere vil se at det er en «karrierevei» som terrengsyklist. Det er motiverende, og vil også motvirke lekkasje av talenter til andre grener og idretter som til nå har kunne tilby bedre organisering og tilrettelegging, sier han.

Les også: Satser hardere i stedet for å gå til landevei 

Saken fortsetter under 

Torjus Bern Hansen EM sprint B finale - Bengt Ove Sannes 1400x933
Torjus Bern Hansen ble vraket fra landslaget for 2017, men satser videre i SK Rye Elite. Foto: Bengt Ove Sannes

Torjus Bern Hansen ble vraket fra landslaget for 2017, men satser videre i SK Rye Elite. Foto: Bengt Ove Sannes

Kommer alle til gode
Videre mener Øverbye og Bern Hansen at et regionutvalg og regionlag for terrengsykling i Region Øst kan bidra til både økt rekruttering og bedre konkurransetilbud for alle, så vel som bedre til rettelegging for de beste.

  • Nivåheving for de beste rytterne i regionen

  • Flere yngre utholdenhetstalenter velger terrengsykling som sin hovedidrett

  • Utøvere blir værende i eller flytter til region øst for å satse terrengsykling

  • Holde antall Norges cup og internasjonale ritt på et hensiktsmessig nivå

  • Økt samarbeid og kompetanseheving blant klubber i regionen

Starter med et forsiktig ambisjonsnivå
Øverbye og Bern Hansen ser at det er flere tiltak som kan gjennomføres, men mener det er viktig å etablere gode organisatoriske strukturer og å legge seg på et realistisk ambisjonsnivå.

Første skritt vil være å etablere et interimutvalg for terrengsykling i regionen, og at dette blir ledet av Øverbye, som også sitter i styret i Region Øst. Utvalget skal formelt velges på årsmøtet for regionen 4. februar. 

Ambisjonen for det første året er at regionlaget kan organisere en felles treningssamling før sesongstart og felles reise og opplegg på to til tre nordiske terrengritt. Deltagerne på regionlaget må forvente å dekke deler av utgiftene med egenandeler, men initiativtakerne håper at regionen kan stille med reiseleder og enkel støtte på rittene.

Må vedtas av årsmøtet
– Regionens budsjett skal vedtas på årsmøtet i februar. Etter det håper vi å komme raskt i gang med å velge ut aktuelle ritt og samlinger, omfang på regionlaget og uttakskriterier. Men for å lykkes er vi helt avhengige av sultne utøvere, sykkelklubber som ønsker å samarbeide og støtte fra regionen. Det er forutsetninger som vi har stor tro på å få på plass, sier Øverbye og Bern Hansen.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 12. desember 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 12. desember 2016 kl 08.00

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen