PRIMA OPPLADNING: Høydeoppholdet til Mats Tubaas Glende (bildet) og Knut Røhme har gått etter planen. Til helga venter VM i rundbane, og det er viktige konkurranser med tanke på å spikre framtida. FOTO: Snorre Veggan
Lesetid: 7 minutter
– Jeg kjørte en runde i den franske cupen, helga etter Les Gets. I utgangspunktet er det litt tynt. Jeg kjenner på følelsen av at det er lenge siden man har kjørt ritt, sier Mats Tubaas Glende til terrengsykkel.no.
Foruten de 36 rytterne som var så heldig å bli tatt ut til OL, har det vært et konkurransevakuum for mange andre.
Glende vurderte både å stille til start i World Gravel Series i Polen, eller å ta med seg Cykelvasan i Sverige.
I stedet endte han opp på høydeopphold med blant andre Sondre Rokke og Knut Røhme i spanske Font-Romeu.
– Det ligger to timer fra Barcelona og halvannen time fra Andorra. Stedet er nok mest kjent som base for triatletene. Det er både svømmebane og friidrettsbane der, og i tillegg er det veldig fint å sykle landevei der. Det var for så vidt veldig fint i terrenget også. Vi ankommer godt forberedt til VM, såpass vet vi i hvert fall, sier Tubaas Glende.
Uvant hard høydeleir
Odelsgutten fra Ås «slapp unna» treskinga denne gangen, og har i stedet installert seg i en camper på parkeringsplassen utenfor VM-arenaen i Andorra.
Her skal han og Røhme i aksjon under fredagens kortbaneøvelse. To dager senere venter rundbanerittet for eliteklassen.
Fra før av har han ett høydeopphold i bagasjen. For to år siden hadde han idrettsforsker Bent Rønnestad fra Høyskolen i Innlandet med seg ut på tur. Denne gangen har trener Lars Stensløkken trukket opp linjene foran oppholdet i 1800 meters høyde. Også han er knyttet til det gode fagmiljøet på Lillehammer.
– Lars har en del erfaring med det fra tidligere, og det er nyttig for oss. Det er litt grunnleggende ting man må passe på og. Man må spise og drikke mer enn man pleier, og sykle litt roligere fordi pulsen ligger høyere. Det er noe med at hvile-metabolismen går opp i høyden de første dagene, så det er litt viktig at man ikke går ned i vekt, forteller han.
– Hvordan legger man opp treninga for en slik periode på over to uker?
– De første to-tre dagene er ganske rolige. Da kjørte vi halvhardt med økter på rundt tre timer. Det som egentlig skilte seg litt ut for min del, var at vi kjørte hardt ganske mye tidligere i perioden. Den siste uka var det en firedagers bolk med rundbaneintervaller. Vi hadde også et testritt mot slutten der, så det har vært intensivt. Siden det er lenge siden jeg har kjørt ritt, har det vært viktig med litt rittsimulering.
Norsk kontingent i Font-Romeu
En nøkkel er å være flere på samling i høyden.
– Nå har Knut og meg gjort et nesten identisk opplegg. Vi har kjørt hardøkter sammen og pushet hverandre. Det hadde vært kjedelig å gjøre det alene. Vi har også hatt besøk av andre nordmenn. Sondre (Rokke) bodde sammen med oss, i tillegg har Aksel og Oda Laforce, Martin Farstadvoll, William Handley og Kamilla Aasebø vært innom her i den samme perioden.
– Av de som skal konkurrere i VM, hvor stor prosentandel av deltakerne tror du har ladet opp i høyden?
– Hvis vi tar eliteklassen, tipper jeg rundt 85 prosent. Det er sikkert litt færre hvis du tar med U23-klassen. Jeg er ikke helt sikker på hvordan folk har løst det, men de fleste har nok et opphold i høyden fra perioden inn mot OL og fram til nå. Det er nok veldig mange som har vært i Livigno, eller sprer det seg nok også litt til Sierra Nevada, Teide og Font Romeu.
Knut Røhme kan ikke lenger passere et vann uten å tenke på fisken det kan inneholde. For å koble av fra terrengsyklinga, tar han beina fatt og finner fram fluestanga.
Som de ivrige hobbyfiskerne de er, har også Glende og Røhme brukt tid langs noen av elvene i nærområdet.
En hel del tid, faktisk:
– I forkant fant vi ut at det hadde vært arrangert VM i fluefiske her, rett før vi ankom, så vi hadde jo «monsterforventninger». Vi regna med at vi kom til å spise ørret hver dag her nede.
– Men slik gikk det ikke?
– Jeg har ikke fått noen fisk, mens Knut har fått to 30-grams ørreter. Men vi har i hvert fall prøvd. Jeg tror vi har vært ut 12-13 ganger med fiskestenger. Det er første gang jeg prøver det (å fiske med flue, vår anm.), så jeg har litt bratt læringskurve, forteller han.
– Hardt og teknisk krevende
Resten av uka er det VM som gjelder. Området Pal Arinsal er et eldorado for aktivitet både sommer som vinter.
Området har frekventert jevnlig i verdenscupsirkuset helt siden 2008. Her finnes det også spektakulære løyper for utforsyklistene, og det er bestandig store tilskuermengder som møter opp.
TRENINGSKAMERATER: Knut Røhme har foreviget Sondre Rokke og Mats Tubaas Glende fra sykkelen.
GREATEST CATCH: På en stor vulgata-flue, sikret Knut Røhme seg tellende fangst i nærheten av der han og Mats Tubaas Glende har vært på høydeleir i forkant av VM. FOTO: Privat
MYE I POTTEN: Mats Tubaas Glende har vært åpen om at han ser for seg en framtid som terrengsykkelproff. Alternativet er like hyggelig, i hvert fall rent sportslig.
– Generelt tror jeg at spanjoler er veldig glad i sykling, så det er nok grunnen til at det kommer så mange og ser på. Det er i tillegg enormt med syklister i Andorra, så det er høy status på de løpene her.
– Hvordan er dine erfaringer fra Andorra tidligere?
– Det første jeg tenker på, er vel at dette er en av de hardeste og mest tekniske løypene du kjører. Så gjør du det godt her, er du en veldig god syklist, vil jeg si.
– Jeg har vært her to ganger tidligere og kjørt verdenscup. Det gikk bra i fjor, da jeg ble nummer 27 – men ikke så bra det første året.
– Hva håper du på for egen del?
– Som nevnt er jeg litt usikker fordi det er så lenge siden jeg har kjørt ritt. Jeg føler at jeg ikke helt vet hvor jeg står hen. Jeg håper kanskje at noen av konkurrentene er litt slitne og lei i etterkant av OL. Det er nok mange som la mye i det, og kan bli litt utladet i etterkant. Mitt håp er i hvert fall at hvis man er sulten og ivrig, så er det mulig å kjøre seg litt ekstra oppover listene på grunn av det.
Framtida ligger i bakhodet
I VM står kortbaneøvelsen på egne bein, så det deles ut medaljer etter konkurransen og den har ingen betydning for startposisjonen to dager senere.
Tubaas Glende og Røhme har siste løypesjekk lørdag, før rundbaneritt venter dagen etter.
– Du har tidligere fortalt at du teller litt på knappene for videre satsing, dersom du ikke skulle lande en avtale med et av profflagene. Hvor viktig er det i så måte å vise seg fra en god side i VM?
– Kjører man bra her, har man mer å slå i bordet med overfor forskjellige lag. Jeg har hatt noen semi-positive samtaler fram til nå, men er fortsatt usikker på hvor jeg står. Hvis jeg gjør det bra her, kan det kanskje løse situasjonen.
– Så det er riktig å si at du legger litt press på deg selv foran søndagens ritt?
– Jeg gjør nok det, ja. Samtidig prøver jeg ikke å tenke så mye over det. For min del funker det nok bedre med lave skuldre enn å blande altfor mye press inn i det.
Under OL i Paris ble det drama hele veien inn til målstreken da gull og sølv lå i potten. Et slik scenario kan gjenta seg i Pal Arinsal:
– Koretzky eller Pidcock?
– Jeg tror Pidcock kommer til å vinne. Uansett hvor revansjelysten Koretzky er, så kommer man ikke bort ifra at han (Pidcock) er en «jæskla god» syklist.
PS: Emil Hasund Eid skulle være den tredje norske VM-deltakeren i Andorra, men han har dessverre pådratt seg COVID-19. – Han var meget sterk. Det er veldig trist at han ble syk, sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter til terrengsykkel.no.
Årets satsing har vært drevet av tilskudd fra Olympiatoppen. Nå er Mats Tubaas Glende usikker på veien videre.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.