SJEKKET LØYPA: Det norske terrenglandslaget er klare for Sykkel-VM i Skottland. Sigurd Stubberud og Mads Koritov var ikke til stede da bildet ble tatt. FOTO: Norges Cykleforbund
Lesetid: 7 minutter
I naturreservatet Glentress Forest, sør for den skotske hovedstaden Edinburgh, skal terrenglandslaget sykle VM denne uka.
Tirsdag var de norske utøverne samlet til felles gjennomkjøring i VM-løypa.
– Den er fysisk og teknisk krevende, lød dommen fra landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter.
Den norske troppen har innlosjert seg i et leid hus noen få kilometer unna arenaen. I tillegg er det fire juniorer i Skottland som har måttet legge ut for opplegget fra egen lomme.
– Alle utøverne har vært med på felles økt med gjennomkjøring av løypa og er i så måte med på opplegget rundt laget. Det gjelder også tilgang til apparatet rundt, sier David Ekroll til Terrengsykkel.
Sønnen hans Sivert, et av de største norske medaljehåpene torsdag, er blant utøverne som får alt dekket av forbundet. Det gjelder for øvrig også for Kamilla Aasebø i jenteklassen.
Kamilla Aasebø er VM-aktuell i to grener. I tillegg drømmer hun om medalje i Vinter-OL.
Spesiell årgang: – Sterke
Terrengsykkel omtalte ordningen som gjorde at Jonas Kind Høydahl, Mads Koritov, Sigurd Stubberud, Birk Strand Rønnestad måtte betale VM-opphold av egen lomme.
– Jeg skal være den første som innrømmer at å be utøvere betale ut av egen lomme er noe dritt, uttalte landslagssjef Knudsen Storsæter.
Til fjorårets mesterskap i Les Gets var det bare Lisa Kristine Jorde, Ekroll, Kind Høydahl og Martin Farstadvoll som klarte cuten til mesterskapet. Denne gangen er det bred enighet om at det var viktig at den norske kvintetten fikk være med.
Den norske 05-årgangen er nemlig noe helt spesielt.
– Juniorene er sterke. Kamilla (Aasebø) og Sivert (Ekroll) har skilt seg ut, men det blir spennende å se hva de kan få til. Det lover godt for framtida. Dette er ryttere med potensial til å bli sterke u23- og eliteryttere på sikt.
– Hvor lenge, hvis det noen gang har skjedd før, er det siden vi fått opp en liknende generasjon?
– Det er veldig solid og antakelig noe av det sprekeste vi har stilt med. Det blir show, svarer landslagssjefen.
2 av 5 fra Sande i Vestfold
Det er naturligvis ikke første gang det dukker opp talentfulle terrengsyklister i norske klubber. Vi skal ikke mange årene tilbake for å finne tvillingparet Anders og Tobias Halland Johannessen, som tok steget over fra cyclocross og terrengsykling hjemme i Drøbak til Dare Bikes Development Team i 2019.
Det som er litt spesielt nå, er bredden:
– Nå har vi fem juniorer som på en veldig god dag kan plassere seg inne blant de 20 beste i et VM. Nivået i juniorklassen er absolutt høyt. Norge har gode tradisjoner for å få fram gode juniorer i terrengsykling. Det er enkelte år det ikke kommer på noen, men vi har hatt veldig mange gode år også, påpeker David Ekroll.
Sivert Ekroll er blant verdens beste juniorer i terrengsykling. Nå banker profflag fra landeveien på døra.
Sammen med Rune Høydahl – mangeårig terrengsykkelproff – har Ekroll vært med på å bygge opp et godt rekrutteringsmiljø sentrert rundt Sande SK og terrengløypa ved Lersbrygga i Vestfold.
Naturlig nok har også guttungene Sivert (Ekroll) og Jonas (Kind Høydahl) gått gradene der.
– Hvor motiverende er det å se at to slike utøvere kan gå gradene fra en relativt liten plass som Sande i Vestfold?
– Det er selvsagt veldig gøy å se. Dette startet egentlig da Jonas og Sivert var 7-8 år gamle, da satt vi oss ned en gjeng med meg, Rune og et par til og startet Sande SK Sykkel. Vi dro i gang fellesstreninger i løypa ved Lersbrygga. Sivert har kombinert dette med langrenn til og med det første året i juniorklassen. I dag har vi fått fram unge utøvere helt ned i 12-13 årsalderen i Sande som holder godt nivå. Nå er det Sivert og Jonas som går foran som gode forbilder.
– Hva betyr det for et slikt miljø å ha noen å strekke seg imot?
– Jeg tror det betyr veldig mye. Bare det faktum at det går an å få fram slike utøvere fra en liten bygd. Vi har gode treningsfasiliteter, tekniske stier og fine muligheter i bygda vår, sier Ekroll.
Ønsker flere samlinger
Jonas Kind Høydahl er alt på vei bort fra terrengsykling, etter at han har skrevet under for utviklingslaget til Team Jumbo-Visma på landeveien fra 2024.
Sivert Ekroll er enn så lenge bestemt på å fortsette i terrenget. Det er likevel et viktig moment at disse unge utøverne nå blir fulgt opp godt av sine respektive klubber og Norges Cykleforbund.
TV 2 viser alle disipliner fra «Super-VM» i Glasgow. Full oversikt her!
– Konkret, hva er det disse utøverne trenger for å utvikle seg videre til å bli robuste utøvere i U23- og senere i eliteklassen, Ekroll?
– Jeg tror det er viktig at man får på plass flere samlinger. At disse utøverne får trent mer sammen, gjerne også med eliteutøverne. Det er viktig at de får brynt seg mot et nivå som kanskje er både to og tre hakk opp fra det de er vant til, påpeker Ekroll.
I LØYPE: Ingrid Sofie Bøe Jacobsen.
VARIERT: De norske utøverne melder om både en teknisk og fysisk krevende løype.
GRUS: Løypa består både av rene skogsstier og mer hardpakket grus.
Utøverne var samlet på Lillehammer for testritt i forkant av avreise til VM. I tillegg har noen av dem vært på samling i Livigno. Det gjaldt for øvrig ikke Jonas Kind Høydahl (som var på samling i Slovenia med Jumbo-Visma) og Sivert Ekroll (som hadde fokus mot EM i den samme perioden).
Sivert Ekroll sykler for medalje
Torsdag skal den norske junioreliten bryne seg mot jevnaldrende konkurrenter i en 3,5 kilometer lang rundløype som har 145 høydemeter per runde.
– Til rundbane å være, synes jeg det var mange oppbygde hopp med ganske bra gap (avstand over til den andre siden, vår anm.). Den var fysisk krevende med noen tøffe klatringer. Jeg tror den kommer til å skille litt.
– Hvordan så løypa ut ved første øyekast?
– Den minnet meg egentlig litt om løypa fra Nove Mesto. Den er litt todelt. Først kommer man inn i skogen med en del svinger og en klatring. Det er noen elementer der og en del røtter. I den andre delen er det mer grus, doserte svinger og noen hopp, forteller han.
– Er det en løype som står godt til de norske?
– Jeg tror egentlig den passer alle de norske godt. Både junior og seniorer. Det er litt «norsk underlag» med røtter og skogbunn. Jeg er faktisk veldig spent på hva Mats (Tubaas Glende) og Knut (Røhme) kan få til i eliteklassen. De er sterke om dagen og jeg tror de kan gjøre det godt i VM.
– Hva med Sivert? Hvor høyt sikter han i torsdagens rundbaneritt?
– Jeg tror han kan sitte igjen med en medalje. Det er i hvert fall målet hans; å klare det i VM. Da må alt klaffe teknisk og han må ha en fysisk god dag. Ellers havner du fort utenfor pallen. Så tøft er nivået internasjonalt i juniorklassen at det er lite rom for feilmargin, sier Ekroll.
Dansk multitalent
I rundbanerittet starter også 16 år gamle Albert Philipsen som ble verdensmester på landeveien lørdag. Da Sivert Ekroll tok bronse under EM i portugisiske Anadia tidligere i sommer, var det igjen samme Philipsen som vant.
Da tok Freek Brouten (Nederland) sølvet, mens også Elian Poccagnella (Italia) og Julien Hemon (Frankrike) var med og kjempet om medalje hele veien inn.
Til mesterskapet i Glasgow vil også amerikanske, canadiske og søramerikanske utøvere bidra til å heve lista ytterligere.
Det er blitt bestemt at det ikke blir kvalifisering til torsdagens rundbaneritt, noe som betyr at vi har seks startende i juniorklassen. Kamilla Aasebø og jentene skal først i aksjon klokka 13:00, mens guttene starter klokka 15:00.
Det virker foreløpig ikke som konkurransene i juniorklassen blir vist på TV.
Er du opptatt av å få mest ut av hver eneste krone, er det god grunn til å ta en titt på Haibike Lyke 11.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.