IMPONERTE IGJEN: Kamilla Aasebø holder koken i flere forskjellige disipliner, og viste fredag fram at holder høyt, internasjonalt nivå også innafor terrengsykling.
Lesetid: 5 minutter
En lang konkurransedag i Pal Arinsal ble åpnet med juniorjentenes rundbaneritt. Her stilte Norge til start med superallsidige Kamilla Aasebø, og Kjelsås-jenta fikk en strålende start på sin konkurranse.
Mens det var lite å gjøre med Victoria Chladonova, Rafaelle Carrier og Marusa Serkezi i tet, havnet den norske jenta en fin gruppe som inneholdt fire andre jenter som i realiteten kjempet om femteplassen.
I den tøffe løypa i Pal Arinsal, viste den norske 18-åringen seg fram som den sterkeste i sin gruppe, og skaffet en luke bakover til konkurrentene på den siste runden. Femteplass til Aasebø var en strålende start for Norge på mesterskapet.
– Jeg var ganske sliten på nest siste runde, så jeg trodde vel egentlig at jeg kunne bli nummer ti, men på den siste runden kobla jeg på hodet ordentlig og la meg først i siste halvdel av runden og fikk en liten luke. Jeg følte meg helt grei kroppen og med et godt disponert ritt ble det veldig bra til slutt, forteller Aasebø til Terrengsykkel.
18-åringen kjørte seg fint oppover i starten av rittet, uten å bruke for mye krefter.
– Jeg hadde planlagt på forhånd å ha litt is i magen, og selv om jeg tok mange plasser, holdt jeg godt igjen i de første stigningene. Jeg merket at jeg, i forhold til de rundt, sykler saktere opp de bratteste bakkene, men kanskje litt fortere i lettere partier og teknisk sti. Så i de bratteste bakkene ga jeg litt luke, men kjørte det inn igjen på slutten.
Utilnærmelig danske - solid Rokke
Noe senere gjorde også juniorguttene unna sitt rundbaneritt. I mai tok Aksel Laforce bronse i samme disiplin under EM i Romania. I dag ble han til slutt nummer 30. Bak ham ble Linus Aksnes nummer 38.
Gullet gikk, nær sagt som vanlig til det danske vidunderbarnet Albert Withen Philipsen. Danskene holdt også på få gull og sølv, men Nikolai Hougs måtte gi tapt for Hugo Franco Gallego (Spania) på de siste meterne.
Deretter sto kortbane på VM-programmet ut dagen. Oda Laforce fikk det tøft i jentenes U23-klasse. Hun var til slutt nummer 22 av 28 startende. Her gikk gullet til Isabella Holmgren.
I gutteklassen hadde vi grunn til å ha litt forhåpninger til Sondre Rokke. IF Frøy-rytteren er spesialist på de litt kortere distansene, og har blant annet stått på podiet i Brasil tidligere i sesongen.
I teten her var det heller ingen store overraskelser da det omtrent var dødt løp hele veien inn mellom den amerikanske duoen Riley Amos og Bjorn Riley, til slutt ble Riley Amos – som faktisk var helt oppe på 7.-plass i eliteklassen i OL, dømt foran, og fortsatte dermed sin nærmest prikkfrie sesong.
For Norges del var det også oppløftende å få Rokke inn til en sterk 13.-plass, og Martin Farstadvoll kun to plasser bak der igjen. Søndag skal også Sivert Ekroll og William Handley i aksjon når U23-klassen gjør unna sin rundbaneøvelse.
Tour de France-åpenbaring utenfor podiet
Deretter var det klart for eliteklassene, der vi dessverre ikke hadde noen deltakere i aksjon i kvinneklassen.
Det ble som vanlig et skikkelig bikkjeslagsmål om medaljene. Puck Pieterse, som presenterte seg på landeveien under årets Tour de France, endte opp med den sure fjerdeplassen. Det ble svensk bronse til Jenny Risveds, slik det også ble i OL.
Kampen om gullet var spennende hele veien inn. Til slutt klarte Evie Richards å sikre gullet for Storbritannia, mens Pauline Ferrand Prevot måtte ta til takke med en litt sur sølvmedalje. Den franske jenta ble olympisk mester på hjemmebane i Paris, og har nok blikket fiksert mot søndagens rundbaneritt.
Mats Tubaas Glende har 16 døgn i høyden foran årets store høydepunkt. Rittprogrammet i forkant av mesterskapet har dog vært under pari.
Runde to mellom Pidcock og Koretzky
I herreklassen var det muligheter for revansje for Victor Koretzky, etter at det var omtrent dødt løp mellom ham og Tom Pidcock, før briten angrep det korteste sporet dypt inne i finalen på et helt ekstraordinært rundbaneritt i Paris.
Kjipt for franskmannen, naturlig nok. Men i dag skulle Koretzky få sin oppreising. Pidcock endte opp i grusen etter at han kolliderte med Luca Schwarzbauer underveis.
Med briten i trøbbel, var det full gass fra konkurrentene, slik at veien opp igjen skulle bli så lang som overhodet mulig. Inn på den siste runden hadde Koretzky klart å skaffe seg en luke i tet.
Denne gangen skulle han også holde den hele veien inn over målstreken. Bak ham ble det sølv til Charlie Aldridge og bronse til Alan Hatherly.
– Jeg er superglad for denne seieren. Jeg har vunnet mye i verdenscupen, men aldri klart å vinne i VM, sa han i seiersintervjuet vist hos TV 2 Play.
Han er fra Béziers syd i Frankrike, ikke langt unna grensa til Andorra, og la til at det var spesielt å konkurrere med nesten hele familien på tribunen.
– Jeg er så glad for å bære denne trøya. Jeg har vært topp 5 kortbane hele sesongen. Det er favorittdistansen min, men jeg ser likevel veldig fram til søndagen. Jeg er i godt slag, advarte han.
Også i herreklassen var det oppløftende norske prestasjoner. Knut Røhme syklet inn til 23.-plass, og tre plasser bak ham fulgte Mats Tubaas Glende.
Søndag skal den norske duoen i aksjon i rundbane-øvelsen.
Årets VM i terrengsykling i Andorra er i gang og 15 norske utøvere skal i aksjon i både utfor og rundbane, både i junior og seniorklassen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.