– VM er veldig sosialt, veldig bra arrangement, bra løyper og forhåpentligvis kommer det mange nordmenn også når det er på hjemmebane, sier Bø.
– Flest mulig burde benytte seg av muligheten til å sykle VM på hjemmebane, sier hun.
Det er nemlig helt vanlig at folk flest deltar i Maters-VM. I fjor gikk Masters-VM i Sør-Afrika, og da var sikkert halve feltet rett og slett sørafrikanere som hadde lyst til å være med, uten at de hadde noen ambisjoner om pallen, forteller Bø.
– De beste i feltet er helt på elitenivå, særlig i de yngre klassene, mens halvparten pleier å være utøvere fra hjemmenasjonen. Dermed er det et veldig sprang bare fra pallen og ned til 10. plass. Det kan fort være flere minutter, sier hun, og oppfordrer alle til å prøve seg.
EVIG UNG: Seier til Gjertrud Bø er blitt en tradisjon i masters-VM. Foto: Kristoffer Kippernes
– Jeg har jo ambisjon om seier. Det er lov å prøve seg, sier Bø, som mener seier er innenfor rekkevidde så lenge hun er frisk og rask.
– Jeg har trent bra, så det er jeg ikke så bekymret for. Men det kan jo alltid skje uhell, sier hun.
De siste åra har det vært en trend om at også rundbaneritt har bygde elementer i løypa.
– Det er mye likt som i World Cup, med hopp og doseringer og kuler og slikt, sier hun ivrig.
Slik sett anbefaler hun alle som har lyst til å prøve seg i VM å kjøre et vanlig terrengritt av type United Bakeries-cup eller andre lokale varianter.
– Det er lurt å trene litt på stisykling, for du blir ikke god i rundbane av å sykle turritt slik som Birken og Grenserittet, konstaterer Bø.
– UB cup og slike ritt er mer relevant, og Norgescup rundbane, sier Bø, og legger til at det ikke er for sent å begynne å øve seg.
– Det er ikke så veldig mye trening som skal til før en føler seg tryggere, sier hun.
Gjertrud Bø
Alder: 52
Klubb: Soon CK
Bosted: Ås
Gren: Rundbane
Meritter: NM-gull rundbane, NM-gull utfor, 7 VM-gull rundbane masters
UNG VETERAN: Espen Johnsen (34). Foto: Kristoffer Kippernes
Espen Johnsen er bare 34 år og på alder med veteranene i det vanlige verdensmesterskapet. Han la opp utforsyklingen for tre år siden og har de siste årene holdt seg form med enduro. Nå gleder han seg til å sette seg på utforsykkelen i Hafjell.
– VM i Norge kan bli helt fantastisk, gliser Bergli-Johnsen.
– Løypene i Hafjell har alt det som skal til for å være helt i verdenstoppen, og arrangøren har etter hvert fått mye erfaring. De gjør alltid en god jobb og alt går på skinner, sier Bergli-Johnsen imponert.
Han håper å få flest mulig av sine gamle konkurrenter i norgescupen til start i Masters-VM.
– Norge er en liten nasjon, men vi har mange gode syklister. Jeg håper mange stiller opp og bidrar til at VM i Hafjell blir en kjempeopplevelse for alle, sier Bergli-Johnsen.
På egne vegne er han imidlertid litt usikker med tanke på.
– Det er jo første gang jeg er med på et slikt master-VM så jeg vet jo ikke hvor nivået ligger. Men jeg håper at jeg kan være blant de topp 15, sier han beskjedent.
Espen Bergli-Johnsen
Alder: 34
Klubb: Bergen MTB klubb
Bosted: Bergen
Idrett: Utfor/enduro
Meritter: NM-gull utfor 2001 ,2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010
MASTERS VM
Dato:21.-26. august, Hafjell og Lillehammer Pris:100 euro for rundbane, 150 euro for downhill (inkl. heiskort) Påmeldingsfrist:11. august
Alder: Alle ryttere som er født 1984 eller tidligere (betyr at de fyller 30 år i løpet av 2014) kan melde seg på.
Lisens: Det er kun ryttere som har løst lisens i kategorien Master i 2014 som kan melde seg på. Ryttere med engangs turlisens kan ikke melde seg på/delta.
UCI-poeng: Ryttere som er 30 år eller eldre, og som har oppnådd UCI poeng etter NM rundbane og utfor(DH) i 2013, kan ikke delta. Drakter:Det er ikke krav til å kjøre med landslagstøy. Utøverne kan kjøre i sitt eget klubbtøy.
Nettsider: http://mtbworldchamps.com/masters