MULTITALENT: Kamilla Aasebø er vant til å vinne mye. Samtidig higer hun etter tøffere konkurranse internasjonalt og nye dueller mot Lisa Jorde. Foto: Knut Andreas Lone
Lesetid: 7 minutter
Denne sesongen har Kamilla Aasebø inntatt sykkelsporten som en aldri så liten virvelvind.
– Det har vært veldig gøy. Det er kult å vinne i Norge, men det er utlandet som er det store, påpekte Oslo-jenta overfor terrengsykkel.no i slutten av juni.
Det var før hun reiste ned til EM i Portugal med terrengsykkelen. Som førsteårs ble hun knepent slått av tyske Carla Hahn i short track. 16-åringen (nå har hun fylt 17) fullbyrdet likevel mesterskapsdebuten med et strålende EM-sølv. Siden ble hun nummer sju i det ordinære rundbanerittet.
I forkant hadde hun også dominert landeveisscenen under NM i Sandnes. Aasebø vant fellesstarten 51 sekunder foran VM-aktuelle Ina Nakken og Mia Kronheim Gjertsen.
Tok igjen alle de andre
Under gaterittet noen dager i forveien gjorde hun som Herman Emil Eriksen, Jørgen Nordhagen og Thomas Eriksen; hun tok igjen alle de andre deltakerne med én runde (eller mer).
Hun gjorde det til og med helt alene.
– Jeg hadde lyst til å være med å gjøre det til et litt hardt løp. Så fikk jeg plutselig luke ut av en sving. Da tenkte jeg bare at jeg måtte kjøre litt for at de andre skulle slite litt for å ta meg igjen. Så ble luka større og større. Jeg visste ikke hvor langt bak de andre var, før jeg plutselig så dem foran meg. Jeg følte meg jaget hele veien, så da bare tråkka jeg på, sier hun til terrengsykkel.no.
TV 2 viser alle disipliner fra «Super-VM» i Glasgow. Full oversikt her!
Etter den helga tok det ikke lang tid før hun også ble tatt ut av landslagssjef Carl Erik Pedersen til å stille til start under VM-fellesstarten lørdag 5. august.
Som førsteårsjunior er hun altså i norgestoppen i to forskjellige disipliner. Så hva slags bakgrunn har hun, egentlig?
Terreng, landevei og ski
Aasebø forteller selv at begge foreldre hennes (Eva og Morten) har vært aktive innenfor idretten. Dog ikke som syklister.
Men langrennsløpere!
– Så jeg driver med langrenn og. Jeg er aktiv skiløper, sier 17-åringen som naturlig nok også er ganske god der også. I vinter ble hun Norgesmester på 7,5 kilometer klassisk i Alta.
Hun har også en andreplass fra norgescuprennet på Tolga og seier fra sprint på Lillehammer.
– Det var egentlig pappa og onkelen min som begynte å sykle en del, så fikk de broren min (Kasper) til å starte. Det var egentlig det som gjorde at jeg også begynte. Jeg synes det var veldig gøy å sykle, og syklet veldig mye i terrenget først, sier hun og anslår at hun var i 6-årsalderen da hun begynte å leke seg i terrenget.
Et par, tre år senere ble hun også sluppet fri på landeveien.
– Det er jo et spørsmål som presser seg på; hvordan har du tid til alt dette?
– Jeg holder på med tre idretter hele året, så jeg har mye å gjøre. Men det har egentlig alltid vært sånn, forteller hun.
Jørgen Nordhagen (18) er god i fire idretter. Nå har han signert proffkontrakt for verdens beste sykkellag, men skal trolig knapt røre sykkelen i vinter.
Vinner ofte
Syklinga gjør hun unna for Sportsklubben Rye, mens langrennsbiten foregår for Kjelsås langrenn. I tillegg er hun elev ved Wang Toppidrett i Oslo.
– Som langrennsløper eller terrengsyklist?
– Jeg går linja for terrengsykling, og det kan jeg kombinere med langrenn. Det er veldig fint lagt opp til at jeg kan gjøre det jeg har lyst til, og at jeg kan bli god i alle tre idrettene. Jeg synes det er veldig bra, sier hun.
I 2019 – da var hun bare 13 år gammel – vant hun Grenserittet og Birken i sin aldersklasse. Birken vant hun både i terrenget og i skisporet.
Ettersom det ikke er altfor mange jenter her hjemme som holder på med terrengsykling, er det kanskje heller ikke så rart at hun higer etter å teste seg selv mer internasjonalt.
Vil måle krefter med Lisa Jorde
Aasebø hadde fått en solid sparringpartner i Lisa Kristine Jorde (Tangen Watt og Oksygen Cykleklubb), men hun har vært ute store deler av sesongen med luftveisplager.
I fjor vant Jorde alle norgescuprittene i juniorklassen, og i hennes fravær har Aasebø gjort det skarpt så langt denne sesongen.
Selv håper SK Rye-jenta å møte sin ett år eldre konkurrent i ritt utover høsten:
– Jeg har gledet meg til å sykle mot Lisa denne sesongen, men så ble hun syk. Jeg var ikke med i det første NC-rittet, og så ble hun syk før det neste – der jeg skulle være med. Så har hun ikke stilt på noen av de andre, så det litt synd sånn sett, for jeg har gledet meg til duellen, innrømmer hun.
I mai fikk hun muligheten i utlandet da hun syklet verdenscup i tsjekkiske Nove Mesto. Fra startposisjon 78 tok hun igjen nesten hele feltet, og ble nummer to bak den supersterke, amerikanske jenta, Andie Aagard.
Forskjeller på grenene
Det er naturlig at det stilles spørsmål rundt når hun trenger å spesialisere seg innenfor én av de forskjellige idrettsgrenene holder på med, men enn så lenge forteller Kamilla at hun stiller opp til konkurranser hun synes er morsomme.
Hun forteller at hun liker action-biten fra terrenget med hopp og krevende partier, mens også de taktiske aspektene ved landeveissyklinga fascinerer henne.
– Det er mye mer spennende med taktikk og sånn. Terrengsykkel er mer å kjøre det man har ut fra start. Det er selvfølgelig noen ganger taktisk der og, men landeveien er litt annerledes. Det er mye mer fart og veldig kult, sier hun.
For en så aktiv 17-åring, med røtter innenfor både Rye og Kjelsås, blir det etter hvert en livsstil å absorbere store treningsmengder året rundt.
Hun sier også følgende om motivasjonen, som kanskje kan inspirere den voksende generasjonen av norske sofamosjonister:
– Jeg er veldig glad i å bli sliten.
– Eller, det er en veldig deilig følelse etterpå, når man er ferdig. Og det får jeg gjort i alle tre idrettene. Jeg trives med å gå på ski og jeg trives med å sykle. Jeg synes det er gøy, miljøene er bra og det er der jeg har hele vennekretsen min.
Fra Jorde til Bjørgen
Når vi spør henne om hva slags sportslige forbilder hun har, er det ganske naturlig at det finnes både syklister og langrennsløpere på den lista:
– Jeg tar med meg forskjellige egenskaper fra folk. Jeg synes Lisa Jorde er veldig flink til å kjøre teknisk. Hun er et fint forbilde der. Sara Bergsholmen Hoven er kjempetøff i hodet noen ganger, det synes jeg er tøft. Det er mye jeg kan lære av andre tøffe jenter som holder på med terrengsykling. Et mer generelt forbilde er kanskje Marit Bjørgen. Jeg synes hun virket så hyggelig, så hun likte jeg veldig godt.
– Så på veggen på jenterommet henger det bilder av Marit Bjørgen og Lisa Jorde?
– Nei, det er ikke helt sånn. Jeg vet ikke. Det er veldig mange folk i sykkel- og langrennsmiljøet man kan se opp til. Ta forskjellige ting de er gode på, og lære av dem. Jeg har mange forbilder.
– Hvis du kan velge én konkurranse du har lyst til å vinne i løpet av livet, hva velger du da?
– Det vet jeg ikke. Jeg har lyst til å vinne både OL langrenn og på sykkel. Alle tre i løpet av samme år, med VM eller noe. Jeg vet ikke. Alt er gøy. Det viktigste er at det er gøy, sier hun.
Årets sykkel-VM går fra 3. til 13. august i Glasgow i Skottland. Her tar vi deg igjennom norske ryttere, rittprogrammet, løypene, TV-tider og mye mer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.