Veteranen Catharine Pendrel tok for seg av åssiden i Hafjell som om den var hennes lokale intervallbakke. Allerede ved passering langesonen halvveis på første runde hadde hun opparbeidet seg en solid ledelse. Derfra og inn syklet med en trygghet og selvsikkerhet som er en verdensmester verdig. Selv en punktering på sisterunden kunne ikke frata den suverene kanadieren verdensmestertittelen.
- Jeg fikk en god start og kom tidlig i tet. Prøvde å si til meg selv at dette er et helt vanlig ritt, og fokuserte på meg selv og min egen sykling. Jeg slappet av, senket skuldrene og syklet mitt eget ritt. Fjorårets VM gikk ikke bra for meg, og jeg hadde veldig lyst til å gjøre det bra i år. Det føltes så innmari innmari godt å vinne i dag, sa en rørt Pendrel.
I en løype som i Hafjell må du være en superklatrer i tillegg til at du må flyte som en sommerfugl i utforkjøringene. Pendrel benyttet seg av sin fulldempede Orbea-sykkel til å virkelig sprenge feltet.
- Jeg valgte fulldemperen, og det føltes kjempebra. Det er ikke så farlig med småfeil når en er på fulldemper.
Polske Maya Wloszczowska lå lenge på andre plass og kjempet sammen med Irina Kalentieva fra Russland for å tette luken opp til Pendrel. Dahle Flesjå fulgte på en sjetteplass og så ut til å skulle kjøre seg oppover mot og inn på pallen. Spesielt da Wloszczowska punkterte åpnet det seg en mulighet. Men i stedet for å sykle seg nærmere teten etter halvkjørt ritt begynte Gunn-Rita og merke kjøret. Fjærlette Kalentieva brukte klatreegenskapene sine til å komme nærmere Pendrel i tett og befeste andreplassen, samtidig som hennes gode teknikk nedover sikret plasseringen. Bak kom en jagende Lea Davison og sikret USA deres andre bronsemedalje på to dager.
STERK: Lille Irina Kalentieva sikret andreplassen med solid kjøring hele veien. Foto: Øyvind Aas
Gunn-Rita Dahle Flesjå fikk det tøft utover i rittet og fant ikke den flyten utfor som flere av konkurrentene hennes hadde. Hun tapte tid både oppover og nedover. I mål endte hun på en litt skuffende 9. Plass, over tre minutter bak den råsterke kanadieren i tet.
- Dette var en av de dagene med sinnsykt laktat, som man aldri blir kvitt. Det er den tyngste dagen jeg har hatt følelsesmessig i bein og egentlig hele kroppen på lenge. Det er veldig synd når det skjer på slik en fantastisk dag med VM på hjemmebane. Men jeg har hatt en god sesong uansett resultatet i VM, fortalte en svært skuffet Gunn-Rita.
- Det har vært et fantastisk mesterskap hele uken. Vi har forberedt oss så godt vi kunne og har hatt en god følelse. Men når en har de beina som jeg hadde i dag har en ikke sjans. Det blir bare tynrre og tyngre. Jeg prøvde å si til kroppen at det går fint dette her men, det gjorde ikke det. Når en har syklet i 20 år vet en når ting ikke fungerer, og i dag var en slik dag. Noen dager er bare sånn. Jeg sa på forhånd at jeg er i god nok form til å kjempe om medalje i dag, og det var jeg også. Men det er så hardt blant de ti beste nå at har man en dårlig dag går det ikke.
Slovenske Tanja Sakelj punkterte på førsterunden men sammen med landsvenninnen Blaza Klemenic jaget hun lenge tredjeplassen. Men Lea Davison ble for sterk på sisterunden. Også kanadiske Emily Batty kjørte seg jevnt oppover et litt tungt midtparti.
- Jeg har hatt en god sesong og håpet virkelig på medalje i dag. Det hadde vært fantastisk med to kanadiere på pallen. Men løypen var fantastisk, og det norske publikum var fantastiske. Gunn-Ritas fanclub is crazy!, sier Batty mens kubjellene ringer i bakgrunnen.
Superveteranen Sabine Spitz lurte seg også foran Gunn-Rita på slutten og sikret at hun ble den raskeste av de over 40 år.
SLUTTSPURT: Lea Davison kom sterkt på siste runden og sikret bronsen for USA. Foto: Øyvind Aas
TAPPER: Gunn-Rita kjempet tappert, men fikk aldri den lette flyten vi ser når hun er i toppform. Foto: Øyvind Aas
Lene Byberg var en stund inne blant de 15 beste men fikk det også hun litt tøft på slutten. 17. plass i mål er likevel godkjent for Lene Byberg som fortsatt er et stykke unna formen fra 2009.
- Mitt beste ritt i år kom i VM! Jeg hadde ingen forventninger på forhånd og ikke noe press. Jeg visste jeg komme til å være fornøyd med å bli nummer 25, og nå ble jeg 17. Det var virkelig en opplevelse, og kjempestemning, forteller en svært glad Lene.
Heidi Rosaasen Sandstø startet på bakerste rekke men kom raskt inn blant de 40. Gjennom rittet plukket hun omtrent en plass pr runde. Hun endte opp på en 32. plass.
- Jeg startet bakerst og kjørte jevnt og trutt hele veien. Jeg hadde ikke noen forventning om plasseering, men siktet bare på å kjøre gjennom. Det var helt fantastik med publikum. Hadde man en tung periode kom de og heiet deg frem. Løypen er typisk norsk. Mye skarpe steiner og røffe forhold som vi i Norge er godt vant til. Jeg tror utlendingene har testet ut mye forskjellige dekk, sier Heidi.
Elisabeth Sveum brakk setepinnen på andre runde og måtte løpe til teknisk sone for hjelp. Hun var inne blant de 50 beste tidlig, men falt ned til 62. plass etter brekkasjen og ble tatt igjen med en runde.
Resultater kvinner elite XCO VM Hafjell
Catharine Pendrel Canada
Irina Kalentieva Russland
Lea Davison USA
Tanja Sakelj Slovenia
Blaza Klemencic Slovenia
Emily Batty Canada
Maya Wloszczowska Polen
Sabine Spitz Tyskland
Gunn-Rita Dahle Flesjå Norge
Juliet Bresset Frankrike
17. Lene Byberg Norge
32. Heidi Rosaasen Sandstø Norge
62. Elisabeth Sveum Norge
Terrengsykkel kommer tilbake med mer. Følg med.