JAKTER KONTRAKT: Mats Tubaas Glende (til høyre) har vært plaget med allergi i deler av årets sesong. Under verdenscupen i Les Gets har det løsnet, men 24-åringen er fremdeles usikker på om det er nok til å lande en proffkontrakt.
Lesetid: 6 minutter
Verdenscuphelga i Les Gets ble en solid opptur for Mats Tubaas Glende. Først fikk han overraskende muligheten til å sykle kortbane og kvitterte ut en solid 19.-plass.
Snaue halvminuttet bak vinneren Alan Hatherly, Charlie Aldridge og en heroisk duellerende verdensmester i disiplinen, Sam Gaze.
– Jeg ble jo nummer 8 i kortbane i NM, så du kan jo si det var framgang å bli topp 20 i verdenscupen, selv om det også viser at nivået der hjemme er bra, sier Tubaas Glende til terrengsykkel.no.
– Jeg forsto det kom litt overraskende på at du i det hele tatt skulle delta?
– Ja, jeg fikk vite det på fredag morgen. Jeg hadde intervaller på torsdag, og sto egentlig klar i varmedrakta foran en økt dagen etter. Så ringte Eddy (landslagssjefen, vår anm.) og sa at jeg nok heller burde ta en rolig halvtime på aeroen, fordi jeg skulle sykle kortbane. Men det gikk veldig bra og det var moro å sykle, forteller han.
I tenkeboksen rundt egen framtid
Litt av grunnen til at både han og Knut Røhme fikk sjansen, var at flere terrengsykkelprofiler prioriterte høydeopphold foran OL i Paris.
Hvis du studerer TV-skjermen nøye i disse dager, kan du også plukke opp et par gyldige fravær som akkurat nå velger å prioritere Tour de France.
Under søndagens olympiske øvelse nøt Tubaas Glende godt av luksusen det var å starte i tredje startrekke. Til slutt endte han på en 32.-plass av 80 startende. Også denne gangen var Hatherly sterkest.
De gode opplevelsene i Les Gets kom i «grevens tid» for Soon CK-rytteren. I en alder av 24 år er han nå i tenkeboksen rundt hvordan hans framtidige satsing kommer til å se ut.
– Følte du at du hadde litt kniven på strupen i forhold til å gjøre noen gode prestasjoner i verdenscupen denne helga?
– På en måte følte jeg det nok mer i den retning i Val di Sole og Crans-Montana, for da var jo fremdeles OL-uttaket åpent. Med det ute av verden, følte jeg at jeg var litt mer stressfri. Jeg har kjent at kroppen har fungert bedre og jeg kjørte et bra NM forrige helg. Det har gitt meg mer selvtillit. Jeg hadde lavere skuldre nå enn under de to foregående verdenscupene, så det kan fungere godt å ha en litt mer «chill inngang» og, påpeker han.
Reddet av Olympiatoppen
Terrengsykkel.no har tidligere fokusert på de økonomiske vanskelighetene Norges Cykleforbund har havnet i. Det er blant annet kuttet flere årsverk i bemanningen rundt de forskjellige sykkelgrenene, og der var det heller ikke i utgangspunktet så mye å kutte i.
Tubaas Glende og Knut Røhme har som eliteutøvere fått sårt tiltrengt tilskudd fra Olympiatoppen i kraft av at det er OL-sesong via prosjektet «Det krevende steget».
Simen Smestad fikk ut potensialet i svært krevende løype.
Hva som skjer med tilskuddet neste år er foreløpig uavklart, men det setter potensielt eliteutøverne i en vanskelig situasjon.
– Uten støtten fra Olympiatoppen hadde det ikke vært noe eliteopplegg i år, slik jeg har forstått det. U23- og juniorlandslaget har sitt eget opplegg som er støttet av en ekstern sponsor, sier han.
– Hva tenker du rundt det?
– Jeg er veldig takknemlig for støtten jeg har fått fra Olympiatoppen. Uten den hadde det ikke gått. Samtidig gir det en usikkerhet for hva som skjer neste år. Det er litt kjedelig, akkurat nå framstår det veldig uavklart, sier han.
– Hadde løst alle problemer
Den mest opplagte løsningen er å gå samme vei som Petter Fagerhaug, Røhme og Erik Hægstad har forsøkt, med vekslende hell, kan man vel si.
Altså å forsøke å karre til seg en proffkontrakt foran den kommende sesongen.
– Målet mitt er å bli proff. Det hadde løst alle problemer. Da har man det opplegget man trenger uten at man trenger å bekymre seg for noe, sier Tubaas Glende.
– Er det realistisk å få til det foran neste år?
– Jeg føler det er ganske realistisk. Jeg føler at jeg fikk vist at jeg har noe der oppe i verdenscupen å gjøre. Men jeg har hatt en ganske trå start på sesongen. Det er ikke spesielt positivt å kjøre fire ganske dårlige konkurranser i verdenscupen. Det er jo nesten halve sesongen, påpeker han.
Holdt igjen av allergi
Årsaken til at ting begynte å løsne for ham i forbindelse med NM i Vigrestad nylig, mener han er at han er kvitt problemene med allergi som han slet med tidlig i sesongen.
Å konkurrere i en tøff idrett som terrengsykling er ikke bare-bare når kroppen holdes i jerngrep av gress- og bjørkepollen.
– Jeg slet enormt med allergi tidligere i sesongen. Jeg hadde tette bihuler i fire-fem uker. Det var helt jævlig. Jeg fungerte normalt i hverdagen, men det var vanskelig å kunne prestere. De siste tre-fire ukene har det gått bedre og bedre, så det er nesten kjipt at det ikke er løp på en stund nå.
Akkurat nå er Tubaas Glende på en ukes ferie i Morzine, og han skal faktisk ikke i aksjon igjen før om seks uker. Det er en naturlig konsekvens av at alle veier i utgangspunktet skal føre til OL i Paris, der Røhme har stukket av med den eneste, norske startbilletten.
Han vurderer å stille opp på en konkurranse i World Gravel Series i Polen, men har foreløpig ikke staket ut kursen som leder mot VM i Andorra i månedsskiftet august/september:
– Per nå er ingenting skrevet i stein, men jeg vurderer Vasaloppet i august, og muligens en del av UCI Gravel World Series, forteller Tubaas Glende som og reiser til høyden med Røhme i forkant av VM.
Privat satsing ikke forlokkende
Innimellom slagene er han nødt til å sondere markedet for å finne ut av om det er noen av profflagene som har lagt merke til prestasjonene hans i Les Gets, eller noen av de andre WC-rundene han har vært igjennom så langt i sesongen.
– Det gikk jo bra nå i helga, så jeg får håpe at det vekker litt interesse hos noen. Det er i hvert fall noe jeg jobber litt opp mot. Det er jo eventuelt på den måten man kan få muligheten til å fortsette. Det blir litt «vinn eller forsvinn» for min del.
– For din egen del, når føler du at du trenger en avklaring for din videre satsing i terrenget?
– Jeg tror ikke jeg har ett år med 100 prosent privat satsing inne, uten å gjøre andre kompromisser som kommer til å gå utover satsinga. Det hadde vært utrolig kjedelig om det ikke hadde blitt noe neste år, men jeg håper å få mer klarhet i løpet av sommeren. Jeg har vel satt en slags deadline i etterkant av VM. Da føler jeg mye må være i boks, forteller han.
PS: Det har som vanlig vært mange norske utøvere i aksjon i verdenscupen denne helga. Blant høydepunktene kan vi trekke fram 23.-plass til Sivert Ekroll og 27.-plass til William Handley i rundbane i U23-klassen. Knut Røhme ble nummer 26 i kortbane, men endte et stykke bak teten søndag. Oda Laforce markerte seg med 38.-plass i rundbane.
Siden 2017 har elsykler hatt en generelt unntak for bruk i utmark. Et nytt lovforslag kan nå sørge for dramatiske endringer på bruken.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.