Norgescuprunden på Lillehammer går 19. og 20. august, og består av rundbaneritt og kortbaneritt med UCI-status. David Tofthagen, som er leder i Lillehammer CK, håper det kan bidra til å heve nivået på rittene.
– At vi får UCI-status håper vi kan bidra til at Norgescupen vår trekker internasjonal deltakelse, i hvert fall fra andre nordiske land, men kanskje en og annen utenlandsk rytter utover det også. Da vil det bli enda høyere nivå på rittet, sier Tofthagen.
Klubben har nemlig enda større ambisjoner på sikt: Lillehammer CK ønsker seg verdenscup i rundbane, og vil bruke Norgescuprunden til samle erfaring og kompetanse.
– Vi har ambisjoner om å arrangere en verdenscuprunde her på sikt. Vi vet ikke helt når en slik verdenscup kan bli, men det er noe vi snakker om her i klubben. Det er flere brikker som må falle på plass før det kan skje, men det er noe vi har i bakhodet når vi utvikler løypene her. En del av avtalen vår med Birkebeineren stadion er at løypene våre skal holde verdenscupstandard både på lengde og kjøretid, sier Tofthagen.
Saken fortsetter under
Det har vært kjempet på internasjonalt nivå på Birkebeineren Stadion før. Her fra masters-VM i 2014. Foto: Kent Murdoch
Les også: Slik blir Norgescupen 2017
Drevne arrangører
Lillehammer CK er ingen nybegynnere på arrangørsiden. Klubben arrangerte Norgescup rundbane i 2012, Norgesmesterskap i rundbane året etter, og i 2014 var det masters-VM i klubbens anlegg på Birkebeineren stadion.
Saken fortsetter under
Lillehammer hadde masters-VM i 2014, og flere av disse traséene er videreutviklet for Norgescupen i 2017. Foto: Kent Murdoch
Les også: Masters-VM Endelig verdensmester
Det ble lagt ned betydelig arbeid med løypene i forkant av masters-VM i 2014, og i 2016 fikk Lillehammer CK 100.000 kroner av Sparebankstiftelsen til å utbedre løypene. Den jobben har blitt gjort i løpet av sesongen, og deler av de løypene som skal brukes til Norgescupen i august ble innviet da Lillehammer CK arrangerte klubbmesterskap i slutten av oktober. Det som ble testet fikk tommel opp fra eliterytterne.
– Jeg må bare gi kudos til Arnt Rønning, som har stått på som en helt gjennom høsten og jobbet og jobbet. Det er veldig kule løyper. Det er gjort veldig mye der siden de ble bygget til VM i 2014, og det er gjort mange nye forbedringer. Vi kjørte i deler av det som skal være Norgescup-løypa neste år, og det er det bare å glede seg masse til, sier Erik Nordsæter Resell, som ble klubbmester i Lillehammer 2016.
Saken fortsetter under
Startfeltet i Lillehammer CKs klubbmesterskap i oktober var en Norgescup verdig. Rytterne roser løypebyggerne for spennende traséer og gleder seg til Norgescup på hjemmebane i august 2017. Foto: Erling Høyem
Les også: Slik gikk klubbmesterskapet i Lillehammer CK
Tofthagen legger til at klubben sitter på mye kompetanse og mange ildsjeler som bidrar på flere plan.
– Vi har en god gruppe elitesyklister på rundbane som kommer med innspill til løypene og som også er med å kjøre trillebårlass på trillebårlass med grus inn i anlegget når vi bygger og utbedrer løypene her. Men skal vi få til store ting, er vi også helt avhengig av at det er ildsjeler som vil hjelpe til, sier Tofthagen.
Les også: Furusjøen Rundt blir UCI World Series
Rekrutteringseffekt
Tofthagen håper også at det å arrangere en Norgescuprunde kan bidra til å rekruttere flere barn og unge til å sykle terreng.
– Det har vært mye fokus på landevei her i klubben de siste årene, men vi har også sterke tradisjoner på terreng og en god gruppe eliteryttere på rundbane, så ved å ta på oss en Norgescuprunde ønsker vi å vise at vi er seriøse på terreng også, og kanskje rekruttere flere til å bli med på rundbane. Vi ser gjerne at flere barn og unge blir med og kjøre terreng, sier han.
BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.