FOKUS MOT REKRUTTERINGEN: Dersom norske syklister skal ta ytterligere steg, er det nødt til å konkurrere i utlandet. Jon Henrik Handley har derfor valgt å støtte landslagsaktiviteten i forbundet via sitt WO2 Max-konsept.
Lesetid: 6 minutter
– Jeg har aldri sittet så mye med Excel-arkene tidligere som jeg har gjort fra midten av januar og fram til nå, sier landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter til terrengsykkel.no.
Forbundet har fått noen midler via Olympiatoppen inn mot OL, men for rytterne i junior- og U23-klassen har det vært enda mer sparsomt med ressurser enn før.
Landslagssjefen er i utgangspunktet ikke vant med å ha komfortable budsjettposter å lene seg på:
– Det har vært ganske trått på den finansielle biten i forhold til hva vi ønsker å gjøre. Det har vært krevende å få til gjennomføring av mesterskap og verdenscup. Resultatet hadde blitt at egenandelene hadde vokst seg enda større, påpeker han.
Norge stiller med fem utøvere i juniorklassen under terreng-VM. To av dem kommer fra lille Sande i Vestfold.
Øremerket junior/U23
Mens landslagssjefen satt og klødde seg i hodet foran skjermen med Excel-arkene, dukket det plutselig opp en e-post fra Jon Henrik Handley. Han startet sammen med Bernt Enge Larsen for noen år tilbake et utviklingslag for terrengsyklister som heter Team WO2 Max.
– Jeg hadde ikke tatt noen kontakt med ham (Jon Henrik Handley, vår anm.). Det var han som sendte en mail og lurte på om det var noe han kunne stille opp med, forteller Knudsen Storsæter.
Resultatet ble at Noplan B AS/WO2 Max går inn med en pengestøtte pålydende 250 000 kroner i inneværende sesong. Overfor terrengsykkel.no klargjør Handley bakgrunnen for initiativet, og hvilke krav som følger med éngangsutbetalingen:
– Olympiatoppen har bidratt med midler inn til elitesatsingen fram mot OL, og disse midlene er øremerket de antatt sterkeste utøverne i OL-sesong. Vårt mål med å sponse landslaget er å sikre at det finnes litt «lys i tunellen» for de hardt satsende, norske talentene, så vi har kontraktsfestet at midlene skal øremerkes junior- og U23-klassen, sier Handley.
Ga forbundet ekstra gulrot
I bidraget fra Noplan B AS/WO2 Max ligger det også en utfordring. Handley sier seg nemlig villig til å matche summen dersom forbundet henter inn sponsormidler fra annet hold.
Bidraget har en øvre grense på nye 250 000 kroner.
– Hvorfor valgte dere en slik oppbygging av avtalen?
– Vi håper og tror at dette er en latent oppside landslaget vil arbeide for å oppnå, i tillegg mener vi at det vil være attraktivt for mange potensielle sponsorer å vite at sponsorbidraget automatisk kan dobles. Dersom landslaget lykkes med å skaffe eksterne sponsorer, kan de øke rammene for junior og U23 med opptil 750 000 kroner. Da blir det attraktivt for alle parter, påpeker Handley.
Landslagssjefen er tydelig på hva det økonomiske bidraget vil innebære for utøverne hans.
– Dette betyr enormt, og det kan jo også utløse flere midler. Hvis vi klarer å skaffe to sponsorer på 125 000 kroner hver, så vil beløpene matches, sier Knudsen Storsæter.
– Hvordan vil du beskrive sponsormarkedet slik dere opplever det akkurat nå?
– Det er vel ganske gjengs for norsk idrett at det oppleves fryktelig vanskelig. Det er ikke min rolle, men jeg har bidratt til å opprette dialog med aktuelle sponsorer. Inntrykket mitt er et pengene sitter langt inne og at det er utrolig vanskelig å få til, sier landslagssjefen.
Frykter ikke interessekonflikter
For Team WO2 Max i 2024 sykler William Handley, Lisa Jorde, Sivert Ekroll og Eline Ekroll.
Da satsingen ble startet foran 2021-sesongen var William & William (William Handley og William Høines Larsen), sønnene til initiativtakerne Handley og Larsen, utgangspunktet.
William Høines Larsen har siden besluttet å ta en pause fra terrengsykling på toppnivået.
Landslagssjef Storsæter Knudsen forteller at dialogen rundt WO2 Max og en eventuell påvirkning av landslagsuttak basert på pengestøtten fra faren til U23-utøveren William Handley, er et avklart tema.
Sivert Ekroll er blant verdens beste juniorer i terrengsykling. Nå banker profflag fra landeveien på døra.
– Gjør du deg noen tanker rundt at sønnen til Jon Henrik Handley er aktuell for U23-landslaget?
– Jeg ser at det er en kime til at mine uttak vil bli fulgt med argusøyne, og det har jeg heller ingen problemer med. Hadde dette vært en landeveislag, hadde det fort blitt vanskeligere. På landeveien skal du samle deg bak én som skal vinne rittet, og hvem som skal trå til i en rolle som hjelperytter er mer åpent. I terrengsykling er det lagt opp mye mer individuelt. Enten er du god nok til å prestere i rittet, eller så er du ikke. Jeg tror ikke det skal bli noen stor utfordring dersom vi skulle komme dit at det står og vipper mellom to utøvere.
– Har dere vært tydelige rundt disse tingene i samtaler med Jon Henrik Handley?
– Jeg opplever at han har vært veldig tydelig. Det står i kontraktene at det verken skal gagne eller ikke gagne utøverne fra WO2 Max når det gjelder for eksempel uttak på landslaget, sier Knudsen Storsæter.
– Unikt og raust miljø
Jon Henrik Handley har selv en bakgrunn som aktiv terrengsyklist, og skal om et par uker gi seg i kast med mektige Cape Epic for andre år på rad.
Konkurransen går over åtte etapper gjennom «Western Cape» i Sør-Afrika, og man sykler på lag med én annen utøver.
Handley beskriver terrengsykkelmiljøet som «et helt unikt miljø», som han opplever er «utrolig rause med hverandre».
– Er det en utøver som ødelegger et hjul i konkurranse, er det alltid en konkurrent som tilbyr seg et låne-hjul for å sikre at man får deltatt på like vilkår. Det er jo en fiffig motpol til for eksempel langrennssporten der utøvere på samme lag holder dagens smørevalg hemmelig for hverandre, eksemplifiserer han.
– Hva er din motivasjon for å gå inn å hjelpe forbundet i en økonomisk vanskelig situasjon?
– Litt av det dreier seg om å fordele ressurser til beste for dette miljøet som er så verdifullt for alle som satser terrengsykkel i Norge, sier han og fortsetter.
– Landslaget er trolig den viktigste døråpneren og utviklingsplattformen for unge utøvere som ønsker å satse etter videregående, og kan løfte norske talenter ut på internasjonale arenaer og konkurranser. Til tross for at terrengsykkel alltid har forholdt seg til begrenset med budsjetter og ressurstilgang, ble det spesielt utfordrende denne sesongen. Landslagssjefen og serviceteamet gjør en enestående jobb for å skape et attraktivt miljø og samhold. Da er det viktig at det bidras med økonomiske ressurser for å åpne muligheter for en knallsterk junior og U23-gruppe som viser stort potensial i internasjonale konkurranser. Det er helt avgjørende at disse matches internasjonalt om vi skal sikre videre utvikling og bygge en solid stamme av norske utøvere på kort og lang sikt, sier han.
– Du er inne i bildet her både som pappa og sponsor. Ser du noen potensielle fallgruver forbundet med at sønnen din William er en aktiv utøver på lagene du er med å sponse?
– Vi forsøker å holde to armlengders avstand til landslagets vurderinger og beslutningsmandat. Det er viktig at landslaget ikke påvirkes av kommersielle krefter, men gjør objektive og gode beslutninger basert på sportslige resultater og forutsetninger. Optimalt sett skulle det være separate skott mellom privatlag og landslag, men når det ikke er andre inntektskilder tilgjengelig, så må man trolig forholde seg til det klassiske «pest eller kolera», og gjøre det beste ut av det.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.