Tidseffektivt, hardt, variert og sosialt i koronavennlig format uten nærkontakt med andre deltakere. Innesykling har tatt av, og det er først og fremst på Zwift det skjer. Og det er ikke bare landeveissyklistene som er hekta.
Borghild Løvset er en av de som nå sykler flittig innendørs. Hun skal også representere Norge i tidenes første Zwift-VM 9. desember. Foto: Kristian Tokle
Lesetid: 7 minutter
Har du lagt merke til at «alle» er inne og sykler i digitale eventyrverdener? Hva i all verden driver de med der, og hvorfor har de trukket inn på loft og kott, eller tatt over stuer og gjesterom i stedet for å sykle rundt i skogen?
Terrengsykkel tok en prat med to syklister for å høre hva de tror er grunnen til at innesykling har tatt av, og hva de får ut av innesyklingen: Borghild Løvset og Odd Erlend Hansen Berg.
Borghild Løvset er tidligere NM-vinner i terrengsykling med fem NM-gull i maraton og en av to norske kvinner som er tatt ut til VM i e-sykling. 39-åringen fra Orkanger begynte med Zwift-ritt i høst.
Slik «zwifter» du
For å sykle i Zwift må du ha en interaktiv rulle og en form for wattmåler, samt at du må opprette en profil i Zwift og fylle inn data som vekt og vanlig personalia, og laste ned Zwift-appen til den enheten du skal bruke.
Inne på Zwift kan du sykle tur eller trene på egenhånd, kjøre terskelwatt-test (FTP-test), bli med andre på fellestur, eller delta i organiserte ritt og «challenges» - ulike former for utfordringer lansert av Zwift. Alt av ritt, turer og trening foregår i Zwifts digitale universer. Noen ritt er åpne for alle, andre krever kvalifisering.
Det finnes andre interaktive rullesykle-konsepter, men siden Zwift i fjor høst inngikk en partneravtale med UCI om å levere de tekniske og administrative løsningene til alle formelle serier, ritt og mesterskap i UCI, har Zwift blitt den ledende e-sykkeltjenesten.
Hvorfor er innesykling blitt så populært? – Det er jo effektivt, for når sykkelen står der ferdig kalibrert og koblet opp på rulla, krever det nesten like lite forberedelse som å ta på seg joggesko. Dessuten er det lett å hive seg med på et ritt eller tur, og man føler at man gjør noe sammen med andre på et vis, sier Løvset.
Når og hvordan begynte du med Zwift og innesykling? – Jeg hadde brukt Zwift til trening før, men jeg kom i gang med ritt i høst. Jeg hadde løpt mye med barnevogna hele sommeren, så mye at jeg hadde begynt å få litt problemer med Akilles-betennelse. Da foreslo samboeren min å prøve Zwift, og da ble onsdagstrimmen plutselig noe helt annet.
Hva gir innesyklingen deg? – Det er framfor alt en veldig tidseffektiv treningsform.
På hvilken måte bruker du innesykling? – For meg er det en effektiv måte å få presset kroppen på, og jeg presser meg mye mer når det er ritt enn bare trening. Jeg så jo det på de første rittene i høst: Jeg har ikke hatt i nærheten av så høy puls siden jeg vant Birken i 2018, sier hun.
Er innesykling en del av treningsarbeidet, eller et eget mål i seg selv? – Jeg hadde egentlig bare mål om å få noen gode hardøkter. Men jeg gjorde det ganske bra i de første rittene i NCF-serien i høst, og plutselig ringte de fra NCF og lurte på om jeg ville være med i VM. Så nå plutselig er VM blitt et mål.
Hvilke ambisjoner har du med innesyklingen? – Jeg hadde egentlig ingen, annet enn å få noen gode hardøkter. Men når blir det jo en ambisjon å gjøre det best mulig i VM i desember. Jeg visste vel ikke helt hva jeg sa ja til, men jeg finner nok ut av det de neste ukene.
Hva er din favorittøkt i Zwift? – Onsdagsrittene i NCF-serien er perfekte. De tar bare litt over en time, og går etter at vi har fått barna i seng. Men til trening, så er det korte, harde intervalløkter som er favoritten, enten 4x4 minutter eller 4x5 minutter. Det er veldig effektivt.
Hva slags rulle har du og hvordan ser det ut der du har rigget deg til? – Jeg har en Wahoo Kickr trainer. Inntil nylig sto den på treningsrommet vi har bygget over garasjen, men vi fant ut at det var best å ha den inne. Så nå står den på lekerommet til eldstegutten vår Petter, når den ikke er ute på verandaen, da. Men til VM skal vi alle få låne Tacx/Garmin-ruller. Den står visstnok fast i tollen, men forbundet er på saken.
Å evereste betyr å sykle 8.848 høydemeter i en økt - tilsvarende høyden av verdens høyeste fjell: Mount Everest. Å vEvereste er å gjøre dette digitalt.
Dette sier Odd Erlend Hansen Berg (28) fra Gjøvik:
Hvorfor er innesykling blitt så populært? – Det er nok mange faktorer som bidrar til det. Zwift har blitt mer kjent og fått rotfeste hos folk. Nedstengingen ute i Europa og også i Norge i mars og framover våren har nok også dratt opp interessen mye. I Norge har vi jo også et brutalt klima mye av året, og det er fint å slippe å gå ut når det er som verst. Og så er det tidseffektivt. På halvannen time kan du sykle et helt ritt med tjue minutters oppvarming og en times konkurransetid.
Når begynte du med Zwift og innesykling? – Jeg har vært på Zwift siden 2016-2017, men det var først i fjor at jeg kom skikkelig i gang med ritt. Først var jeg med i det internasjonale laget Kiss Racing Team sammen med Tom Ove Kaland, Vidar Mehl og Morten Vaeng. Så startet vi de norske elitelaget Kalas eSport Racing Team i fjor høst, og da ble jeg med over dit.
Hvorfor begynte du med innesykling? – Jeg har jo som de fleste syklister syklet en del på rulle, og da smartrullene kom, oppdaget jeg at de var veldig bra til å styre intensiteten på intervalløkter. Du kontrollerer alt, og kan bestemme 100 prosent hvor harde øktene skal være.
Eget e-sykkel-VM
I fjor vedtok det internasjonale sykkelforbundet UCI å ta opp e-sykling som en offisiell gren, og under forbundstinget til NCF i mars vedtok det norske sykkelforbundet det samme.
I år arrangeres det for første gang i historien et offisielt verdensmesterskap i e-sykling. Det arrangeres 9. desember, og Norge stiller med fire ryttere totalt: to menn og to kvinner, som kjemper om tidenes første regnbuetrøyer i e-sykling og en god slump premiepenger. Zwift-VM er åpent for 200 ryttere, 100 menn og 100 kvinner.
Hva gir innesyklingen deg? – Vinterstid er konkurranseaspektet det viktigste. Det er utrolig bra konkurransetrening. Det ir mulighet til å øve på det taktiske med rykk-og-napp-kjøring som du møter i ritt ute også. Men innesyklingen er også bra O2-trening, og veldig tidseffektivt. I løpet av litt over en time kan du være ferdig med hele økta. Skal du sykle ute om vinteren tar det nesten like lang tid bare å kle på seg og gjøre klar sykkelen.
Hva synes du innesykling mangler sammenliknet med utesykling? – Det er vel mest naturopplevelsene, det å komme seg ut, komme til steder du ikke har vært og se noe nytt, eller se noe nytt i de plassene du pleier å sykle. Inne er det samme skjerm hver gang og mye likt.
Er innesykling en del av treningsarbeidet, eller et eget mål i seg selv for deg? – Det er et godt spørsmål. På en måte er det bare lek og moro, men når vi kjører de store seriene med livesendinger og pengepremier, så blir det et mål å prestere bra også, sier Hansen Berg.
Hvilke ambisjoner har du med innesyklingen? – Først og fremst å bidra i laget, slik at vi som lag kjører best mulig i de rittene vi er med i.
Hva er din favorittøkt i Zwift? – Det er ritt på litt under en time konkurransetid, med varierte løyper der det er litt opp og ned og noen innlagte spurter, slik at noen ramler av og det går noen brudd underveis, og skjer noe hele tida.
Hva slags rulle har du og hvordan har rigget deg til? – Jeg sykler på en Wahoo Kickr V5. Den har jeg satt opp på et eget rom. Der har jeg satt opp sykkelen med matter og to skjermer, og den kan stå ferdig rigget hele tida.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.