TRENER MED ZWIFT: Vidar Mehl er blitt hekta på Zwift og kjører nå nesten alle hardøktene på rulla som Zwift-ritt. Foto: Vidar Mehl
Lesetid: 3 minutter
Terrengsykkel har snakket med et knippe av landets skarpeste terrengsyklister for å finne ut hva som er deres yndlingsrulleøkter på rulla, hvorfor de like disse og hvilket treningsutbytte disse gir.
Vidar Mehl, som også tidligere vintre har kjørt opp mot 20 timer i uka uten å komme av flekken, er glad i rulla som treningsverktøy.
– Det stemmer at jeg bruker rulla en god del, sier han.
I høst begynte Mehl å bruke simuleringskonseptet Zwift, og det har ikke blitt færre rulleøkter av det. Mehl kjører alt av hardøkter på rulla vinterstid med unntak av treningsopphold i varmere strøk. Han er nemlig ingen tilhenger av kulde, is og lag-på-lag med klær når det skal logges kvalitet.
– Terskelen for å ta en 1- til 3-timers rolig økt inne er lav sammenliknet med å ta på seg tjue lag med klær for å tråkke ute i søle og dritt, sier han.
– Selvsagt så blir det noen økter ute på fatbike og ski når forholdene er der. Men i en travel hverdag så blir det enkelt og greit rulla på de fleste øktene.
Hva er favoritt-rulleøkta? – Å kjøre ritt på Zwift-ritt som en hardøkt har definitivt blitt min favorittøkt på rulla. Med Zwift kan man kjøre ritt av mange forskjellige typer og lengder, og da får også konkurranseinstinktet litt trening. Det har gitt rullesyklingen en ny dimensjon, sier Mehl.
Hvorfor er denne økta nyttig? – Zwift-rittene er fra cirka 20 minutter til opp mot tre timer, alt etter hvilket ritt man kjører. Da kan man jo velge å kjøre taktisk for å ha størst mulig sjanse for seier, eller man kan kjøre for å få en hardest mulig treningsøkt som gir en god og morsom form for sweetspot-økt, sier Mehl.
Han legger til at det er lett å la seg rive med, og at økta da kan bli i overkant heftig i forhold til hva formålet med økta er. Derfor kan han ikke kjøre Zwift-ritt hver gang han sitter på rulla.
– Med en skalle som hater å tape, blir slike ritt ofte rimelig "all out" Derfor kjører jeg ikke så veldig mange av dem i løpet av en måned da trener Ove Sollie helst ønsker økter der vi har litt mer "kontroll" over hvor mye belastning de gir, forklarer Mehl.
Da må han spe på med tradisjonelle metoder.
– Det blir fortsatt en del hardøkter på "gamlemåten" utenom i form av 30/15-intervaller, langdrag, 5-minutters osv. Men favorittøkten på rulla har definitivt blitt Zwift-ritt!
Hva slags rulle sykler du på? – Jeg bruker en watt rulle som heter Wahoo Kickr. Rulla er genial med at det er en smartrulle som kan kobles opp mot alle ant+ mottakere og apper. Rulla styrer da alle variabler selv, for eksempel justerer den motstanden selv etter terrenget på Zwift når du kjører slike økter. Den kalibreres slik at den gir deg riktige wattverdier. Dessuten er den veldig stillegående i forhold til mange andre ruller da man ikke har bakhjul på sykkelen. Jeg tror det må være den beste rulla som er, sier Mehl.
Vidar Mehl har laget seg et godt og kompakt oppsett for rulleøkter, og med Zwift er det blitt mer sving over hardøktene. Foto: Vidar Mehl
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.